Kaj je VPN?

V resničnem življenju ne bi poljubni osebi podali svojih osebnih podatkov, zakaj bi jih torej na spletu? Za vse tiste, ki si želite nekaj več, je tu VPN. Toda kaj VPN sploh je in kako deluje?

VPN oz. Virtual Private Network (slo. virtualno privatno omrežje) je dandanes že dokaj ustaljena tehnologija na področju spleta. Na voljo imamo veliko ponudnikov, ki nam lahko te ugodnosti ponujajo in večina spada pod enako streho. Osnova te tehnologije je povezava individualnega klienta, kot je to vaš PC do oddaljenega ponudnika.

V preteklosti je VPN krožil večinoma na firmah in v biznisih, kjer so delodajalci želeli imeti varno transportacijo podatkov in medsebojno povezavo, ne glede na to, če so delali v pisarni ali pa doma. Ta uporaba se je nekoliko oddaljila od teh voda, saj se danes VPN oglašuje že manjšim podjetnikom in posameznikom, ki nimajo poslovnega poslovanja. Tudi sam razlog za rabo se je spremenil. Ne gre več le za varnost in ne transparentnost temveč je vedno več rabe zaradi ilegalnih aktivnosti, ki so prepovedane in bi posameznike v nasprotnem primeru zagotovo pripeljale za rešetke.

Zdaj že malo poznamo zgodovino in splošno rabo VPN-jev, toda še vedno ne vemo, kako delujejo. Uporaba se začne s Tunnel Protocol-om (slo. tunelni protokol), ki je ustvarjen s strani VPN-ja. Ta deluje kot tunel oz. povezava za podatke, ki se bodo prenašali. Prav tako doda vsem podatkom nov nivo varnosti, ki v primeru zaznave tujega člana tega nemudoma odstranijo ter blokirajo in tako nepridipravu ali pa vladni organizaciji onemogočijo vpogled v podatke. Poleg blokiranja se povezava tudi preusmeri in uporabi se drug tunel, ki še ni bil varnostno ogrožen. Nekateri ponudniki storitve VPN ponujajo še višji sloj varnosti, ki je specifično izdelan za najvišjo grožnjo in izgubo varnosti, kjer so nekateri v povezavi s ponudniki ali pa uporabljajo svojo lastno varnostno matriko.

Kot je že bilo povedano se v teh tunelih nahajajo podatki, ki pa so po vrhu vsega še kriptirani. Za varnost se uporablja tudi več tunelov hkrati, ki tok podatkov razporedijo in sam poskus kraje podatkov še dodatno otežijo. Tu je še tako imenovana dummy code (slov. lažna koda), ki je namenjena lažni predstavitvi podatkov. Ta bi v primeru vdora nepridiprave pripeljala do napačnega zaključka in jim poskus dodatno otežila.

Kot vsaka druga tehnologija, ima tudi VPN svoje negativne posledice. Čeprav večina ponudnikov omogoča že zelo enostavno uporabo, ki zahteva le klik na aplikacijo in zelo ugodno ceno, se pri uporabi VPN-ja določene spletne strani ne bodo prikazale oz. delovale pravilno. Pohabljena je lahko tudi hitrost povezave, saj se zaradi konstantne enkripcije in manj prostih poti zahteva veliko več virov.

Težave nastopajo tudi pri velikih podjetjih, ki nimajo pravilno urejenih fizičnih povezav in napeljanih kablov. V takšnih primerih lahko pride do pocket loss-a (slo. izguba paketa), ki pripelje do prekinjanja internetne povezave. Zasledeni so bili tudi primeri, ko je NSA (Ameriška obveščevalna agencija) prezrla povezave in iskala ključne besede uporabnikov, ki so iskali VPN storitve, da bi lahko za njimi vohunili.

Vira:

Wikipedia

How To Geek

Komentarji

Ivan Srbič

Programer, umetnik in pesnik po duši. Rad posluša glasbo in ustvarja nekaj drugačnega. Med ostalimi piše tudi članke in se ubada s težavami, ki pestijo 21. stoletje. Je zelo velik video nerd in uživa v dobrem filmu. Prav tako je oboževalec "French Touch"-a.
Ivan Srbič

Latest posts by Ivan Srbič (see all)

Ivan Srbič

Programer, umetnik in pesnik po duši. Rad posluša glasbo in ustvarja nekaj drugačnega. Med ostalimi piše tudi članke in se ubada s težavami, ki pestijo 21. stoletje. Je zelo velik video nerd in uživa v dobrem filmu. Prav tako je oboževalec "French Touch"-a.