Tesla predstavila Model Y

Pri Tesli so včeraj oz. danes po našem času predstavili Model Y. Kot pričakovano je po zunanjosti večji brat Modela 3, hkrati pa malo spominja na Model X. Z Modelom 3 ima kar 75 % skupnih delov, notranjost je praktično enaka, hkrati pa so tudi specifikacije zelo podobne. Če vam je bil všeč minimalističen Model 3, ki praktično nima gumbov, le ogromen lesen zračnik na katerem stoji prav tako ogromen zaslon, preko katerega upravljate skoraj vse, potem vam bo všeč tudi večji Model Y.

Na voljo bodo 4 modeli, od standardnega do performance. Prvi bo imel doseg 370 km, najvišjo hitrost 193 km/h in bo do 100 km/h pospešil v 5,9 sekundah. Performace bo izdelan za pospeške in hitrost, a bo zato imel malo manj zmogljivo baterijo kot long range modeli. Do 100 km/h bo pospešil v 3,5 sekundah, njegov doseg pa bo 450 km. Najboljši doseg ima sicer long range: 482 km.

Vsi modeli naj bi imeli premium notranjost, kar pomeni, da bodo imeli vključen internet, vključeno navigacijo s prometnimi informacijami, premium zvočnike, ogrevane sedeže, avtomatično odpiranje garažnih vrat itd. Krasna je tudi ogromna steklena streha, ki bo tistim na zadnjih sedežih priredila pravi spektakel narave okoli avtomobila. Musk je napovedal, da pričakuje veliko zanimanje za Model Y in meni, da jih bodo prodali več kot Modelov S, X in 3 skupaj. To je nadvse možno, saj je Model Y SUV in ti so na trgu trenutno najbolj iskana vozila. Povedal je tudi, da je avto sicer praktičen in funkcionalen SUV a se vozi kot športni avto, saj ima izredno nizko težišče.

Veličastna streha Modela Y. Vir: Tesla

Model Y bo veliko bolj priročen tudi za družine, saj bo imel skoraj 1900 litrov prostora, kar je veliko več od Modela 3. Kasneje bodo ponudili tudi možnost s sedmimi sedeži. Hkrati je ob Modelu 3 veliko bolj cenovno dostopen (za razliko od Modela X, ki stane cca. dvakrat več). Cena osnovnega modela se bo v ZDA začela pri 39.000 $. Sledijo trije modeli s cenami 47.000 $, 51.000 $ in performace s 60.000 $. To potrjuje Muskovo napoved, da bo Model Y od Modela 3 dražji za 10 %. Evropske cene bodo zaradi uvoza in davkov kot vedno višje. K vsakemu modelu lahko prištejete od 8.000 do 9.000 €, ob predpostavki, da dolarjev ne pretvorite v evre. Performance bi torej stal 68.000 €.

Avtomobile bodo začeli proizvajati v drugi polovici leta 2020, in sicer zmogljivejše modele, ki jim bodo potem v začetku leta 2021 sledili osnovni. Vsi avtomobili Tesle imajo že vgrajeno strojno opremo za možnost samovozečega vozila, ki naj bi bil v okrnjeni različici na voljo že letos, ko načrtujejo posodobitev za propoznavanje semaforjev, tabel in vožnjo po krožiščih. Sedaj avtomobili zmorejo le vožnjo po avtocestah, izhode iz njih in prihod »summon«, ki pomeni, da avto sam zapelje iz garaže ali parkirnega prostora do vas. To je priročno ob ozkih parkirnih prostorih ali za navduševanje sosedov. Nov model bo lahko tako kot 3 uporabljal nove, hitre električne polnilnice V3, ki bodo v 5 minutah zagotovile okoli 80 km dosega.

Če se pričakovanja uresničijo, bo Model Y nasledil Model 3, ki je sedaj najbolj prodajan električni avtomobil na svetu. Zavedati pa se moramo, da bo imel Model Y hujšo konkurenco, saj se večina avtomobilskih znamk pripravlja na proizvodnjo številnih električnih avtomobilov.

Komentarji

Sara Mikac

Tehnologija, tehnološki napredki in novosti so stvari, ki so jo zmeraj zanimale. Kot študentka Družboslovne informatike pa je ta zanimanja lahko dopolnila še z znanjem. Želi izvedeti kako narediti svet boljši in je tako zmeraj na tekočem z najnovejšimi tehnologijami in odmevnimi novicami iz sveta računalništva.
Sara Mikac

Sara Mikac

Tehnologija, tehnološki napredki in novosti so stvari, ki so jo zmeraj zanimale. Kot študentka Družboslovne informatike pa je ta zanimanja lahko dopolnila še z znanjem. Želi izvedeti kako narediti svet boljši in je tako zmeraj na tekočem z najnovejšimi tehnologijami in odmevnimi novicami iz sveta računalništva.