WaterGen: zvezda CES-a

Zaključil se je sejem potrošniške tehnologije CES. Obiskovalce so navduševali 8K in modularni televizorji, dostopne 8K kamere, “luknjasti” zasloni, ki naj bi nadomestili “notche”, upogljivi telefoni, inovativni prenosniki in nove računalniške komponente, ki bodo na trg prišle v prihajajočem letu. Zelo veliko zanimanja pa je poželo podjetje WaterGen z inovativno napravo, ki zna ustvariti vodo – iz zraka.

Inovativne rešitve

Izraelsko podjetje se že deset let ukvarja z rešitvami, ki naj bi v prihodnosti omogočale dostop do vode na kriznih območjih, kjer pitne vode primanjkuje. Na CES-u so sicer predstavili svoj komercialni model, ki obljublja čisto pitno vodo v pisarnah in javnih prostorih, kjer je zaradi omejitev vodovoda postavitev klasične pipe nemogoča. Za svojo delovanje WaterGen-ova naprava potrebuje namreč izključno električno energijo. Pred “klasičnimi” pisarniškimi vodomati ima prednost predvsem v tem, da ne zahteva nameščanja težkih vodnih balonov. V enem dnevu naj bi bila petdeset kilogramov težka naprava zmožna v normalno vlažnem okolju ustvariti za približno petindvajset litrov vode, ki se bo shranjevala v 30 L velikem rezervoarju.

Čisto in zdravo

Voda, ki jo WaterGen ustvari iz zraka, je čista in zdrava. Ustreza standardom Svetovne zdravstvene organizacije in Ameriške agencije za varovanje okolja. Ker vodo črpa iz zraka, zrak suši, kar je dobra novica za ljudi, ki so občutljivi na visoko vlago v zraku. Hkrati zna ta lastnost slabo vplivati na prostore, kjer je zrak suh. V suhem okolju bo seveda tudi precej manj učinkovita. Bonus WaterGen-ove naprave je tudi v tem, da s svojim delovanjem čisti zrak, zato je odlična za uporabo na onesnaženih področjih. V prihodnosti načrtujejo vgradnjo svoje tehnologije v potrošniške avtomobile, s čimer bodo potnikom med vožnjo v vročini omogočali dostop do kvalitetne pitne vode. Njihove večje naprave že delujejo na določenih kriznih območjih.

Za svojo inovativnost so od organizatorjev sejma CES prejeli eno od nagrad. Glede na podatek, da bo do leta 2025 že polovica prebivalstva živela na področju z omejeno oskrbo s pitno vodo, je morda prav podjetje WaterGen naš odrešenik.

Vir: Dnevnik

 

 

Komentarji

Oskar Sokolov

Dijak. Od malega je obseden s tehnologijo. Zanima ga vse od pametnih ur do dronov, njegovo področje pa so pametni telefoni. Kot otrok je ob nizkem "budžetu" razvil smisel za iztiskanje zadnje kapljice moči iz rabljenih telefonov, od koder tudi izvira njegovo zanimanje za prilagajanje mobilnih OS-ov.
Oskar Sokolov

Latest posts by Oskar Sokolov (see all)