Videoigre in glasba

Glasba predstavlja precejšen del današnjega življenja. Prisotna je na prireditvah, v skoraj vsakem avtomobilu, na radiu in televiziji. Je tudi nepogrešljiv del sodobnih filmov, serij in videoiger, kar lahko pomaga tudi glasbeni industriji.

Poleg iger, ki se osredotočajo na glasbo, kot so Guitar Hero, Rock Band, Dance Dance Revolution in še marsikatera druga, lahko glasba veliko pripomore k vsem videoigram. Od ustvarjanja temačnega vzdušja v grozljivih igrah do napetih čustvenih trenutkov ali spodbujanja hitrosti v akcijskih igrah lahko glasba okrepi marsikatero izkušnjo. Za primer si lahko pogledamo del igre Ori and the Blind Forest. V prvem delu tega posnetka glasba pomaga prikazati napetost situacije, po pobegu se za kratek čas umiri, da dovoli igralcu zadihati, nato pa spet prikaže prežečo nevarnost.

 

Ena posebnost glasbe v videoigrah je ta, da skladatelji ne morejo natančno predvideti, kdaj bo igralec prišel do neke točke in na kaj bo pozoren. Ena možna rešitev tega je t.i. prilagodljiva oz. dinamična glasba, ki se vrti v zanki, ob določenih dogodkih pa se le ta spremeni in prilagodi na trenutno stanje.

 

Poleg tega da glasba pripomore k dodani vrednosti videoiger, tudi glasbena industrija dobi marsikaj v zameno. Veliko znanih iger uporablja licencirano glasbo, kar pomeni, da razvijalci videoiger plačajo lastnikom neke pesmi za uporabo le te v svoji videoigri. To lahko predstavlja velik vir prihodka glasbenikom, poleg tega pa lahko njihova glasba doseže mnogo ljudi, ki je drugače ne bi nikoli slišali. Nekateri primeri sodelovanja industrije videoiger in glasbene industrije so zagotovo Guitar Hero, Rock Band, FIFA in Rocket League. Obstaja celo verzija igre Guitar Hero, ki je osnovana na glasbeni skupini Aerosmith in jim je prinesla več denarja kot katerikoli njihov album.

Tako kot v filmih in serijah ima glasba lahko precej veliko dodano vrednost v videoigrah, a za razliko od prvih dveh ima tudi svoje izzive. Glasba pa ne pomaga le videoigram, temveč lahko tudi videoigre pomagajo glasbi in glasbenikom dosegati novo publiko.

 

Viri:

Youtube (prvi video)

Youtube (drugi video)

The Artifice

The Guardian

Gizmodo

Komentarji

Anže Kristan

Kot študenta Fakultete za Računalništvo in Informatiko ga seveda zanima tehnologija, še posebej interaktivne vsebine in računalniška grafika. Poleg tega sta mu všeč tudi glasba in vizualna umetnost.

Prosti čas posveča igranju video iger, poslušanju glasbe ali učenju novih stvari iz področij zanimanja.

Latest posts by Anže Kristan (see all)