Zakaj postanejo mobilni telefoni počasnejši?

Danes so telefoni že tako napredni, da lahko za nekatere posameznike nadomestijo potrebo po fotoaparatu, osebnem računalniku in igralni konzoli. To dejstvo ni presenetljivo, saj se cene pametnih telefonov, ki so v višjem cenovnem razredu, gibljejo okoli 1000 evrov. Prav tako ni nič čudnega, da telefon deluje brezhibno in se odziva na naše ukaze bliskovito hitro. Slike, ki jih ustvarja so zelo visoke kakovosti, uporaba telefona pa je užitek. Potem pa pride čas, ki se ponavadi zgodi po nekaj letih (1-3), ko telefon postane počasnejši. Telefon še vedno izvaja svoja opravila, kot bi jih moral, vendar ta potrebujejo nekaj sekund, da se dejansko izvedejo.

Nekaj povsem normalnega

Ta pojav je pri uporabnikih mobilnih naprav zelo nevšečen, vendar smo se uporabniki prilagodili. Čez čas se navadiš in se sprijazniš, da naprava več ne deluje tako hitro, kot je nekoč delovala. Če bi se to dogajalo avtomobilom, bi bil negativen odziv veliko večji in bi bila celotna zadeva najverjetneje popolnoma nesprejemljiva. Avto, ki je najprej dosegel 100 km/h v nekaj sekundah, bi zdaj potreboval nekaj minut. Toda mobilne naprave so sprejete drugače. Še vedno niso gledane kot potreba, vendar kot oblika zabave, komunikacije in vsakodnevne interakcije. Pametni telefoni so zamenjali vloge časopisov, televizij in ostalih medijev, ter predstavljajo posrednika vseh informacij. Zato niso potreba, vendar le eno izmed mnogih sredstev, ki ponujajo te vsebine. Ker izdelovalci pametnih telefonov to vedo, lahko naše denarnice veselo praznijo.

Razlog I – Posodabljanje aplikacij

Zakaj se naši mobilni telefoni dejansko upočasnjujejo s stalno uporabo? Razlogov je seveda več, toda v ospredju so zagotovo aplikacije, ki se nahajajo na naših napravah. Te se redno posodabljajo in z vsako novo posodobitvijo prinesejo nove funkcionalnosti, popravke in izboljšave. Vsaka takšna posodobitev pa terja svojo žrtev in sicer procesorsko moč. Naše zahteve, kot neposredni uporabniki teh rešitev, so vse večje in večje. Od aplikacij pričakujemo, da se izvedejo nemudoma in delujejo popolnoma gladko. Da lahko izdelovalci aplikacij godujejo strankam, se morajo zadeve s strani stranke prav tako spremeniti. Glavni zahtevi sta: večja količina delovnega pomnilnika in večja procesorska moč. Posledično starejše naprave preprosto postanejo prestare, saj ne morejo več slediti visokim zahtevam novih aplikacijskih funkcij in v nekaterih primerih so zahteve tako visoke, da je podpora za določene modele mobilnih naprav popolnoma opuščena.

Razlog II – Posodabljanje operacijskega sistema

Drugi glavni razlog so posodobitve operacijskih sistemov, ki poganjajo naše naprave. Tako kot pri aplikacijah se dodajajo funkcionalnosti in izboljšave tudi pri mobilnih operacijskih sistemih. Ker bi bila optimizacija za vsak mobilni aparat posebej finančno neizvedljiva, se zadeve ponavadi posodabljajo za vse naprave tipa X, do določenega modela tipa Y. Primer: Pri sistemih Android se posodobitve opravljajo od Androida 4.0 do 6.0, nato se nalagajo le varnostne posodobitve, sam operacijski sistem pa ostaja enak. Ker imajo najnovejše naprave največ procesorske moči, je večji delež pozornosti namenjen tem in krog opuščenih ter nepodprtih naprav se zopet zavrti.

Posodabljanje aplikacij in operacijskega sistema lahko zmanjša hitrost delovanja sistema.
VIR (Dostopano januarja, 2019)

Razlog III – Število aplikacij

Tretji glavni razlog je število naloženih aplikacij. Na to upočasnitev lahko vplivamo, saj lahko izberemo, katere aplikacije želimo naložiti in katere ne, za razliko od posodobitev, kjer se te morajo izvesti. Seveda posodobitev ni potrebno opravljati, vendar smo potem izpostavljeni varnostnim luknjam in nekatere aplikacije ne delujejo, kot bi morale, če niso posodobljene na najnovejšo različico. Samo število aplikacij posredno vpliva na delovanje naše mobilne naprave. Za vsako naloženo aplikacijo se v ozadju dogajajo procesi, ki lahko v večjem številu vplivajo na delovanje naše naprave. Če imamo 50 aplikacij in vsaka opravlja svoje procese v ozadju, lahko to močno vpliva na delovanje naših mobilnih telefonov, še posebej, če imajo ti slabši procesor ali pa manj začasnega delovnega pomnilnika. Vlogo v tem ima tudi trajni pomnilnik oz. notranja shramba telefona. Če imamo zelo veliko aplikacij, se mora ob vsakem zagonu nove aplikacije v shrambi poiskati prostor, kjer se lahko nova vsebina shrani. Ta čas se ob zelo velikem številu aplikacij lahko poveča na občuten čas, ki lahko traja od nekaj sekund do nekaj minut.

