Xperia XZ2 ocena: Sonyju je končno uspelo!

Če smo japonskega velikana na področju pametne telefonije v preteklih letih prepoznali predvsem po skorajda “vintage” videzu z debelejšimi robovi  in škatlasto estetiko, se letos po letih minimalnih dizajnerskih sprememb napoveduje revolucija. Xperia XZ2 je nekaj povsem drugega. Če bi jo videl brez logotipa, je razen po ločenem gumbu za zagon kamere ne bi mogel pripisati Sonyju. Ali kateremukoli drugemu “mainstream” izdelovalcu. Xperia XZ2 pa ni nenavadna le na področju videza. Poglejmo, kaj so japonski inženirji za nas pripravili letos.

Izdelava

Estetsko je XZ2 napram svojim predhodnikom doživel najbolj radikalno preobrazbo. Ravne linije in ostri robovi z bogato odmerjenimi stranicami so očitno ostali v preteklosti. Xperia XZ2 je okroglasta in to je nedvomno prva stvar, ki jo opazimo. Celotna zadnja stranica je zaobljena, zato telefon res lepo sede v roko. Žal se krivina precej slabše obnese na ravnih podlagah, kjer je že osnovno navigiranje in drsenje med meniji nemogoče izvesti brez neželenega plesanja telefona. Na tipkanje s kazalcema, ko je telefon na mizi, lahko kar pozabite. Steklo, ki obdaja tako sprednji, kot zadnji del, je v kombinaciji z oblinami tudi neverjetno spolzko. Že na rahlo nagnjeni površini bo telefon hitro začel drseti po svoje. Pohvalno je, da so pri Sonyju skupaj s steklenim zadkom uvedli tudi brezžično polnjenje, a je spolzkost telefona na marsikaterem brezžičnem polnilcu moteča. Nekateri uporabniki poročajo celo o tem, da je XZ2 sredi noči z brezžičnega polnilca na nočni omarici meni nič tebi nič zdrknila na tla. Tudi zaradi tega je obvezno, da XZ2 zaščitite z ovitkom ali ga vsaj ovijete v “skin”, a boste z obema rešitvama žrtvovali precej prestižnega občutka, ki ga gola naprava sicer pusti v roki.

Krivine pa niso edina novost. Novi so tudi konkretno stanjšani robovi okoli zaslona. Še vedno je sicer prisoten pas obrobe okoli zaslona, ki je zgoraj in spodaj nekoliko debelejši, a je glede na pretekle Sonyjeve naprave zanemarljiv. XZ2 se po razmerju zaslon/telo še zdaleč ne more meriti z nekaterimi letošnjimi novinci, a je lepo videti, da gre Sony na tem področju končno v pravo smer. Robovi so sicer “shujšali”, a se je celotna naprava kar precej “zredila”; na najdebelejšem delu meri v debelino zajetnih 11 milimetrov (za primerjavo: iPhone 8 meri dobrih osem). Povečala se je tudi teža, ki pri slabih 200 gramih tehta kar 50 gramov več od aktualnega iPhona 8. Ker pa je XZ2 lepo zaobljena, ji dodatna debelina in teža prav nič ne skazita estetke dovršenosti in niti malo ne spremenita dejstva, da naprava odlično sede v roko.

Lepo je videti, da ima XZ2 še vedno režo za microSD kartice, a je iz neznanega razloga branje kartic izredno počasno. To opazimo pri predvajanju glasbe in videoposnetkov iz microSD kartice, kjer se večpredstavnostne datoteke nalagajo izredno dolgo. Zakaj so se pri Sonyju odločili za vgradnjo slabšega bralca kot v lansko Xperio XZ1, ni znano. Okrcal bi tudi odsotnost fizičnega vhoda za slušalke, čeprav je napravica s priloženim adapterjem sposobna oddajati zelo soliden zvok. Moti me tudi postavitev čitalca prstnih odtisov, ki se je iz gumba za vklop prestavil na zadnjo stran, kjer ga zaradi prenizke postavitve težje dosežemo s kazalcem. Ko po občutku iščemo čitalec prstnih odtisov, vse prevečkrat s prstom pacamo po kameri, ki je neugodno postavljena precej nizko. Tako uporabo čitalca, ki je sicer zelo hiter in opazno boljši od tega v Xperii XA2 ultra, omejuje njegova neergonomska postavitev. Za vse slabosti se odkupita zvočnika, ki navdušita s prednjo postavitvijo, glasnostjo in kvaliteto zvoka. Sta zelo velika nadgradnja glede na lanski model, ki je na tem področju že tako ali tako izstopal. Seveda sta prisotni tudi oznaki IP 65 in IP 68, ki obljubljata določeno mero vodotesnosti in odpornost na prašne delce.

