Vesoljski teleskop Hubble

Vesoljski teleskop Hubble, imenovan tudi Hubblov vesoljski daljnogled, je zrcalni daljnogled, ki nam že od aprila leta 1990 omogoča pogled v globino našega vesolja. Velja za enega izmed najpomembnejših daljnogledov v zgodovini astronomije. Vrača nam neverjetne posnetke našega vesolja, zvezd, planetov, galaksij … Poimenovan je po ameriškem astronomu Edwardu Hubblu, ki je odgovoren za odkritje širjenja našega vesolja.

Daljnogled Hubble je na astronomski misiji, ki poteka že od leta 1990. Cilj misije pa je priskrbitev slik iz vesolja. Te slike je težko ali nemogoče dobiti iz observatorijev, kaj šele s prostim očesom. Od leta 1990 in do danes je imel Hubble 4 popravila in nadgradnje. Leta 1993 so ugotovili, da je bila ena izmed optik zamaknjena za 1.3 mm. To se sicer ne sliši veliko, a po popravilu so bile slike izjemno bolj jasne in barvite.

Vir slike

Levo slika prej in desna slika kasneje po popravilu.

Daljnogled je premera 13 metrov, kar je podobno velikosti avtobusa. Ima dve leči; konkavno in konveksno, obe s premerom 2.4 metra. To je dokaj mala leča v primerjavi z observatoriji, ki so na zemlji, a ima eno velikansko prednost. Ta je njegova pozicija, v vesolju, kjer ga ne ovira svetlobna onesnaženost, astronomi pa ga lahko obračajo v katerokoli želeno smer.

Daljnogled za razliko od Voyager daljnogleda ne potuje po vesolju, ampak se nahaja v zemljini atmosferi in obkroži zemljo vsakih 96 minut.

Vir slike

Zamisel

Zamisel za izgradnjo Hubblovega teleskopa lahko zasledimo že v letu 1946, ko je ameriški fizik in astronom Lyman Strong Spitzer napisal članek z naslovom Astronomske prednosti zunajzemeljskega observatorija (Astronomical advantages of an extra-terrestrial observatory). V njem je obravnaval razliko med observatoriji na zemlji in v vesolju. Seveda takrat Hubble še ni obstajal in je bila to samo hipoteza.

Astronomi ocenjujejo, da bo Hubblov teleskop prenehal delovati nekje od leta 2030 do leta 2040. Hubble ni edini vesoljski daljnogled. Kmalu v roku dveh let pa bodo v vesolje poslali novejši in boljši daljnogled James Webb s trikrat večjo lečo in novo arhitekturo, ki bo zagotovo prekašal Hubblov teleskop in nam omogočil pogled še globlje v vesolje.

Vir slike

Mene osebno vesolje zelo zanima in zanimivo mi je gledati slike, ki jih je posnel Hubble, ker so res izjemne. Tako res vidimo kako smo mali ter ob enem ugotovimo koliko je še neodkritega in nevidenega. Ali se kdaj vprašete kako bi bilo, če bi bili mi še bolj napredni in bi poslali človeka še dlje kot pa Luno ali pa Mars? Da bi se uspešno sporazumevali z bitji iz drugih planetov? Ali pa če smo sami v tem ogromnem vesolju? No jaz sem se zagotovo.

Viri:

  • https://www.rtvslo.si
  • https://en.wikipedia.org
  • http://hubblesite.org
Komentarji

Matic Kramer Stiglic

Rad ima tehnologijo in vse inovativnosti, ki jih prinaša. Obiskuje drugi letnik medijske šole v Celju.

Latest posts by Matic Kramer Stiglic (see all)

Matic Kramer Stiglic

Rad ima tehnologijo in vse inovativnosti, ki jih prinaša. Obiskuje drugi letnik medijske šole v Celju.