Varno odstranjevanje USB naprave, potreba ali le nadloga?

Koliko od vas je že odstranilo USB medij brez klika na varno odstranitev naprave? Čeprav nam sistem grozi za možnost poškodbe podatkov, je temu res tako?

Sam postopek, ki bi nam odvzel največ 30s, je sila preprost. Ob želji za varno odstranitev medija kliknemo na varno odstrani medij oz. pri odprtemu oknu lastnosti le kliknemo na odstrani in s tem smo našo napravo varno odstranili. Sistemu sporočimo, da naj zaključi aktivnosti branja in pisanja z medijem, saj ga želimo odstraniti. Podobna situacija se nam lahko zgodi, če napravo le deloma priklopimo. V takem primeru je naprava povezana z računalnikom, vendar na njej ne moremo opravljati pisanja in branja, saj je računalnik ne prepozna.

USB medij ne bo imel trajnih poškodb in bo lahko uporabljen še večkrat, vendar pa bodo sami podatki na njem mogoče neberljivi, če se odločimo za nepravilno odstranitev. Lahko pa se odločimo, da sami končamo vse aktivnosti, ki jih izvajamo povezane z USB napravo, saj je konec koncev to stanje enako tistemu, ki ga želimo doseči.

Vsak računalnik deluje različno in prav tako imamo razlike pri uporabi različnih operacijskih sistemov, kot so to: Windows, MacOS in Linux. Pri operacijskem sistemu Windows je tu lastnost, ki se ji reče predpomnilniško pisanje, ki je namenjeno izboljšanju hitrosti pri uporabi USB medija. Ob aktivaciji te možnosti so podatki, ki jih želimo kopirati, shranjeni v začasni delovni spomin oz. RAM, kjer se nato ob najbolj ugodnem času naenkrat prenesejo na naš medij. Negativna posledica te lastnosti je poškodovanje oz. izguba podatkov ob odstranitvi naprave. Čeprav lahko deluje, da se je trenutno kopiranje končalo in se odločimo za odstranitev medija brez pravilnega načina, je tu še vedno možnost poškodb. Razlog tiči prav v teh nastavitvah, saj lahko Windows še vedno opravlja določene aktivnosti v ozadju, čeprav se nam na zaslonu več ne izpisuje, da kopiranje še vedno poteka. Sama razlika v hitrosti med običajnim in predpomnilniškim pisanjem je zelo majhna, zato konec koncev te možnosti niti ni potrebno uporabljati.

Pri sistemih Linux so stvari nekoliko drugačne.  Pri teh sistemih računalnik sam aktivno uporablja nastavitve za pravilno odstranitev naprave, torej je naš vnos nepotreben. Če se vrnemo na prvotno vprašanje ali je varna odstranitev res potrebna, je odgovor nasleden. Če uporabljamo sistem Windows in smo možnost hitrega kopiranja izklopili, ter na sam medij ne kopiramo vsebine, je odgovor najverjetneje ne. Še vedno obstaja možnost, da računalnik v ozadju uporablja napravo, saj je tu še več faktorjev, ki bi lahko vplivati na način shranjevanja na naš medij, zato je vedno priporočljiva varna odstranitev. V primeru uporabe sistema Linux pa  za nas to opravi sistem sam, če teh možnosti nismo spreminjali, zato je naš vnos nepotreben.

Na temo trajne shrambe je napisan članke, za tiste, ki vas to morda zanima. Najdete ga tukaj.

Vir:

How To Geek
PC Gamer

Komentarji

Ivan Srbič

Programer, umetnik in pesnik po duši. Rad posluša glasbo in ustvarja nekaj drugačnega. Med ostalimi piše tudi članke in se ubada s težavami, ki pestijo 21. stoletje. Je zelo velik video nerd in uživa v dobrem filmu. Prav tako je oboževalec "French Touch"-a.
Ivan Srbič

Latest posts by Ivan Srbič (see all)

Ivan Srbič

Programer, umetnik in pesnik po duši. Rad posluša glasbo in ustvarja nekaj drugačnega. Med ostalimi piše tudi članke in se ubada s težavami, ki pestijo 21. stoletje. Je zelo velik video nerd in uživa v dobrem filmu. Prav tako je oboževalec "French Touch"-a.