WACO – Recenzija

Paramount Networkova nova šest-epizodna mini serija WACO nam prikaže dogodke, ki so se dogajali leta 1993 blizu teksaškega mesteca Waco. V tako imenovanem “obleganju Waca” je 28. februarja 1993 prvič prišlo do spopada med pripadniki verske sekte Davidijcev (Branch Dividians) in agenti ameriškega zveznega urada za alkohol, tobak in orožje. Kmalu za tem je potekalo obleganje posestva omenjenega “religijskega kulta”, ki je trajalo kar 51 dni. Vse skupaj se je končalo s požarom in življenje je izgubilo kar 86 oseb, med katerimi so bili tudi otroci. Do tragedije je prišlo zatem, ko je zvezni urad prejel prijavo, da je iz posestva bilo pogosto slišati strele, kar je posledično zbudilo sum, da pripadniki sekte tam skladiščijo velike količine orožja in eksploziva. Vodja sekte je bil David Koresh. Nikoli ni bilo popolnoma potrjeno kdo je začel z napadom. Medtem ko agentje ATF-ja, ki so posestvo obsegali, trdijo, da naj bi se Davidovci sami pobili in zanetili požar, pa preživeli člani sekte pravijo, da je požar izbruhnil zaradi izstreljenih granat agentov na posestvo. Davidovci še zmeraj trdijo, da so bili le mirna verska skupnost, ki je le želela, da jih pustijo pri miru. Mnogi ljudje dogodek opisujejo celo kot eden največjih genocidov ZDA-ja nad svojimi lastnimi državljani.

Serija nam zgodbo prikaže iz obeh strani. Na čelu agentov spremljamo Michael Shannona kot pogajalca Garya Noesnerja, ki velja za enega izmed redkih moralnih predstavnikov ATF-ja, katerega glavni cilj je, da bi življenje izgubilo čim manj ljudi, kar poskuša doseči s svojimi pogajalskimi in besednimi spretnostmi. Na drugi strani pa medtem spremljamo Taylorja Kitscha kot ekscentričnega, entuziastičnega in za njegove Davidovce, kar “božanskega” Davida Koresha. Kitsch je brez dvoma glavna zvezda, kar pa vseeno ni bilo lahko, saj ima serija več kot kopico izjemnih in talentiranih igralcev, kot so Melissa Benoist (Supergirl), Paul Sparks (Boardwalk Empire) in tudi Rory Culkin (ki se ga sam osebno najbolj spomnim iz Shyamalanovih Signsov). Kitsch je srhljivo podoben bizarnemu kultnemu voditelju, tako po izgledu, kot tudi po govorici. Gre za osebo, ki so jo njegovi sledilci častili kot boga. Zanj so bili pripravljeni narediti in žrtvovati popolnoma vse, vključno s svojim življenjem. Kljub Kitschevi vrhunski predstavi, pa moram vseeno omeniti dejstvo, da nam je v seriji vendarle “naslikan” nelagodno prijeten in pozitiven portret Koresha. Medtem ko je v realnem življenju šlo za manipulativnega obsedenca s seksom (predvsem mladoletnimi dekleti), nam je v seriji prikazan kot ljubeč in vesten vernik, ki se le bori za svojo svobodo proti vsiljivemu Stricu Samu. Po ekstremno hitrem ogledu vseh šestih delov sem seveda tudi sam podrobno raziskal celoten dogodek in po celi gori prebranih člankov in pregledanih dokumentarcev lahko ponosno povem, da uspe seriji popolnoma pristno in realistično prikazati grozote, ki so se dogajale leta 1993 v Wacu. Kot gledalci se tako lahko sami vprašamo: Katera izmed strani je bila glavni krivec za grozote, ki so se zgodile na 51. dan?

Čeprav stari rek pravi: “Manj je več!”, bi lahko bila zgodba morda vseeno še bolj obširno predstavljena v kakšni epizodi več. WACO je tako v popolnem kontrastu z zavlečenim American Crime Story: The Assassination of Gianni Versace, ki ima dobesedno več epizod, kot pa same zgodbe. WACO je kljub manjšim težavam vseeno absolutno vreden ogleda! Serija bo s svojimi prepričljivimi nastopi in realističnim prikazom dogodkov zagotovo prepričala tako osebe, ki so bile seznanjene z dogodkom, kot pa tudi novince oz. mlajše osebe, ki posledično utegnejo v ogledu uživati še bolj. Gre za tip serije, ki jo boste pogledali v hipu, vendar bo po ogledu še dolgo ostala v vaših mislih, vsaj tako je bilo pri meni.

OCENA: 8/10

Komentarji

Primoz But

Velik ljubitelj filmov, občasno tudi pisec scenarijev.
Primoz But

Latest posts by Primoz But (see all)

Primoz But

Velik ljubitelj filmov, občasno tudi pisec scenarijev.