Vivo NEX S: robovi se poslavljajo

Vse od lanskega Essential Phona in iPhona X se vse več proizvajalcev pametnih telefonov trudi zaslon potisniti vse do roba. Oviro je doslej predstavljala sprednja kamera s slušalko, ki so ju proizvajalci vedno bolj začeli stiskati v izreze ob vrhu zaslonov. Večina ljudi se je na značilen neuporaben del črnine ob vrhu ekrana hitro privadila, a je večini jasno, da gre za prehodno stanje, ki bo trajalo, dokler tehnologija ne bo omogočala skrivanja tipal pod zaslonsko površino. Vivo NEX S je naprava, ki na svojevrsten način rešuje probleme skrivanja prednje kamere in nam precej jasno nakazuje, kako bi čez nekaj let utegnil izgledati povprečni pametni telefon.

Na prvi pogled deluje, da se zaslon na NEX-u v vseh smereh razteza prav do roba, a kmalo postane jasno, da je tanek pas le-tega na spodnjem delu ostal. Kljub temu napravi uspe doseči več kot 90 odstotno razmerje med zaslonom in površino sprednjega dela, kar je naravnost navdušujoče. Za primerjavo: iPhone X in Galaxy S9 se ustavita pri dobrih osemdesetih odstotkih. Kmalu pa se poraja vprašanje, kam se je kitajsko podjetje odločilo skriti slušalko in sprednjo kamero.

Nameto klasične slušalke so se pri Vivu odločili za uporabo tehnologije, ki z vibriranjem celotne površine zaslona ustvarja zvoke. Pri uporabi te tehnologje niso prvi, videli smo jo npr. že v Xiaomi Mi MIX-u, je pa zato toliko bolj navdušujoča postavitev bralnika prstnih odtisov. Ta se ne skriva na zadnji strani, prav tako ni izpuščen kot na iPhonu X. “Kitajci” so ga s pomočjo letos predstavljene tehnologije skrili pod zaslon, tako da s svojo prisotnostjo ne kazi videza telefona. Čeprav so optični bralniki, ki lahko delujejo skozi AMOLED zaslone, še precej “sveži” in se po hitrosti in praktičnosti ne morejo primerjati s klasičnimi različicami, je prihodnost tehnologije takorekoč zagotovljena. V prihodnosti se napoveduje celo, da bo bralnik vgrajen pod celotno površino zaslona in bo tako za odklep naprave dovolj dotik na kateremkoli mestu – bomo videli.

Največjo inovacijo pa predstavlja sprednja kamera, ki je s pomočjo motoriziranega mehanizma skrita v zgornjem robu in se odpre le, če želimo posneti “sebka”. Sicer je varno spravljena v ohišju in ne kazi estetike aparata. Seveda se postavlja vprašanje, kako bo dodaten gibljiv del vplival na vzdržljivost aparata in kako se bo na dolgi rok izkazal vgrajeni mehanizem. Kljub temu gre za inovacijo, ki je prijetno popestrila trg vse bolj podobnih si pametnih telefonov.

Vivo NEX S, ki ga odlikujejo tudi izvrstne specifikacije, bo zaenkrat na voljo le na kitajskem tržišču. Kdaj in ali sploh se bo podoben izdelek znašel na zahodnem tržišču, ostaja vprašanje. A brez vprašanja je Vivo NEX telefon, ki se trudi ščepec prihodnosti prinesti v sedanjost, za kar si zasluži vse pohvale.

Komentarji

Oskar Sokolov

Dijak. Od malega je obseden s tehnologijo. Zanima ga vse od pametnih ur do dronov, njegovo področje pa so pametni telefoni. Kot otrok je ob nizkem "budžetu" razvil smisel za iztiskanje zadnje kapljice moči iz rabljenih telefonov, od koder tudi izvira njegovo zanimanje za prilagajanje mobilnih OS-ov.
Oskar Sokolov

Latest posts by Oskar Sokolov (see all)

Ena misel o “Vivo NEX S: robovi se poslavljajo

Komentarji so onemogočeni.