Videoigre in nasilje

Nasilje v videoigrah je pogosto asociirano z nasiljem, ki se dogaja po svetu. Od masovnih streljanj, do umorov, bombnih napadov in še več. Vsako dejanje, ki je negativno,pripisano igram. Zakaj je temu tako?

Pred nadaljevanjem branja vam priporočamo naš prejšnji članek: Lahko nasilje vpliva na naše vedenje?

Vzemimo si za primer Združene Države Amerike. Te imajo zelo velike težave na področju umorov zaradi posledic zlorabe orožij. Od začetka januarja 2018 je bilo koli 20 masovnih streljanj. Vsako leto se to število le še povečuje, vendar se namesto preprečevanja teh groznih dejanj proti nedolžnim ljudem, ljudje le pritožujejo, da so sami premalo oboroženi in bi se morali še bolj oborožiti. Zato so se odločili, da bodo podali zakonski akt, kjer bo vsak učitelj oborožen s pištolo, saj se lahko problem, s katerim se dnevno srečujejo, reši le tako, da povečajo količino neusposobljenih civilistov ne pa izboljšana organiziranost zakona in organov, ki ta zakon vodi. Med ostalimi dogodki, ki so se izvajali v Beli Hiši prejšnji teden, so objavili tudi posnetek z naslovom: »Nasilje v videoigrah«, ki prikazuje, kot že ime samo nakazuje nasilje v videoigrah. S tem posnetkom želi vlada prepričati državljane ZDA, da problem nasilja in umorov ne tiči v zakonski podlagi temveč v igrah, ki po njihovem prepričanju zastrupljajo ume mladih najstnikov in ljudi nasploh, kajti po igranju iger se posameznik več ne zaveda kaj je res in kaj je virtualno in tako začne izvajati nasilje, ker še vedno misli, da je v svetu iger. Če vam te besede delujejo kot pretiravanje, smo istega mnenja, ne le mojega, temveč skoraj celotnega združenja tistih, ki igre dejansko igrajo.

S tem zakonom želi ameriška vlada videoigre narediti ilegalne in preprečiti njihov nakup oz. njihovo nastajanje. To se tiče vseh iger, ki bi po njihovem kriteriju prestopale mejo iger in delovale le kot orodje nasilja in nezaslišanih grozot. To bi mogoče imelo smisel, le za tiste posameznike, ki so bili že pred igranjem teh iger mentalno nestabilni in imajo težave pri vklapljanju v družbo. V nedavni zgodovini Združenih Držav Amerike je skoraj vsako masovno pobijanje, ki je prišlo s strani posameznika in je orožje pridobil popolnoma legalno ali pa ilegalno, bilo skoraj vedno povezano z nasiljem v videoigrah. Vsak predlog, ki bi spremenil vodenje zakona o orožjih je bil seveda s strani ne le Bele Hiše, vendar tudi s strani večine ljudi, popolnoma zatiran in ignoriran. Vedno je bil razlog nekaj drugega in kot že povedano so bile igre najpogosteje izpostavljene.

Kot vsak drug medij s katerim si krajšamo čas in se mogoče z njim tudi sproščamo, so igre le del celote, ki ima v primerjavi z ostalimi mediji dokaj malo vpliva na dogodke sveta. Če vzamemo za primer kakšno glasbeno ali pa filmsko zvezdo, se njegov oz. njen zvok sliši daleč v svetu. Določeni posamezniki jemljejo njihove besede kot nov zakon, ki bi se ga po njihovem mnenju morali držati skupaj. Toda za razliko od teh zvezd so računalniške igre veliko lažje tarče. Igra namreč nima človeškega predstavnika, ki bi jo lahko zagovarjal in podal dokaze o resničnih dejstvih in ne le mnenjih ljudi, ki v večini primerov iger niti ne igrajo. V veliki meri niti ne gre za igre same, temveč za akt, ki je v bistvu cenzura. Danes se ta beseda preveč zlorablja, zato se stvari, ki so dejansko v pregnanstvu, zaradi različnega pogleda na svet niti ne oglašujejo. Če bo ta akt prišel v poštev, bodo stvari zelo drugačne, vendar menim, da se to ne bo zgodilo.

Kakšno pa je vaše mnenje glede iger in vpliva na posameznika? Ali menite, da deluje ameriška vlada pravilno ali pa napačno?

Vir:

PC Gamer

Komentarji

Ivan Srbič

Programer, umetnik in pesnik po duši. Rad posluša glasbo in ustvarja nekaj drugačnega. Med ostalimi piše tudi članke in se ubada s težavami, ki pestijo 21. stoletje. Je zelo velik video nerd in uživa v dobrem filmu. Prav tako je oboževalec "French Touch"-a.
Ivan Srbič

Latest posts by Ivan Srbič (see all)

Ivan Srbič

Programer, umetnik in pesnik po duši. Rad posluša glasbo in ustvarja nekaj drugačnega. Med ostalimi piše tudi članke in se ubada s težavami, ki pestijo 21. stoletje. Je zelo velik video nerd in uživa v dobrem filmu. Prav tako je oboževalec "French Touch"-a.