Test: Huawei P20

Eden od telefonov, ki v zadnjih tednih žanjejo slavo in o katerih govorijo tehnološki navdušenci, je bil za teden dni tudi v mojih rokah. In verjetno je to najboljši telefon, kar sem jih preizkusila.

Ima večino specifikacij in zmožnosti, ki bodo navdušile tudi bolj zahtevne med kupci. A za svojim boljšim bratom P20 Pro vseeno zaostaja, pa tudi iPhone X in Samsung Galaxy S9 sta mu v nekaterih pogledih kos. Seveda ni vodilni in najboljši telefon Huawei-a. A če ga primerjamo s Pro-jem, boljša kamera, baterija in več RAM-a ter s tem tudi precej višja cena za nekatere ne odtehta vseh prednosti.

P20 je eleganten, svetleč in na voljo v črni, polnočni modri, roza-zlati in najbolj priljubljeni prelivajoči se somrak barvi. Verjetno je temu tako, ker predstavlja novost in vznemirjenje, ni namreč veliko telefonov, ki bi se lahko pohvalili s prelivajočimi odtenki barv. Zelo očitno je tudi, da se zadnja, steklena stran sveti in odbija svetlobo, kar deluje kot ogledalo (in je lahko moteče, ko želimo telefon slikati). Na sprednji strani se bohoti velik 5,8 inčni zaslon, ki ima na vrhu (po zgledu iPhona) zarezo za kamero in zvočnik. To zarezo lahko s prilagoditvijo nastavitev tudi skrijete, če nad njo niste navdušeni. Čeprav je zason LCD, je dovolj živahen, morda celo preveč. Lahko pa to »popravite« v nastavitvah in vklopite razmerje barv, ki ustreza vam. Zaradi LCD zaslona bo boljši za uporabo na direktnem soncu. Slaba plat pa je, da črna barva ni tako črna kot na Proju in Samsungu Galaxy S9.

Pod zaslonom je gumb za domov, ki ima vgrajen tudi bralnik prstnih odtisov. Ker je stlačen pod zaslon, je precej ozek, zato se rado zgodi, da hkrati pritisnemo tudi navigacijski gumb nad njim. Osebno bi bralnik prstnih odtisov raje videla na zadnji strani, hkrati pa bi lahko zaradi tega povečali ekran do spodnjega roba. Na voljo je tudi način odklepanja z zaznavo obraza, ki je lahko vključen poleg bralnika prstnih odtisov. Huawei-jev sistem ni dovršen tako kot Apple-ov in je zato manj varen, aparat pa se kljub vsemu odklene zelo hitro.

Pri obliki oz. zasnovi telefona ne moremo čez nekaj slabših lastnosti. Telefonu manjka priključek za slušalke, ki izginja na večini novih telefonov. Poleg tega pa ni vodoodporen, kar osebno pogrešam. Po drugi strani pa sistem kamer ne razočara (čeprav se ne more primerjati s P20 Pro). Sprednja kamera ima navdušujočih 24 megapikslov in je odlična za ljudi, ki radi fotografirajo selfije. Zadnji kameri pa bosta zares očarali fotografske navdušence. Res je, nimata treh senzorjev, a dva, ki sta, ne razočarata. Eden, 12 megapikselski telefoto senzor in drugi enobarven senzor z 20 megapiksli. Telefon ne premore 3-kratnega optičnega zooma, a si pri obdelavi slik pomaga z umetno inteligenco. Pri vključenem avtomatskem načinu fotografiranja prepozna različne scenarije kot so portreti, nočni posnetki, in slike neba. Slike so tako v dobri, kot v slabi svetlobi odlične in mrgolijo od podrobnosti.

Primer uporabe zooma

Delovanje telefona je bilo hitro in učinkovito. Čeprav ima 4 GB rama, Pro pa 6 GB, primerjave kažejo, da med njima ni velike razlike. Telefon hitro preklaplja med aplikacijami tudi ob poganjanju najzahtevnejših 3D igric in medtem tudi vrti glasbo v ozadju. Oh, in zvočnik je odličen in nehreščoč tudi pri višjih glasnostih. Za aplikacije, najnovejše igrice in glasbo je na voljo 128 GB prostora, vendar ta ni razširljiv.

Baterija, ki jo lahko napolnite preko USB-C vtičnika in ne brezžično, kar bodo mnogi pogrešali, premore 3400 mAh, precej manj kot P20 Pro (4000 mAh). Kljub vsemu je baterija dovolj zmogljiva, da se prebijete čez dan in še malo, še posebej, če telefona ne naprezate vsako minuto in z najzahtevnejšimi aplikacijami. Sama sem pri testiranju opazila, da ob manjši uporabi zdrži tudi več kot dva dni. Pomembno in spodbudno se mi je zdelo hitro polnjenje, ki je omogočilo, da baterija pri 30 % pride do 100 % v 45 minutah. Če vas še vedno skrbi poraba baterije, lahko vključite varčevanje z baterijo ali pa zmanjšate resolucijo zaslona.

Telefon daje vtis luksuza in elegance, zadnja stran, ki jo oklepa Gorilla Glass steklo in konstrukcija iz aluminija lepo zaoblita telefon, ki izgleda kot naprava iz filma. Odbijajoče steklo je zanimivo in pritegne poglede, kvaliteta pa na splošno najboljša na trgu. Če telefon kupujete zaradi kamere oz. ste zelo navdušeni nad fotografijo, bo boljša izbira za vas Huawei P20 Pro. Če pa ste na lovu za kvalitetno napravo, ki ima na splošno dobre specifikacije in je ena izmed najboljših na trgu, poleg tega pa ne bo izropala vašega stanja na računu, je to  telefon za vas. Torej je to zares odlična izbira za večino ljudi razen parih posameznikov. Od konkurence izstopa predvsem zaradi oblikovanja in hitrega delovanja, vsekakor pa z njim zares ne morete zgrešiti.

Ocena: 9/10

Lepa hvala podjetju Sidera, ki je test prijazno omogočilo.

Če vas zanima tudi Huawei P Smart, najdete več tu.

Komentarji
Sara Mikac

Sara Mikac

Tehnologija, tehnološki napredki in novosti so stvari, ki so jo zmeraj zanimale. Kot študentka Družboslovne informatike pa je ta zanimanja lahko dopolnila še z znanjem. Želi izvedeti kako narediti svet boljši in je tako zmeraj na tekočem z najnovejšimi tehnologijami in odmevnimi novicami iz sveta računalništva.
Sara Mikac

Latest posts by Sara Mikac (see all)

Sara Mikac

Tehnologija, tehnološki napredki in novosti so stvari, ki so jo zmeraj zanimale. Kot študentka Družboslovne informatike pa je ta zanimanja lahko dopolnila še z znanjem. Želi izvedeti kako narediti svet boljši in je tako zmeraj na tekočem z najnovejšimi tehnologijami in odmevnimi novicami iz sveta računalništva.