Zgodovina videoiger

Z okoli 60 leti, je zgodovina video iger dolga ter izjemno bogata. Če primerjamo Pong iz leta 1972 z Witcherjem 3 iz leta 2015, na videz ne bomo našli niti ene podobnosti, kljub temu pa sta oboje video igri. Izvedeli boste, da video igre do sredine sedemdesetih let sploh niso bile najbolj popularne, kmalu po tem pa je to postala izjemno velika industrija, ki se danes le še izboljšuje in raste.

1950 – 1970

Zgodovina videoiger se je začela v petdesetih letih, ko so računalniški znanstveniki začeli oblikovati preproste igre kot del njihovih raziskav ter projektov. Prva video igro, ki je bila narejena popolnoma za zabavo, je leta 1958 ustvaril William Higinbothan, ameriški fizik. Imenovala se je Tennis for Two (Tenis za dva). Kljub zgodnjemu začetku pa so bile do sedemdesetih let video igre omejene le na krog znanstvenikov ter programerjev – glavni razlog za to je bil, ker so edini imeli dostop do naprav, na katerih so se videoigre takrat lahko igrale.

Tenis for Two, tehnično gledano prva videoigra

1970 – 1980

S povečanjem zanimanja za video igre, je bilo potrebno za navadne ljudi najti način igranja le-teh. Leta 1971 sta tako Bill Pitts in Hugh Tuck naredila eno najzgodnejših arkadnih iger imenovano Galaxy Game. Projekt pa je bil zelo drag, zato sta se sestala z Nolanom Bushnellom, ki je takrat delal svojo igro Computer Space (Računalniški prostor) s pomočjo Teda Dabneya. Pozneje je to postala prva video igra, ki je bila dostopna praktično komurkoli. Po zmernem uspehu Computer Space-a sta leta 1972 izdala igro Pong, ki je bila izjemno uspešna in je sprožila pravo revolucijo.

Pong iz leta 1972 na prvotni arkadni napravi. Foto: Pong Museum

1980 – 2000

Osemdeseta leta prejšnjega stoletja so čas, ko so video igre res začele rasti v popularnosti. To je obdobje igralnih konzol Nintenda, Atarija ter Sege, katerim se je v devetdesetih pridružili še Sony s svojim Playstationom, začele pa so nastajati tudi prve zelo dostopne ter uspešne igre za računalnik. To obdobje nam je dalo legendarne franšize, kot so npr. Super Mario Bros., Pac-Man, Donkey Kong, Sonic The Hedgehog, Legend of Zelda, Pokemon, Half-Life in mnoge, mnoge druge, katerih nadaljevanja izhajajo še danes. Sam menim, da je to brez vprašanja definitivno zlato obdobje video iger.

Igralne konzole, med njimi Nintendov NES in N64, Segin Genesis, in prvotni Xbox. Foto: Metro

2000 – zdaj

S prelomom stoletja so se video igre osredotočile na novo napravo – računalnik. Razvijalci so ugotovili, da jim da računalnik veliko več možnosti za razvijanje iger, k čemur pa lahko pripomorejo tudi igralci sami. Ko je Valve izdal Steam, pa je to evforijo le še povečal. Kljub izjemni moči PC gaminga, pa gre tudi konzolam zelo dobro – Sonyjev Playstation in Microsoftov Xbox se borita za prevlado, poleg njiju pa Nintendo še kar proizvaja konzole, ki jih obožujejo vse generacije. Danes najdemo video igre vseh možnih zvrsti in stilov, nekatere se osredotočajo na izjemno dodelane 3D grafike, druge pa so ročno narisane in imajo dih jemajoče zgodbe. Z orodji, ki jih imamo na voljo, lahko video igro naredi kdorkoli, prav zaradi tega pa je toliko različnih žanrov, med katerimi bo vsak našel igro, ki mu bo všeč.

Dih jemajoče grafike igre BioShock. Slika: BioShock Wiki

V prihodnosti lahko pričakujemo širjenje videoiger na druge platforme, prva izmed teh je virtualna resničnost, za katero obstaja že veliko različnih iger. Kljub temu pa mislim, da je jasno, da stare oblike in načini igranja video iger ne bodo izginili.

Viri:

Komentarji

Nik Leban

Osemnajstletni Nik obiskuje gimnazijo, kjer se je pridružil MaKLuS-ovi ekipi ter sčasoma postal eden glavnih piscev. Tako širi svojo razgledanost, saj ga zanima veliko različnih stvari, med njimi pa ima seveda eno najvišjih prioritet tehnologija, bolj specifično igričarska industrija ter glasba in filmi.
Svoj prosti čas porabi večinoma na svoji rolki, z igranjem videoiger ali pa risanjem.

Latest posts by Nik Leban (see all)

Nik Leban

Osemnajstletni Nik obiskuje gimnazijo, kjer se je pridružil MaKLuS-ovi ekipi ter sčasoma postal eden glavnih piscev. Tako širi svojo razgledanost, saj ga zanima veliko različnih stvari, med njimi pa ima seveda eno najvišjih prioritet tehnologija, bolj specifično igričarska industrija ter glasba in filmi. Svoj prosti čas porabi večinoma na svoji rolki, z igranjem videoiger ali pa risanjem.

Ena misel o “Zgodovina videoiger

Komentarji so onemogočeni.