Tesla Motors

Tesla Motors je ameriško podjetje, ki izdeluje in prodaja luksuzne električne avtomobile. Elon Musk je soustanovitelj tega podjetja in trenutni direktor. Mogoče ste že slišali zanj, saj je ustanovitelj Spacex-a, Solarcity-ja in soustanovitelj PayPal-a.

Kako je podjetje Tesla nastalo in zakaj izdelujejo električne avtomobile?

Podjetje Tesla motors je leta 2003 ustanovila  skupina ižinirjev, katerih cilj je bil dokazati judem da so lahko električnaa vozila lahko boljša, hitrejša in bolj zabavna za vožnjo kot bencinski avtomobili. Danes Tesla ne izdeluje samo električnih avtomobilov ampak tudi baterije in generatorje, za shranjevanje energije. Tesla verjame, da prej kot se bomo ljudje nehali zanašati na fosilna goriva in prestavili na prihodnost brez emisij, bolje za nas in tiste, ki pridejo za nami.

Elon Musk je 31. marca na predstavitvi novega modela 3, povedal zakaj sploh izdelujejo električne avtomobile in zakaj so se tako odločili. V Ameriki so izmerili rekordne količine oglikovega dioksida v ozračju, ki še vedno naraščajo. Posledično narašča tudi temperatura ozračja. Ne samo da takšni avtomobili v ozračje spuščajo velike količine ogljikovega dioksida ampak tudi strupene pline, kar je slabo za zdravje vseh ljudi. In da bi to preprečili se je podjetje Tesla odločilo za ti. “secret master plan”, ki ga je Elon Musk napisal ob ustanovitvi podjetja. Originalno bi naj bila to trilogija ampak, kot se je izkazalo je sedaj štiri delna trilogija. Zanimalo jih je kako bi naj, kot majhno podjetje z malo vezami naredili spremembo, in edini način da naredijo spremembo je , da začnejo z majhnim in da dokažejo in uveljavijo električne avtomobile na trgu. Zato so začeli z Tesla Roadster-jem.

Tesla roadster je majhen, vendar  drag športni avtomobil  s katerim so dokazali da se električni avtomobili lahko kosajo z navadnimi. Zanimanje za  takšne vrste avtomobilov je začelo naraščati, saj so naredili prvi zelo zmožen električni avtomobil tistega časa. Saj so ljude pred izdelavo Roadster-ja bili prepričani da so električni avti počasni, grdi, in da imajo zelo slab domet. Tesla si je prizadevala da bi razbili ta dvom, ki so ga imeli ljudje glede električnih avtomobilov, s Tesla Roadster-jem jim je to uspelo.

This slideshow requires JavaScript.

Ampak so vedeli, da je potrebno narediti še veliko. Ljudje so bili mnenja, da je Roadster lep, hiter ampak zelo drag in da ni to avtomobil, ki bi ga lahko ljudje uporabljali vsak dan. Takrat pa se je podjetje Tesla lotilo izdelovanja novega modela imenovanega Tesla Model S. Torej Tesla Model S je bil 2. načrtovan avto v Musk-ovem »master plan-u«.  model S je srednje velik avto oz. limuzina vendar malo cenejši, kot Roadster. Je najhitrejša limuzina v zgodovini avtomobilov, saj pride od 0 km/h do 100 km/h v samo 2.8 sekunde. Ima tudi funkcijo Avtopilot, kar pomeni samostojno prevažanje in parkiranje. Več o Avtopilot funkciji si lahko preberete na uradni strani podjetja Tesla Motors https://www.teslamotors.com. Njihov glavni namen s tem avtomobilom je bil, da dokažejo česa vsega je zmožen električni avto, saj nihče ni verjel, da električni avtomobili to sploh zmorejo. Cena Model S-a se giblje okoli 100.000 €, saj si lahko kupec sam izbere kapaciteto baterije, barvo avta, kolesa, streha, koliko pogonski bo ipd.

This slideshow requires JavaScript.

In kasneje je prispela  še Tesla model X. Tesla model X je športni terenec ki, ima pospešek od 0 km/h do 100 km/h 3.4 sekund, in domet 470 kilometrov na eno polnjenje, lahko prevaža 7 odraslih oseb in ima ti. »falcon wings« vrata. Model X trenutno nosi naslov najvarnejšega športnega terenca na svetu. Če bo vse šlo po načrtu je Elon Musk potrdil, da bodo začeli Model X pošiljati po svetu v 2. polovici leta 2016.

This slideshow requires JavaScript.

Kot 4. del Musk-ove trilogije nastopi Tesla Model 3. Avto je bil prvič predstavljen javnosti na srečanju Tesle, ki je potekalo 31. marca. Brez vseh treh predhodnikov izdelava Modela 3 ne bi bila mogoča, zato se je Elon Musk še posebaj zahvalil vsem kupcem prejšnjih modelov. Namen tega avta je bil zgolj ta, da naredijo avtomobil, ki si ga lahko privošči velika večina, saj za razliko od vseh njegovih predhodnikov stane okoli 30.000 €. Dizajn Modela 3 je mešanica med Modelom S in Modelom X, je avtomobil za vsakdanjo rabo in ima domet kar 345 kilometrov na eno polnjenje, in pospeši od 0 do 100 km/h v šestih sekundah. Avto lahko prevaža 5 oseb naenkrat in ima, enako,  kot Modela S in X, sprednji in zadnji prtljažnik.

This slideshow requires JavaScript.

Avtor: M. Hernavs
Uredil in objavil: L. Srbič
Viri:  AutoBlog, CarAndDriver, AutoExpress, Tesla, GreenReports,
Želiš biti del ekipe MaKLuS? piši na makluslovenia@gmail.com
Vas zanima oglaševanje, marketing? maklus.kontakt@gmail.com
April 2016

 

Komentarji

Matej Hernavs

Kot večina ostalih najstnikov rad preživlja čas za računalnikom, naj bo to igranje iger ali programiranje. Svoj prosti čas rad posveča tehnologiji in redno spremlja novosti na tem področju. Rad verjame da bo v tej smeri tudi sam uspel.
Matej Hernavs

Latest posts by Matej Hernavs (see all)

Matej Hernavs

Kot večina ostalih najstnikov rad preživlja čas za računalnikom, naj bo to igranje iger ali programiranje. Svoj prosti čas rad posveča tehnologiji in redno spremlja novosti na tem področju. Rad verjame da bo v tej smeri tudi sam uspel.