VAR, prihodnost nogometa?

Letos je v Rusiji potekalo svetovno nogometno prvenstvo, ki pa je vpeljalo nekaj novosti. Ena izmed njih je vsekakor uvedba sistema VAR (video asistant referee) ali video sodnika po domače. Sistem, ki je v uporabi v mnogih nogometnih ligah, na primer v španski, italijanski, nemški ter ameriški, je namenjen pregledovanju sodniških odločitev s pomočjo video posnetkov ter komunikacijo z glavnim sodnikom. Sistem je že krepko posegel v igro, v španski ligi so na primer  v celi sezoni tehnologijo uporabili 364-krat, od tega so 354-krat sodniki spremenili prvotno odločitev. Nekateri so mnenja, da je to prelomen dogodek za nogomet, saj bodo z uporabo sistema dosegli bolj pravično igro, nekateri pa nasprotujejo uporabi, češ da se s tem izgublja čar nogometa ter brez potrebe ustavlja igro. Vendar pa bo VAR vsekakor olajšal delo glavnim sodnikom.

POSTOPEK ODLOČANJA

VAR bo sodnikom ponudil več informacij ob določenih spornih situacijah, VAR ekipa pa bo lahko sodniku nudila dodatne informacije ob štirih situacijah: golu, rdečem kartonu, enajstmetrovki ter ob kaznovanju napačnega igralca. Sodnika bo obvestila le ob hudih kršitvah pravil, za piskanje manj očitnih prekrškov bo sodnik še vedno odgovoren sam. Ob prejeti informaciji se bo lahko glavni sodnik odločil na podlagi prejete informacije, lahko pa bo ustavil igro in si ponovljeni posnetek ogledal na posebnem zaslonu ob igrišču. Po pregledu posnetka na zaslonu ob igrišču, bo z rokama signaliziral zaslon ter sporočil svojo dokončno odločitev, ki bo nato tudi predstavljena na velikem zaslonu stadiona.

VAR ekipa na svetovnem prvenstvu v Rusiji/Vir:Wired

VAR EKIPA

Na svetovnem prvenstvu v Rusiji je VAR ekipo  sestavljal  glavni video sodnik, ki je odgovoren za vodenje ekipe ter komunikacijo z glavnim sodnikom. Poleg njega so v ekipi še trije asistenti, ki iščejo možne sporne situacije ter štirje operaterji počasnih posnetkov. Na svetovnem prvenstvu je bil v sobi prisoten tudi uradnik FIFE, ki je bil odgovoren za televizijsko grafiko, ki je predstavila dokončno odločitev sodnika, ter o odločitvah obvestil producente televizijskih hiš, ki so tekmo predvajale. VAR ekipe so po posameznih ligah različne, v ameriški ligi MLS VAR ekipo sestavljata le dva člana.

VAR soba v Rusiji/Vir:CNN

Ekipa je imela dostop do vseh 33 kamer, imela pa je tudi posnetke 12 posebnih super počasnih kamer, dveh visoko kvalitetnih kamer ter dveh kamer za prepovedane položaje. Imela bo torej dostop do vseh uradnih kamer FIFE, razen do helikopterske kamere.

Shema VAR kamer/Vir:Wikipedija

Uporaba sistema VAR je vsekakor naslednji korak pri uvajanju tehnologije v nogomet. Po uvedbi sistema golove črte, o kateri bom govoril v prihodnjem članku, je to edini logični korak v prihodnost. S tem se strinja tudi evropska nogometna zveza UEFA, ki je napovedala uvedbo tehnologije v elitno Ligo Prvakov v naslednji sezoni. Mnogi verjamejo, da bo uvedba VAR-a naredila nogomet bolj pravičen ter tako naredila najbolj pomembno postransko stvar na svetu še bolj privlačno.

Viri: FIFA

Komentarji

Luka Melinc

Dijak ljubljanske gimnazije, ki je že od malega navdušen nad najnovejšo tehnologijo, avtomobili, vesoljem ter ostalimi inovacijami. Ima željo po čim širšem znanju, ki ga lahko uporabi. Vsak dan želi napredovati ter se naučiti nekaj novega.

Latest posts by Luka Melinc (see all)

Luka Melinc

Dijak ljubljanske gimnazije, ki je že od malega navdušen nad najnovejšo tehnologijo, avtomobili, vesoljem ter ostalimi inovacijami. Ima željo po čim širšem znanju, ki ga lahko uporabi. Vsak dan želi napredovati ter se naučiti nekaj novega.