Bo Apple za uspeh svojih slušalk žrtvoval Beats?

Podjetje Beats, ki ga je Apple za tri milijarde dolarjev kupil leta 2014, izdeluje drage in močno oglaševane slušalke, ki so priljubljene predvsem pri mlajših generacijah. Glede na govorice, ki se v zadnjem času širijo po spletu, pa je videti, da se Beatsu bliža konec. Še pred koncem tega leta naj bi Apple namreč likvidiral blagovno znamko, ki jo je pet let nazaj tako drago plačal. Kaj pa je razlog za to na prvi pogled tako neracionalno odločitev?

“Brezžična prihodnost…”

Apple je začel izdelovati svoje slušalke. Ko so leta 2016 predstavili iPhone 7 brez vhoda za slušalke, so hkrati predstavili svoje nove brezžične slušalke AirPods, ki naj bi bile odlično nadomestilo za izgubljeni 3,5mm priključek. Po začetni skeptičnosti se je večina kupcev na odsotnost tega priljubjenega vhoda navadila. Odstranjevati so ga začeli tudi drugi večji igralci in danes ga z izjemo Samsungovih in LGjevih telefonov res težko najdemo. Ker priročnega vhoda ni več, so se kupci iPhona znašli vsak po svoje. Mnogi trpinčijo svoja ušesa s poceni priloženimi “lightning” slušalkami, tisti z debelejšimi denarnicami pa si pač umislijo bluetooth slušalke. In dejansko so AirPods bluetooth slušalke, ki daleč najbolje funkcionirajo z Applovimi napravami. Uspešnost AirPodsov je očitna. Še danes, več kot dve leti po izidu, so v lokalnih Applovih trgovinah občasno razprodane.

“…brez konkurence”

Pri Applu očitno verjamejo, da lahko uspejo tudi z drugimi brezžičnimi slušalkami. Poleg nadgrajenih AirPodsov, na katere že dolgo čakamo, naj bi namreč zasnovali večji model, ki bi namesto v ušesa šel čez ušesa. Z večjimi slušalkami pride več udobja, boljši zvok, daljša življenjska doba baterije in, seveda, precej višja cena. Govori se, da naj bi se povzpela vsaj do štirih dolarskih stotakov. Večji model naj bi bil nared že pred koncem tega leta. Beats slušalke, ki jih Apple od svojega prevzema ni konkretno razvijal, bi na trgu predstavljale le nepotrebno konkurenco. Videti je, da se bo z Beats slušalkami zgodilo isto kot s storitvijo Beats Music. Apple je s pomočjo Beatsove pretočne storitve zasnoval Apple Music, Beats Music pa so ugasnili in uporabnike preusmerili na svojo storitev. Ali je takšno ravnanje pravilno in pravično, pa prepuščamo vam.

Vir: Dnevnik

Komentarji

Oskar Sokolov

Dijak. Od malega je obseden s tehnologijo. Zanima ga vse od pametnih ur do dronov, njegovo področje pa so pametni telefoni. Kot otrok je ob nizkem "budžetu" razvil smisel za iztiskanje zadnje kapljice moči iz rabljenih telefonov, od koder tudi izvira njegovo zanimanje za prilagajanje mobilnih OS-ov.
Oskar Sokolov

Latest posts by Oskar Sokolov (see all)