The Ocean Cleanup

V svetovnih oceanih je pet velikih con smeti. Najbolj znana med njimi je Velika pacifiška cona smeti, ki naj bi vsebovala več kot 1.8 bilijonov delcev, večina teh delcev pa je narejenih iz plastike. V letu 2013 je Nizozemec hrvaškega porekla, Boyan Slat, ustanovil The Ocean Cleanup, organizacijo, ki si prizadeva to cono očistiti.

CONE SMETI:

Cone smeti nastanejo zaradi krožnih sistemov morskih tokov, ki v kombinaciji z vetrom ponašajo smeti od kontinentov proti odprtemu morju, kjer te delci obstanejo. Odpadki so lahko različnih velikosti, od mikroplastike do zelo velikih (npr. stare ribiške mreže) in lahko nastanejo na obalah (npr. v pristaniščih, rečnih izlivih) ali na morju (npr. odpadki z ladij). Delci se v nasprotju z popularnim prepričanjem ne sprimejo v plavajoč otok smeti, temveč plavajo pod gladino, zato jih je težko zaznati. Zaradi delovanja valov in sonca se plastika počasi razgrajuje na vedno manjše zdravju škodljive plastične delce, kar predstavlja velik problem, saj jih požirajo morske živali in jih tako prinesejo v prehranjevalno verigo, ki sega tudi do človeka.

Zemljevid con smeti.
Prikaz con smeti v oceanih. Vir: Wikimedia

THE OCEAN CLEANUP:

The Ocean Cleanup želi očistiti Veliko pacifiško cono smeti s 600-metrskimi plavajočimi pasivnimi ovirami. Te ovire bodo v obliki črke U in segale okoli 3 metre v globino, da se bodo odpadki akumulirali na njih. Izkorisčevale bodo prav moč tokov in vetra, da jih potiska proti smetem in ne bodo uporabljale motorjev ali goriva. Ko se enkrat ovira napolni jo bodo šli iskat z ladjo, pobrali plastiko in jo nesli na obalo za recikliranje in prodajo, s čimer upajo na ekonomsko samozadostnost in razširitev na ostale cone smeti. V ta namen so naredili tudi kar nekaj raziskav o Veliki pacifiški coni smeti in objavili svoje ugotovitve.

Devetega septembra 2018 so iz San Francisca poslali prvi tak sistem, imenovan System 001 z vzdevkom Wilson. Z ladjo so ga odpeljali stran od obale, kjer so najprej opravili vrsto poskusov, 16. oktobra pa je pričel z delovanjem v coni smeti. Do leta 2020 nameravajo usposobiti 60 takih sistemov, saj naj bi z takim številom lahko zmanjšali število smeti za 50% v petih letih.

Zaenkrat je The Ocean Cleanup vodilni projekt, ki se spopada z čiščenjem iz cone smeti. Vendar se zavedajo in opozarjajo, da je največji problem potrošnja plastike in s tem projektom želijo povečati ozaveščanje. Ena izmed kritik je tudi, da je večina delcev v oceanu že mikroskopskih in jih s takim sistemom ne bodo mogli odstraniti, na kar odgovarjajo da želijo odstraniti večje delce predem se ti razgradijo.

Prikaz delovanja sistema 001.
Prikaz Delovanja System 001. Vir: The Ocean Project

 

Viri:
Forbes
The Ocean Cleanup
Wikipedija – Velikca pacifiška cona smeti
Wikipedia – Great Pacific Garbage Patch
Wikipedia – The Ocean Cleanup

Komentarji

Anže Kristan

Kot študenta Fakultete za Računalništvo in Informatiko ga seveda zanima tehnologija, še posebej interaktivne vsebine in računalniška grafika. Poleg tega sta mu všeč tudi glasba in vizualna umetnost.

Prosti čas posveča igranju video iger, poslušanju glasbe ali učenju novih stvari iz področij zanimanja.

Latest posts by Anže Kristan (see all)