Zaslon

Zaslon Xperie XZ2 je odličen. Gre za 5,7 palčni IPS zaslon resolucije Full HD+. Sliko prikazuje v popularnem razmerju stranic 18:9 in navdušuje z živimi barvami, presenetljivo dobrim kontrastom in zelo visoko svetlostjo (nosi tudi oznako HDR). Precej tanki robovi kljub velikemu zaslonu omogočajo udobno nošnjo v hlačnih žepih, na upravljanje z eno roko pa vseeno raje pozabite. Pohvalno je, da je Sony končno vključil tudi filter za modro svetlobo, hkrati pa so ohranili tudi zanimive zaslonske nastavitve, s katerimi lahko sliko prilagodimo svojemu okusu. Prvič je vključen tudi t.i. “ambient display”, ki na zaslonu pokaže osnovne informacije o času in obvestilih vsakič, ko napravo dvignemi ali ko dobimo novo obvestilo. Dobrodošla novost je še to, da so svetlobne pike končno razporejene v mrežastem vzorcu (in ne v diamantnem), kar ustvari vtis o ostrejši sliki. Nad zaslonom Xperie XZ2 nimam nobenih pripomb.

Uporabniška izkušnja

Xperio XZ2 poganja Snapdragon 845, ki je značilen za veliko večino vrha letošnje ponudbe. V navezi s štirimi gigabajti delovnega pomnilnika in 64 gigabajti spomina zagotavlja gladko navigiranje po Androidu 8.0 Oreo, brez težav lahko poganjamo tudi najzahtevnejše mobilne igrice. Lahka androidna preobleka pripomore k brezhibni uporabniški izkušnji, kazi pa jo le množica prednaloženih aplikacij, ki so za večino uporabnikov povsem nepotrebne in tako brez razloga zasedajo dragocene gigabajte (več o tem v oceni Xperie XZ1). Kljub množici nepotrebnih aplikacij Xperia XZ2 navduši z dolgoživo baterijo. Ta s 3180 mAh ne vliva preveč zaupanja, a ji z odlično optimizacijo in relativno varčnim drobovjem uspe preživeti še tako zahteven dan brez polnjenja. Brez težav sem dosegel tudi več kot pet ur vklopljenega zaslona (Screen on time), kar je glede na moje siceršnje rezultate naravnost navdušujoče.

Sony je (končno) vključil tudi nekaj dodatkov, ki poživijo sicer precej pusto androidno preobleko. Še vedno je tu 3D scanning, ki omogoča ustvarjanje 3D modelov s kamerama in njihovo 3D tiskanje. Sam se s tem nisem preveč ubadal, bil sem pa zelo vesel vgrajenega filtra za modro svetlobo (končno, Sony!) in t.i. “ambient displaya”. Najbolj pa me je presenetil “Dynamic Vibration System”, ki s pomočjo naprednega vibracijskega motorčka (podobnega kot v DualShock kontrolerjih) v določenih aplikacijah vibrira telefon v skladu z zvokom, ki se predvaja. Tako lahko npr. v Youtubu ali Spotifyju med predvajanjem glasbe občutimo različno močne vibracije, najbolj pa je Dynamic Vibration System uporaben med gledanjem akcijskih filmov (kjer vibrira v skladu z basom eksplozij in strelov) in igranjem iger (če to podpirajo). Gre za v osnovi dokaj nepraktičen dodatek, s katerim pa se da prijetno krajšati čas in odlično zabavati.

Kot vsi novejši Sonyjevi telefoni je tudi XZ2 vključen v Project treble, kar pomeni, da bo programske posodobitve dobival hitreje. Posebnost nove Xperie pa je v tem, da je vključena v Googlov beta program, kar pomeni, da lahko nanjo naložimo “developer preview” prihajajočega Androida P, kar bo navdušilo predvsem androidne entuziaste.

Kamera

Sonyjevi paradni konji so vedno zaostajali za vrhom ponudbe, čeprav takorekoč vsi pametni telefoni uporabljajo prav Sonyjeva fotografska tipala. Letos se je situacija spremenila. Xperia XZ2 ima odlično kamero, ki se brez težav kosa z najboljšimi na tržišču. Vgrajeno je 19 MP tipalo, ki ob F2.0 odprti zaslonki v veliki večini primerov ustvarja nadpovprečne posnetke. Slike so pri dobri svetlobi izredno kontrastne in žive, za kar skrbi ločen barvni senzor. Dinamična razdalja je zelo dobra tudi v zahtevnih svetlobnih pogojih. Devetnajst megapik odlično opravi svojo nalogo in ustvari posnetke, ki so večinoma bolj ostri od konkurence. Optične stabilizacije ni, a je programska dodelana do te mere, da niti v slabših svetlobnih razmerah ne ustvarja zmazanih fotografij. Nočni posnetki so nekoliko manj navdušujoči, a vseeno zelo solidni. Lasersko ostrenje se sicer s tehnologijo Dual Pixel, ki jo uporabljajo pri Samsungu, ne more kosati, a svojo nalogo opravi nadpovprečno. Bližinske posnetke še vedno omejuje za Sony značilna prevelika minimalna razdalja ostrenja, a je ta hiba manj vidna kot pri predhodnikih. HDR način je končno lažje dostopen in uspešno posvetli sence in potemni najsvetlejše dele.

