Windows 10 licence in črn trg

Da smo lahko v preteklosti uporabljali operacijski sistem Windows, smo morali najprej kupiti licenco. Cena se je gibala okoli 100 €. Toda temu več ni tako, saj si lahko prenesemo licenco za Windows 10 brezplačno iz Microsoftove uradne strani. S tem programom, ki traja že precej časa, si želijo pri podjetju pridobiti čim več uporabnikov. Program očitno deluje, ker se je število uporabnikov Windowsa 10 povečalo za precej odstotkov (TechCrunch, 2018).

Omejitve brezplačne licence

Licenca, ki je pridobljena na takšen način, se obnaša, kot vsaka druga licenca in ne postavlja uporabniku večjih dodatnih omejitev ali ovir pri uporabi sistema Windows razen nekaj manjših izjem. Ena izmed takšnih je možnost spremembe ozadja. Ta možnost je v brezplačni licenci onemogočena. Prav tako ima uporabnik v spodnjem desnem kotu napisano, da je licenco potrebno aktivirati.

Če sta omenjeni zadevi preveč moteči, potem je potrebno kupiti licenco. Kot sem že v članku omenil, se cena teh giblje v območju 100 evrov, kar je za veliko posameznikov zelo visoko. Zato se odločimo, da bomo pobrskali po spletu v upanju na cenejšo licenco. Naše sanje so uresničene, saj lahko kupimo zelo poceni Windows 10 ključe za le 10 ali 20 €. Če bi takšen ključ kupili in ga aktivirali bo Windows najverjetneje deloval popolnoma normalno in vse funkcionalnosti bi nam bile končno dostopne. Toda zakaj so ti ključi tako poceni? Kako je to možno, če so vse ostale licence tako zelo drage?

Izvor ilegalnih licenc

Tukaj se začenja območje črnega trga Windows licenc. Od kod so ti ključi sploh prišli? Njihov izvor je različen in se lahko od ostalih ključev oz. licenc razlikuje. Največji delež teh licenc prihaja iz količinskih dovoljenj (angl. Volume licences). To so licence, ki se prodajo podjetnim v večjih količinah pri večjih popustih. Ravno zaradi tega Microsoft ne dovoljuje preprodaje teh licenc, vendar to ne zaustavi tistih, ki to želijo početi. Drugi izvor teh licenc prihaja iz ukradenih kreditnih kartic. Nepridipravi so kupili licence na drugem koncu sveta v državah kjer je letni prihodek veliko nižji, kot v državah Evropske unije ali pa Združenih Državah Amerike in te nato prodajajo po črnih trgih in pri nižjih cenah ter tako zaslužijo hiter dobiček.

Microsoft proti piratom

Microsoft se seveda proti ilegalno pridobljenim licencam konstantno bori, vendar tudi v primeru, da licenco prekličejo, ker je bila pridobljena na nelegalen način, se uporabniku še skoraj vedno splača kupiti novo licenco in zopet poskusiti svojo srečo, ker je cena tako zelo nizka. Če na zadevo pogledamo drugače, vidimo da licence niti niso takšen velik problem. Microsoftova oprema se splošno ilegalno uporablja v veliki meri v smislu, da se programska oprema ne kupuje in se ilegalno povleče s spleta ter uporablja s pomočjo tako imenovanih krekov in generatorjev ključev. Tako je vsaj v primeru, kjer je končen uporabnik posameznik, kajti v podjetjih so sankcije pri uporabi nelegalne opreme zelo visoke in je zato posledično njena prisotnost tam zelo redka.

Vir:

YouTube

Komentarji
Ivan Srbič

Ivan Srbič

Programer, umetnik in pesnik po duši. Rad posluša glasbo in ustvarja nekaj drugačnega. Med ostalimi piše tudi članke in se ubada s težavami, ki pestijo 21. stoletje. Je zelo velik video nerd in uživa v dobrem filmu. Prav tako je oboževalec "French Touch"-a.
Ivan Srbič

Latest posts by Ivan Srbič (see all)

Ivan Srbič

Programer, umetnik in pesnik po duši. Rad posluša glasbo in ustvarja nekaj drugačnega. Med ostalimi piše tudi članke in se ubada s težavami, ki pestijo 21. stoletje. Je zelo velik video nerd in uživa v dobrem filmu. Prav tako je oboževalec "French Touch"-a.