Vlaki na vodik

Vodik je mnogo bolj zeleno gorivo kot nafta ali bencin, saj pri njegovem izgorevanju ne pride do nastanka ogljikovega dioksida. A vozila na vodik imajo eno veliko in zelo pomembno pomanjkljivost – draga so. Kljub temu je Nemčija ta teden v svojo železniško omrežje spustila prva vlaka na vodik na svetu.

Vozila na vodik že dolgo časa niso tabu tema, saj po svetu vedno več avtomobilov in avtobusov vozi na vodik. To znatno zmanjšuje ogljikov odtis, saj vodik velja za čisto gorivo, njegova reakcija s kisikom pa proizvede samo vodo in energijo:

Kemijska enačba reakcije

Vlaki so dosti težji od avtomobilov in busov, zato porabijo tudi mnogo več goriva. Čeprav so vodikove celice drage imajo nekatere prednosti pred baterijami.  Baterija se mora polniti dolgo časa, medtem ko lahko vodikovo celico enostavno in hitro napolnijo z gorivom. Ta lastnost pride prav predvsem tam, kjer železnice še nimajo izgrajene električne infrastrukture za uporabo standardnih električnih vlakov. Nova potniška vlaka, ki jih je uvedla Nemčija, lahko svoje potnike vozita s hitrostjo do 140 km/h in imata dometa do 1000 km, kar je za razmere na železnicah zelo dobro.

Pri izdelovalcu vlakov na vodik pravijo, da je res, da so vlaki na vodik dražji kot dizelski vlaki, ampak so zato cenejši za vzdrževanje in uporabo, so tišji in ne onesnažujejo okolja. Vodik je na žalost še vedno dražji od nafte, a nedavne raziskave s področja iztiskanja vodika iz spojin, kot so recimo amonijak in elektrolize, obetajo nižje cene vodika.

Dokler bodo cene vodika ostale visoke in bodo motorji veliko dražji, bodo na tirih ostajali dizelski vlaki, saj si železnice ne želijo vlagati v nekaj, kar jim bo prinašalo večje stroške. Zavedati se moramo, da bo cena vedno tista, ki bo določala katero gorivo bo uporabljala velika večina vozil. A vseeno je zelo dobro videti, da nekatere države razmišljajo tudi o okolju in posledicah, ki jih prinese kurjenje fosilnih goriv.

Viri:

Komentarji

Žan Magerl

Poleg tega, da je splošno izjemno razgledan, je tudi človek, ki vsaki stvari želi priti do dna, ugotoviti kako kaj deluje, zakaj je takšno kot je in ali bi to lahko izboljšali. To pomeni, da se bo čisto spustil v stvar, ki mu je trenutno padla v oči, in ne bo nehal, dokler ne ugotovi vsega, kar je za ugotoviti o določeni temi.
Verjetno bi ga lahko z eno besedo povzeli kot radovednega.
Žan Magerl

Latest posts by Žan Magerl (see all)

Žan Magerl

Poleg tega, da je splošno izjemno razgledan, je tudi človek, ki vsaki stvari želi priti do dna, ugotoviti kako kaj deluje, zakaj je takšno kot je in ali bi to lahko izboljšali. To pomeni, da se bo čisto spustil v stvar, ki mu je trenutno padla v oči, in ne bo nehal, dokler ne ugotovi vsega, kar je za ugotoviti o določeni temi. Verjetno bi ga lahko z eno besedo povzeli kot radovednega.

Ena misel o “Vlaki na vodik

Komentarji so onemogočeni.