V dobri svetlobi so posnetki odlični z dobro dinamično razdaljo in obilo podrobnosti
Tudi v slabi svetlobi so posnetki solidni

Posebnost Xperie XZ2 je, da je sposobna snemati 4K videoposnetke v načinu HDR. Gre za edini pametni telefon na trgu, ki je sposoben snemati v HDR načinu. Barve videov, posnetih v HDR načinu, so veliko bolj žive in privlačne. Ker je snemanje v tem načinu strojno zelo zahtevno, Xperia XZ2 med snemanjem izpusti kako sličico, a je že samo dejstvo, da je telefon sposoben snemati v HDR načinu, navdušujoče. Snemanje počasnih posnetkov pri neverjetnih 960 sličicah je odslej možno tudi v FullHD resoluciji; konkurenca in lanski XZ1 se vsi ustavijo pri 720p. Gre za zanimiv in zelo zabaven dodatek, ki pa ga bo večina po vsej verjetnosti kmalu pozabila.

Pohvaliti gre še prednjo kamero, ki premore 5 megapik in ustvarja zelo dobre širokokotne sebke. Zanimivo je, da na tem področju Xperia XZ2 zaostaja za precej cenejšo Xperio XA2 Ultra, ki premore dve prednji kameri, navadno in širokokotno. Nenavadno je, da so pri Sonyju sicer res končno vključili način, ki umetno pričara boko (zabrisano ozadje), a je ta omejen na zadnjo kamero in hkrati precej primitiven v primerjavi s konkurenco; ozadja namreč ne zna zabrisati stopenjsko, ampak le doda zamegljen filter. Na kratko je kamera Xperie XZ2 končno konkurenčna, hkrati pa premore tudi nekaj trikov, ki so unikatni in dejansko zelo uporabni. Čeprav na nekaterih področjih (umetna boka, makro posnetki…) Sony čaka še precej dela, nam rezultati Xperie XZ2 napovedujejo svetlo, jasno in ostro prihodnost. Bravo, Sony, bil je že čas.

Kaj pa Xperia XZ2 Compact?

Različica compact je odlična izbira za vse, ki si želijo manjši pametni telefon brez kompromisov

Xperia XZ2 Compact je pomanjšana različica Xperie XZ2. Premore majhen, petpalčni FullHD zaslon in ima plastičen zadek brez možnosti brezžičnega polnjenja, manjka tudi Dynamic Vibration System. Sicer gre za po specifikacijah identično napravo.  Manjša velikost žal prinese tudi določene hibe, kot je npr. slabši sistem hlajenja. To se opazi predvsem pri snemanju HDR videoposnetkov, pri katerih različica Compact izpušča precej več sličic. Za vse primanjkljaje se delno odkupi s ceno, saj je okoli dvesto evrov cenejša od večjega brata.

Xperia XZ2 Compact je predvsem za ljudi, ki si še vedno želijo majhen pametni telefon, hkrati pa zahtevajo tudi izvrstne specifikacije. Na androidnem področju je XZ2 Compact edina možnost za kupce, ki si ne želijo kompromisov na področju zmogljivosti in kamere, hkrati pa želijo napravo, ki jo bodo brez težav nosili v še tako tesnih hlačah. Gre torej za izredno nišni izdelek, podobno kot Xperia XA2 Ultra. Ostaja pa tudi privlačna opcija za tiste, ki si ne želijo plačati polne cene za Xperio XZ2, hkrati pa si želijo 95% njene funkcionalnosti.

Zaključek

Xperia XZ2 in XZ2 Compact sta izvrstna telefona. Za razliko od prejšnjih let se končno ni treba sprijazniti z nobenim od zoprnih kompromisov v obliki debelih robov in nenavdušujoče kamere. Xperia XZ2 in XZ2 compact na nobenem področju ne razočarata. Nov, konkretno osvežen dizajn v kombinaciji z odličnim HDR zaslonom, izvrstno kamero, ki snema HDR videe in dobro, čeprav še vedno nekoliko pusto uporabniško izkušnjo, ustvarijo napravo, ki se je ne bi nihče sramoval. Žal je s precej višjim nivojem prišla tudi precej višja cena. Xperio XZ2 najdemo naprodaj za slabih 800 evrov brez vezave, medtem ko različica Compact stane slabih 600 evrov. V tem cenovnem rangu je konkurenca kruta. Preden se odločite za nakup, tako preverite ponudbo, saj se za ta denar dobi marsikaj. Če se boste na koncu odločili za Xperio XZ2 (Compact), pa je gotovo eno: ne bo vam žal.

Komentarji

Oskar Sokolov

Dijak. Od malega je obseden s tehnologijo. Zanima ga vse od pametnih ur do dronov, njegovo področje pa so pametni telefoni. Kot otrok je ob nizkem "budžetu" razvil smisel za iztiskanje zadnje kapljice moči iz rabljenih telefonov, od koder tudi izvira njegovo zanimanje za prilagajanje mobilnih OS-ov.
Oskar Sokolov

Latest posts by Oskar Sokolov (see all)