Astronomi uporabili umetno inteligenco pri iskanju kraterjev

Umetna inteligenca je postala koristen pripomoček v skoraj vseh vejah znanosti, saj s svojo avtomatizirano natančnostjo predstavlja eno izmed ključnih vlog v razvoju znanosti in tehnologije. Izkaže se, da lahko uporabimo tehnologijo računalniškega vida, ki so jo na primer razvili za potrebe avtonomne vožnje avtomobilov, tudi v sortiranju res ogromne količine podatkov pridobljenih z opazovanji vesolja. Nedavno je Univerzi v Torontu uspelo razviti novo tehniko za iskanje kraterjev. Uspeh je bil izjemen, saj so s pomočjo umetne inteligence odkrili več kot 6000 novih kraterjev na Luni.

Teh 6000 novih kraterjev res ne predstavlja nekaj revolucionarnega v astronomiji, saj je na Luni na stotisoče kraterjev. Kar je pomembneje je to, da je to bila zgolj še ena demonstracija, kako lahko umetna inteligenca avtomatizira naporno ročno delo. Manj kot se morajo visoko izobraženi astronomi posvečati neštetim slikam kraterjev, več časa lahko posvetijo drugim, bolj zahtevnim raziskavam.

Umetna inteligenca odkriva kraterje s pomočjo strojnega učenja Vir slike

Kako pa je umetni inteligenci sploh uspelo najti in identificirati kraterje?

Odgovor je seveda strojno učenje. Nevronske mreže umetne inteligence so trenirali s podatki kraterjev, ki so jih v preteklosti identificirali ljudje. Ko se je program nato naučil, kako kraterji tudi izgledajo, so mu dali v pregled popolnoma drug sektor Lune, kjer je našel kar 6000 novih kraterjev.
Sistem seveda še ni popoln, bo pa z večjim vzorcem kraterjev postal vedno boljši in natančnejši. Definitivno pa se bodo lahko podobni sistemi uporabljali za iskanje planetov in raziskovanje vesolja. Vesolje je veliko, a računalniki nam bodo pomagali, da ga bomo razumeli hitreje in bolje.

Vir:

Komentarji

Žan Magerl

Poleg tega, da je splošno izjemno razgledan, je tudi človek, ki vsaki stvari želi priti do dna, ugotoviti kako kaj deluje, zakaj je takšno kot je in ali bi to lahko izboljšali. To pomeni, da se bo čisto spustil v stvar, ki mu je trenutno padla v oči, in ne bo nehal, dokler ne ugotovi vsega, kar je za ugotoviti o določeni temi.
Verjetno bi ga lahko z eno besedo povzeli kot radovednega.
Žan Magerl

Latest posts by Žan Magerl (see all)

Žan Magerl

Poleg tega, da je splošno izjemno razgledan, je tudi človek, ki vsaki stvari želi priti do dna, ugotoviti kako kaj deluje, zakaj je takšno kot je in ali bi to lahko izboljšali. To pomeni, da se bo čisto spustil v stvar, ki mu je trenutno padla v oči, in ne bo nehal, dokler ne ugotovi vsega, kar je za ugotoviti o določeni temi. Verjetno bi ga lahko z eno besedo povzeli kot radovednega.