Zgodovina digitalnih avdio delovnih postaj

Prvi poskusi izdelave digitalnih postaj segajo nazaj v leto 1970, kjer so se programerji srečali z različnimi omejitvami, kot so previsoka cena pomnilnikov, prepočasni procesorji in diski. Vendar pa to ni ustavilo programerjev, ki so že v istem desetletju izdali prvi program za obdelavo glasbe.

‘The Digital Editing System’

Leta 1978 je podjetje Soundstream izdelalo prvo delujočo digitalno avdio delovno postajo imenovano ‘The Digital Editing System, ki pa seveda ni izgledala nič kakor pa sodobne postaje danes in tudi ni imela kaj dosti možnosti. Bil je preprost program na katerem si si lahko naredil seznam pesmi in jih nato zapekel na CD.

V koncu osemdesetih, ko so se razširili novi in zmogljivejši tipi računalnikov kot so Yamaha CX5M, Apple Macintosh, Atari ST in Commodore Amiga, so se z njimi začeli razvijati tudi digitalni programi in leta 1989 je podjetje Digidesign izdalo program Pro Tools. Z njim si lahko že urejal avdio datoteke in snemal zvoke, ki si jih lahko kasneje igral na MIDI klaviature, ki so tudi bile čisto nove in so tudi predstavljale veliko novih možnosti v glasbi. Pro Tools se še danes uporablja in je eden najboljših programov, seveda pa je danes na voljo boljša in modernizirana verzija.

Vse je postalo digitalno

Po izdaji Pro Toolsa so skoraj vsi studii iz analogne prestopili na digitalno opremo in posledično niso več snemali na trakove.

Prvi profesionalni program, ki je deloval na frekvenci 48 kHz pri 24 bitih je bil Sonic System, produkt podjetja Sonic Solutions. Z njim si lahko naredil playlisto, urejal zvoke ter zvočne sekvence, a izdelan je bil le za Mac računalnike, kot večina programov do tistega časa. Šele leta 1992 so se pojavili programi, ki so bili primerni za operacijski sistem Windows.

Podjetje Steinberg je leta 1993 izdalo program Cubase, ki je imel možnost uporabe samo tistih zvokov, ki so že bili v programu, kar ni bilo nič nenavadnega saj so do takrat bili vsi programi takšni. Prav revolucionarno je bilo, ko so leta 1996 dodali Cubase VST, kar so bili kot analogni efekti distortion, reverb, kompresor … le da so bili digitalni. Kot analogni so bili dosti bolj priročni in tudi cenejši, a tudi po številnih letih zvenijo analogni efekti bolje kot digitalni, ker dodajo nek ”človeški” pridih in ne zvenijo tako umetno.

  • Viri: https://en.wikipedia.org/wiki/Digital_audio_workstation
Komentarji

Matic Kramer Stiglic

Rad ima tehnologijo in vse inovacije, ki jih prinaša. Obiskuje drugi letnik medijske šole v Celju.

Latest posts by Matic Kramer Stiglic (see all)

Matic Kramer Stiglic

Rad ima tehnologijo in vse inovacije, ki jih prinaša. Obiskuje drugi letnik medijske šole v Celju.