USB priključek tipa C

Prihodnost ali samo pametna marketinška poteza velikih tehnoloških gigantov?

USB tipa-c nam omogoča, da čez en priključek na naprave lahko priključimo več različnih naprav naenkrat. Omogoča, da proizvajamo vedno tanjše in bolj prenosne naprave, saj lahko namestitev večjih različnih priključkov v napravo vstavijo le enega tipa c, v preostali prostor vstavijo npr. večjo baterijo, ali bolj zmogljive komponente, katere računalniku omogočajo višjo hitrost.

To vse skupaj zveni zelo dobro. Ampak na trgu je v tem trenutku težko najti veliko stvari, ki bi uporabljale USB-c, za vse kar poskušamo narediti na računalniku potrebujemo določen adapter. Če tako pomislimo pa je faktor večje prenosljivosti zelo vprašljiv. S sabo moramo nositi kup različnih kablov, ki v naši torbi le zavzamejo prostor. Še slabše je, če poskušate delati npr. na prenosnem računalniku in kot podporo uporabljate svoja kolena. V računalnik nato želite priključiti npr. navaden USB ključek, priklopite adapter in USB ključek v adapter, kaj kmalu vam iz računalnika visi 30-centimetrski kabel, kar pa ni zelo praktično.

Po dolgem dnevu uporabe računalnika pa želite baterijo na njem napolniti. USB-c lahko vaš računalnik tudi napolni, saj lahko prenaša tok v obe smeri. Odločite se, da želite med tem pogledati film na televizorju, ki ga priklopite v računalnik. Kaj kmalu opazite da na računalniku ni drugih vhodov. To proizvajalci računalnikov rešijo še z eno »briljantno« idejo. Lahko kupite adapter za 100€ in opravljate dve različni stvari naenkrat na vašem računalniku.

Ni pa USB-c popolnoma slab. Z razvojem v to smer bo vedno več naprav kompatibilnih s tem tipom USB-ja. Tudi nekateri proizvajalci so USB-c uporabili bolj pametno. Chromebook pixel ima v primerjavi z Applovim Macbookom dva vhoda USB-c namesto enega..

Za koga so sploh naprave z vhodi USB-c?

V tem trenutku so naprave z USB-c za ljudi, ki večinoma potrebujejo prenosni internetni iskalnik, saj nobena od teh naprav nima kaj dosti »konjev pod pokrovom«. Z vsemi adapterji pa tudi ni najbolj praktičen. Za ceno npr. Apple Macbooka in z vsemi adapterji dobite dosti bolj zmogljiv prenosni računalnik. Če pa je glavni namen za kar uporabljate računalnik brskanje po spletu in ne potrebujete nobenih adapterjev, imate zelo debelo denarnico in želite biti vedno na čistem z najnovejšo tehnologijo, potem je npr. Chromebook pixel pravi za vas. Med tem ko pa je Macbook le Applov poizkus da bi videli če bi se njihov tablični računalnik iPad oz. njegov naslednik dobro prodajal, če bi imel vhod USB-c in nima nekega pravega mesta na svetu.

Zaključek

USB-c je dober koncept, ki pa bo še potreboval nekaj let, da se dokončno razvije. Ta vrsta USB-ja mi je načeloma všeč ampak je zaenkrat vredno kupovati naprave z USB-c le, če ustrezate zgoraj naštetim  pogojem.

Komentarji

Matej Hernavs

Kot večina ostalih najstnikov rad preživlja čas za računalnikom, naj bo to igranje iger ali programiranje. Svoj prosti čas rad posveča tehnologiji in redno spremlja novosti na tem področju. Rad verjame da bo v tej smeri tudi sam uspel.
Matej Hernavs

Latest posts by Matej Hernavs (see all)

Matej Hernavs

Kot večina ostalih najstnikov rad preživlja čas za računalnikom, naj bo to igranje iger ali programiranje. Svoj prosti čas rad posveča tehnologiji in redno spremlja novosti na tem področju. Rad verjame da bo v tej smeri tudi sam uspel.