Zaostajanje električnih ur po celotni Evropi

Če si v zadnjem času kam zamudil/a, se lahko končno brez laganja izgovoriš na uro, da je kazala napačno. Za vse nas zamudnike je to prav svetovna novica, če si seveda ne bi lastili nobenega pametnega telefona ali računalnika, kjer so ure povezane na internet (mogoče pa le ni tako svetovna novica). Ampak res, kaj povzroča zaostajanje časa?

Na vprašanje je odgovorila združba ENTSOE (Evropsko omrežje operaterjev prenosnega električnega omrežja), ki upravlja energetski trg in zagotavlja njegovo optimalno delovanje.

V izjavi za javnost so pojasnili, da zaostajanje nekaterih digitalnih ur povzročajo pogosta frekvenčna odstopanja. Veliko ur kot so npr. budilke ter ure na navadni ali mikrovalovni pečici namreč uporabljajo za nastavljanje časa kar časovno frekvenco omrežja, ki je v Evropi  50Hz. Vse kar mora ura narediti za delovanje je, da šteje cikle v električnem napajanju. Tukaj pa lahko pride do zaostanka, če frekvenca za dlje časa upade.

Ravno to se je zgodilo v Evropi. Razlog za primanjkljaj v oskrbi z električno energijo pa naj bi bil neznan distributer iz jugozahoda naše celine. Ker smo Evropejci medsebojno zelo povezani, imamo seveda povezano tudi električno omrežje in zaradi tega ure, že vse od sredine januarja,  po celotni celini zaostajajo.

Po poročanjih naj bi ure imele že do 5 minut zaostanka. Nastavljanje pa se, dokler se težava ne bo odpravila, ne izplača. ENTSOE obljublja, da bodo do takrat operaterji prenosnega električnega omrežja skrbeli za popravljanje prikazovanja časa v prihodnosti. Pri tem si bodo pomagali s kompenzacijskimi programi.
Kdaj pa bodo ure ponovno pravilno delovale, še ni znano.

Če želiš vedeti, kakšna je trenutna frekvenca, si lahko pogledaš tukaj.

VIRI:

Komentarji

Ingrid Mirnik

Ingridine sanje so, da bi se njeno sklanjano ime slišalo normalno.
Navdušuje se nad tehnologijo, športom, psihologijo, sladicami, kavo, hribi, lepimi razgledi, vesoljem,v bistvu nad vsem kar niso špageti.
Je odvisnica od športa, ki ji nikdar ne zmanjka energije. Do cilja pa jo vleče moto: »Hitreje delam, hitreje končam, hitreje bom jedla.«
Ingrid Mirnik

Latest posts by Ingrid Mirnik (see all)

Ingrid Mirnik

Ingridine sanje so, da bi se njeno sklanjano ime slišalo normalno. Navdušuje se nad tehnologijo, športom, psihologijo, sladicami, kavo, hribi, lepimi razgledi, vesoljem, v bistvu nad vsem kar niso špageti. Je odvisnica od športa, ki ji nikdar ne zmanjka energije. Do cilja pa jo vleče moto: »Hitreje delam, hitreje končam, hitreje bom jedla.«