Razlog IV – Baterija

Eden izmed manj očitnih razlogov je baterija. Litij-onske baterije, ki se nahajajo v vseh prenosljivih mobilnih napravah, kar vključuje tudi prenosne računalnike, tablice in ostale podobne naprave, izgubijo svojo kapaciteto dokaj hitro. Ne glede na vrsto uporabe in kako redko oz. pogosto našo baterijo napajamo, se bo v obdobju od enega do treh let zgodilo naslednje. Baterija bo zdržala manj, kar bo posledično prineslo nižjo rabo naprave, saj bo potrebno telefon napajati pogosteje. Prav tako se bo baterija začela počasi degradirati. Posledica tega je višja temperatura, kar negativno vpliva na vse ostale komponente. Da bo lahko telefon ostal hladen, se morajo takti v procesorju znižati, kar bo upočasnilo delovanje in ustvarilo napravo počasno, saj bi v nasprotnem primeru temperatura ubila komponente in ustvarila napravo neuporabno. Čeprav je rešitev dokaj preprosta, saj je potrebno baterijo le zamenjati, je to opravilo danes zelo težko in brez posebnih orodij praktično nemogoče. Zato se menjava baterije predaja specializiranim trgovinam, osebam in ostalim izobraženim členom, ki so specializirani za ta posel. Tako je zelo enostavna rešitev dokaj zahtevna in draga, saj je poleg nakupa nove baterije potrebno plačati tudi menjavo.

Baterije izgubijo svojo kapaciteto zelo hitro, zato je le-te potrebno menjati skoraj periodično. VIR (Dostopano januarja 2019)

Razlog V – Načrtovana zastarelost

Za konec pa imamo še razlog, ki je po mnenju mnogih na vrhu lestvice vzrokov. Načrtovana zastarelost. Fraza je dokaj samo-razložljiva in pomeni, da je telefon ustvarjen z mislimi, da se bodo komponente naprave hitro obrabile, sistem in aplikacije pa postale vse bolj počasne. Tako bi bili uporabniki prisiljeni kupiti novo napravo, če bi želeli imeti gladko delovanje in hitro izvajanje aplikacij še naprej. Tema je dokaj kontroverzna, saj so pred kratkim pri podjetju Apple izdali, da so sami izvajali ta proces (Članek). Njihov izgovor je bil, da so to počeli iz potrebe zaradi starih baterij, ki so v starejših modelih iPhonov, saj bi se te v nasprotnem primeru lahko preveč segrele in bi poškodovale notranje komponente. Teh primerov je več, vendar je ta eden izmed nedavnih, kjer so odgovorne zasačili pri delu in so bili ti svoja dejanja prisiljeni priznati. Verjamem, da Apple ni edini, ki prisega na takšno strategijo izdelovanja telefonov, saj je trg mobilnih naprav ogromen in predstavlja prodaja teh za podjetja zelo velik dobiček.

Posledica NZ je metanje denarja v koš, saj je potrebno za optimalno uporabo venomer kupiti novo napravo. VIR (Dostopano januarja 2019)

Zadnja rešitev

Vsak uporabnik, ki ima svoj mobilni telefon lahko do neke mere vpliva na upočasnitev svoje naprave, vendar bo prišel čas, ko ne bo nič več pomagalo. Zadnje upanje je uporaba jailbreaka na iPhone napravah ali uporaba roota na Android napravah. S tem odklenemo telefon in lahko dostopamo do njegovega jedra. Tako lahko naložimo poljubno vsebino, kar vključuje tudi poljubne operacijske sisteme oz. ROMS, kot so ti znani na platformi Android. Več o tej temi v prihajajočem članku.

Uporaba poljubne programske opreme je pri sistemu Android zelo popularna in ponuja veliko izbire. VIR (Dostopano januarja 2019)

Vira:

  • YouTube (Dostopano januarja 2019)
  • BBC (Dostopano januarja 2019)
Komentarji

Ivan Srbič

Programer, umetnik in pesnik po duši. Rad posluša glasbo in ustvarja nekaj drugačnega. Med ostalimi piše tudi članke in se ubada s težavami, ki pestijo 21. stoletje. Je zelo velik video nerd in uživa v dobrem filmu. Prav tako je oboževalec "French Touch"-a.
Ivan Srbič

Latest posts by Ivan Srbič (see all)

Ivan Srbič

Programer, umetnik in pesnik po duši. Rad posluša glasbo in ustvarja nekaj drugačnega. Med ostalimi piše tudi članke in se ubada s težavami, ki pestijo 21. stoletje. Je zelo velik video nerd in uživa v dobrem filmu. Prav tako je oboževalec "French Touch"-a.