Varno brisanje podatkov

Vsaka datoteka, ki se nahaja na našem računalniku, je trajno shranjena na disk. Če želimo to datoteko odstraniti, moramo najprej najti mesto, kjer se nahaja. Pa naj bo to spletno iskanje ali pa dokument, ki mora biti nemudoma odstranjen. Še več, datoteka mora biti odstranjena brez kakršnekoli sledi.

Najlažje je disk fizično uničiti

Najlažji način je, da naš disk fizično uničimo. Izpostavimo ga lahko visokim temperaturam ali pa ga enostavno vržemo pod avtomobil in ga povozimo, dokler iz njega ne naredimo neuporabne palačinke. Seveda ta način ni preveč priporočljiv, saj zahteva zelo ekstremne razmere, ki so mogoče za naše zahteve preveč ambiciozne, zato pa imamo na voljo tudi programske rešitve, ki ustvarijo praktično enak efekt, le da naprave ne uničimo fizično.

Disk, ki je lahko HDD ali SSD, se lahko popolnoma formatira in tako onemogoči, da bi se njegova vsebina kadarkoli zopet prebrala, saj je ta za vedno izgubljena.

Če imamo klasičen HDD in poskusimo izbrisati našo datoteko ter nato izprazniti koš, bi pomislili, da smo s tem končali proces brisanja datoteke, vendar temu ni tako. Podatki so na disku še vedno prisotni, vendar smo sistemu rekli, da je to mesto prosto in se nanj lahko zapiše druga vsebina. Ta vsebina se lahko še vedno obnovi in pridobi nazaj, zato je potrebno celotno vsebino prepisati s praznimi vrednostmi, če želimo, da postane obnavljanje starih datotek nemogoče.

Prepisovanje pri velikem številu je nepotrebno

Veliko programov omogoča, da lahko zapišemo disk s praznimi vrednostmi 30-krat ali pa celo več 100-krat. Večje kot je število prepisovanj, dalj časa bo naš disk potreboval, da se prepiše. Zato se postavi vprašanje, ali je sploh potrebno toliko prepisovanj, če lahko vse bite prepišemo v enem kosu. Odgovor je ne, saj je razlog, da potrebujemo toliko prepisovanj še iz starih časov, ko so bili diski manj učinkoviti pri spreminjanju 1 v 0.

Na voljo imamo tudi znanstveno raziskavo, ki pravi, da je 35-kratno prepisovanje popolnoma nepotrebno, saj ni bil zaznan en sam dogodek, kjer bi se lahko takšni podatki obnovili.

Izsek iz raziskave, ki pravi, da je pisanji pri 35 številu prepisovanj, popolnoma nepotrebno. (Vir: YouTube, dostopano maja, 2019)

Če želimo, da so naši podatki nedostopni, bo dovolj, če prepišemo disk 2-krat in s tem popolnoma onemogočimo kakršenkoli poskus pri obnovitvi naših podatkov.

Postopek TRIM lahko opravimo sami

Postopek varnega brisanja podatkov pa je nekoliko drugačen, če imamo SSD. Ko pri SSD izbrišemo datoteko, se v ozadju sproži akcija TRIM, ki izbriše datoteko iz diska. Ta proces datoteko iz diska izbrše trajno za razliko od HDD, kjer se izbriše le pot do naše datoteke. Ta proces se lahko sproži samodejno ali pa ročno, saj imamo v Windows 10 na voljo posebno okno, kjer se lahko te spremembe uveljavijo. (VIR: )

Možnost nastavljanja TRIM nastavitev lahko opravimo ročno tudi sami. Najprej kliknemo z desnim klikom na naš disk, nato gremo pod lastnosti, nato kliknemo na orodja in optimiziraj. Tukaj lahko izberemo kako pogosto se naj trim izvaja in prav tako lahko opravimo defragmatacijo HDD. (Vir: osebni arhiv)

Če želimo naše podatke odstraniti, je to v 21. stoletju zelo enostavno izvesti. Podatki, ki bodo tako varno odstranjeni, bodo definitivno neberljivi in onemogočili tudi tajnim policijam kakršenkoli poskus obnovitve.

Vir:

Komentarji

Ivan Srbič

Programer, umetnik in pesnik po duši. Rad posluša glasbo in ustvarja nekaj drugačnega. Med ostalimi piše tudi članke in se ubada s težavami, ki pestijo 21. stoletje. Je zelo velik video nerd in uživa v dobrem filmu. Prav tako je oboževalec "French Touch"-a.
Ivan Srbič

Latest posts by Ivan Srbič (see all)

Ivan Srbič

Programer, umetnik in pesnik po duši. Rad posluša glasbo in ustvarja nekaj drugačnega. Med ostalimi piše tudi članke in se ubada s težavami, ki pestijo 21. stoletje. Je zelo velik video nerd in uživa v dobrem filmu. Prav tako je oboževalec "French Touch"-a.