UHD OLED na prenosnikih – zakaj smo tako dolgo časa čakali?

Oled zalsoni so se v zadnjih letih neverjetno razširili med proizvajalci pametnih telefonov. Višji kontrasti, bolj žive barve in resnične črne in manjša poraba energije so le nekateri od argumentov za to, da je OLED tehnologija, ki z lahkoto premaga LCD zaslone. OLED zasloni so razširjeni tudi v industriji televizorjev, medtem ko se na področju osebnih računalnikov še niso uveljavili. Pred kratkim je Samsung predstavil svoj prvi UHD OLED zaslon, namenjen prenosnim računalnikom. Zakaj pa smo morali toliko časa čakati na to, da se je ta tehnologija razvila tudi za osebne računalnike?

OLED je boljši…

Na prvi pogled je namreč videti, da so zasloni OLED samoumevno boljši od tradicionalnih LCD zaslonov. Samsung, na primer, ob predstavitvi svojega zaslona za prenosne računalnike obljublja, da je njihov 15,6-palčni OLED novinec zmožen ustvariti dvakrat več barv od LCD zaslonov podobne velikosti in tako sposoben prikazati barvno neverjetno natančno sliko (P3-standard). Ponaša se s tehnologijo HDR, črnine, ki jih prikazuje, pa so dvestokrat bolj temne od teh na LCD zaslonih. Obljubljajo visoko svetlost, hkrati pa naj bi bilo manj oddajanja škodljive modre svetlobe, tako da bo uporaba zlasti ponoči udobnejša. Vse to se sliši super. Pojavita pa se dve težavi.

…ampak…

Prva je, da so OLED zasloni občutno dražji od teh, ki uporabljajo LCD tehnologijo. Ni torej realno pričakovati, da se bodo v kratkem pojavili na dostopnejših napravah. A že resolucija UHD s pojmom “dostopno” pač ne gre najbolje skupaj. Večja težava je drugje. OLED zasloni imajo neprijetno lastnost. Če je dlje časa prikazana statična slika, se bo ta sčasoma “vžgala” v zaslon in pustila trajno sled; te teme smo se natančneje dotaknili v tem članku. Na telefonih, kjer ves čas drsamo sem ter tja ter menjamo aplikacije, to ni problem. Tudi na televizorjih je slika zelo redko dlje časa statična; izjema je logotip kanala, ki se rad “vžge” v OLED televizor. S prenosniki je povsem drugače. Orodne vrstice so ves čas na istem mestu, ob resnem delu so eni in isti programi odprti ure in ure. In to je ovira, ki pesti prihodnost OLED zaslonov v prenosnih računalnikih in monitorjih.

Preventiva?

Ni naivno domnevati, da se pri Samsungu tega še predobro zavedajo in so tako v svoje zaslonske enote vgradili takšne ali drugačne varovalne mehanizme, ki se bodo “vžgani” sliki skušali izogniti, možna rešitev bi bila vgradnja sistema, ki sliko redno premika za nekaj pik naokoli (podoben sistem je v novejših implementacijah ves čas vklopljenega zaslona na Samsungovih mobilnikih). Kljub temu kanček skepse ostaja, saj gotovo obstaja razlog za to, da se OLED zasloni v prenosnikih doslej skorajda niso pojavljali. Res pa je tudi to: če ima kdo moč, da svetu dokaže, da gredo OLED zasloni lahko kamorkoli, je to prav Samsung.

 

Vir: Dnevnik

Komentarji

Oskar Sokolov

Dijak. Od malega je obseden s tehnologijo. Zanima ga vse od pametnih ur do dronov, njegovo področje pa so pametni telefoni. Kot otrok je ob nizkem "budžetu" razvil smisel za iztiskanje zadnje kapljice moči iz rabljenih telefonov, od koder tudi izvira njegovo zanimanje za prilagajanje mobilnih OS-ov.
Oskar Sokolov

Latest posts by Oskar Sokolov (see all)