Vrnitev finskega giganta s 5G tehnologijo?

Tehnološki gigant Nokia Corporation je v zadnjih letih prejšnjega in nekaj prvih let sedanjega stoletja krojil popoln vrh v izdelavi in prodaji mobilnih telefonov. Po prihodu Appla in posledičnem padcu Nokie, se je le ta, potem ko je leta 2011 Microsoft kupil večji del podjetja, s podružnico Nokia Networks začel ukvarjati s prenosom podatkov. Razvijajo 5G tehnologijo, ki bo, kot pravijo, še hitrejša, bolj zmogljiva in predvsem potrošniško vrhunska. Kaj to pomeni in kaj 5G tehnologija je, pa v prispevku.

POT DO 5G

Tehnologija 5G je v osnovi peta generacija brezžičnega omrežja, ki bo potrošniku bolj znana kot najhitrejša in najrobustnejša brezžična tehnologija do sedaj. A, da se sploh lahko pogovarjamo o 5G je bilo pred tem še nekaj predhodnikov. Začelo se je z 1G. To so bili še tisti stari in prvi analogni telefoni, ki jih je ugledal svet, na katerih ste lahko zgolj upravljali klice. Sledilo je 2G, ki ga je uporabljal prvi iPhone z zmožnostjo zvočnega in pisnega sporočanja. 3G je že omogočil brezskrbno brskanje po spletu, GPS sledenje in izmenjavo večjih datotek, npr. slik. Dandanes nas večina uporablja 4G tehnologijo, ki je na potrošniškem trgu najhitrejša in omogoča najkompleksnejše internetne storitve.

Predstavitev 5G Nokie.

 

Če je šlo pri 3G in 4G zgolj za hitrost prenosa podatkov, lahko mirne duše rečemo, da gre pri 5G za veliko več. Na vprašanje polemikov »za kaj se bo 5G sploh uporabljal?«, jim strokovnjaki odgovorijo: »Vprašajte se zakaj se 5G ne bi mogel uporabljati«. S tem jasno napovedujejo vsestransko uporabo. Glavno pa je seveda še hitrejše in kakovostnejše prenašanje podatkov, katerih količina se v robotiki, strojništvu pa tudi razširjenosti VR tehnologije drastično povečuje. Z neverjetno hitrim prenosom podatkov, si bodo lahko pomagali tudi avtonomni avtomobili, ki bodo podatke o razmerah na cesti dobivali kar se da hitro. Ja, področij uporabe nove 5G res ne zmanjka. Končne številke glede hitrosti še niso natančno znane, a napovedujejo hitrosti vse do 19 Gbps, kar predstavlja 20-kratnik sedanje 4G tehnologije.

5G.

 

Kot že rečeno je podjetje Nokia v letu 2011 delno kupil Microsoft. Zato je takrat del podjetja začel delovati v podružnici Nokia Networks, ki deluje na razvijanju 5G tehnologije in bodo v izdaji, poleg ameriškega Verizona, najverjetneje najhitrejši. Kdaj, predvsem pa kako jim bo to uspelo, se bo najbrž videlo v naslednjih letih. Ali so to poteze in napovedi, ki bodo omogočili podjetju NOKIA, da vstane kot Feniks iz pepela, pa prepuščam njim in razvoju tehnologije.

 

 

 

Viri:

Komentarji
Follow me

Aljaž Krajnc

Dijak, zanima se za nove tehnologije, podjetništvo in prihodnost. Rad piše članke in izvaja javne predstavitve ter skozi tehnologije spoznava rešitve do lažjega in boljšega življenja ljudi.
Aljaž Krajnc
Follow me

Latest posts by Aljaž Krajnc (see all)

Aljaž Krajnc

Dijak, zanima se za nove tehnologije, podjetništvo in prihodnost. Rad piše članke in izvaja javne predstavitve ter skozi tehnologije spoznava rešitve do lažjega in boljšega življenja ljudi.