Tehnologije v zdravstvu

V zadnjih letih je tehnologija korenito spremenila naša življenja. V naslednjih letih jih bo še bolj. Ne le na področju dela, bivanja in prevoza, temveč tudi v zdravstvu. Ste že slišali za moškega, ki je izgubil obe roki, vendar lahko zdaj proteze rok upravlja s svojimi mislimi? Ali pa, da raziskovalci na Floridi razvijajo umetno placento oz. posteljico s čipi, ki bi oponašala naravno okolje, kjer se fetus razvije? Takšnih primerov tehnologij v zdravstvu je ogromno in prav vsi so navdihujoči. Nekaj jih sledi v nadaljevanju.

3D printing

To področje, ki je poseglo v zdravstvo, se je že precej razvilo. Veliko naprav za pomoč pri sluhu je po meri narejenih s 3D tehniko, prav tako zobni aparati za ravnanje zob. Seveda pa se povečujejo tudi proteze rok in nog, ustvarjene s tehnologijo 3D. Ne samo proteze, tudi mavci in gipsi za zdravljenje zlomljenih kosti, so postali plastični, bolj udobni, narejeni po meri in bolj higienični, ker jih ustvarimo 3D. Nazadnje so začeli celo z obraznimi protezami, kot so nosovi, ušesa.

Najpomembnejše pa je 3D printanje organov. Čeprav je printanje celotnih organov trenutno še nedosegljivo, veliko pomaga že delno printanje. Ko pa bomo dosegli naslednjo točko, bomo rešili ogromno življenj, kajti ljudje ne bodo čakali na darovalce organov in upali, da sploh dočakajo, temveč bodo dobili nov organ, narejen iz njihovih zarodnih celic, ki ga telo ne bo zavrnilo. Tako bo rešen problem, na katerega opozarjajo nekateri znanstveniki: pomanjkanje darovalcev organov, ki življenje izgubijo na cesti, zaradi samovozečih avtov in boljše prometne varnosti v prihodnosti.

Vir slike

Merjenje temperature

Zdravstva ne spreminjajo le velike inovacije in iznajdbe, temveč tudi majhne novosti ali pripomočki, ki izboljšajo ali olajšajo vsakodnevno življenje. Eden takih primerov je naprava v obliki tankega obliža, ki 24 ur na dan meri telesno temperaturo in je posebej primerna za majhne otroke. Le tem je namreč pravi izziv izmeriti temperaturo, ker se vedno premikajo, so nemirni, nevoljni ali pa se slinijo. Naprava podatke o temperaturi pošilja na mobilni telefon, tako da lahko starši brez skrbi in motenja otroka vedo, kaj se dogaja z njim.

Fitnes prstan

Še ena  v vrsti »saj ni nič posebnega« naprav, je fitnes prstan Motiv, ki je bil predstavljen na CES-u 2017. Prstan izvaja podobne meritve kot pametna ura, vendar je veliko manjši, primeren za nošenje kjerkoli in tudi odporen na elemente. To pomeni, da greste lahko z njim plavat, tečt v dežju ali na ekspedicijo v Saharo ali na severni tečaj. Prstan je eleganten, na voljo v sedmih velikostih in dveh barvah. Meri tako aktivnost in srčni utrip kot tudi spanje in deluje s pomočjo aplikacije, kjer so podatki vidni. Baterija naj bi zdržala 3 dni, kar je solidno. Čeprav je trenutno na voljo le aplikacija za iOS, nameravajo storitve razširiti tudi na Android platformo.

Preventiva bo imela vse večji pomen

Tako, kot je dostop do svetovnega spleta odprl vrata znanja vsem, ki znajo odpreti brskalnik (in imajo dostop do računalnika ali telefona povezanega na internet), bo tudi tehnologija odprla vrata v nov svet medicine. Ko je vse o boleznih, zdravljenjih in preventivah dostopno na spletu, ko lahko prideš v stik z ljudmi, ki so imeli določene bolezni, lahko hitreje odkriješ, kaj je narobe ali nekatere stvari celo preprečiš. Z nosljivimi tehnologijami, oblačili, ki bodo merila vse mogoče stvari, krtačami, ki bodo analizirala zdravje vaših las in vsem, kar si ne moremo predstavljati, bodo imeli ljudje veliko več vpogleda v svoje zdravje, analizo svojih navad, ki se jih mogoče sploh ne zavedajo in možnost, da zato kaj spremenijo. Z vsemi pametnimi tehnologijami, ki nas bodo varovale pred boleznimi in nesrečami, bomo lažje odkrili raka, se zavedali, da preveč sedimo ali, da imamo sladkorno bolezen. Nekoč bomo verjetno svoj življenjski slog lahko tako prilagodili, da se bomo izognili vsem boleznim, za katere imamo večjo predispozicijo. Tako bomo prešli k preventivni medicini.

Virtualna in navidezna resničnost

Ti tehnologiji ne bosta spremenili le igric, navigacije, arhitekture in turzima, temveč tudi zdravstvo. Pogosto se zgodi, da ju zamenjujemo, zato najprej razčistimo to. Navidezna resničnost uporabnikom omogoča vidnost resničnega sveta, medtem ko vanj proecira digitalne informacije, virtualna realnost pa zatre vse resnično in vsebuje le navidezni, virtualni svet, zato daje občutek, da smo v drugem svetu. Obe tehnologiji imata možnost spremeniti zdravstvo, vendar na drugačne načine. Z navidezno resničnostjo ( na primer navideznim zaslonom) bi zdravniki lahko takoj med samo operacijo dobili informacije o pacientu, ki so vitalnega pomena za uspeh ali pa bi videli obliko poškodovanih možganov še preden pacientu odprejo glavo in si pomagali pri vadbi za samo operacijo. Med obiski pacienta, bi lahko s pomočjo očal, ki projecirajo informacije pred njegove oči, več časa namenil samemu bolniku in se mu posvetil. Virtualna realnost pa bi lahko pomagala zdravnikom, ki se učijo, saj bi operacijo lahko vadili preden gre zares. Koristna pa bi bila tudi za okrevanje bolnikov, ti bi se lahko spustili v drug svet in se tako pomirili.

Vir slike

Viri:

Komentarji

Sara Mikac

Tehnologija, tehnološki napredki in novosti so stvari, ki so jo zmeraj zanimale. Kot študentka Družboslovne informatike pa je ta zanimanja lahko dopolnila še z znanjem. Želi izvedeti kako narediti svet boljši in je tako zmeraj na tekočem z najnovejšimi tehnologijami in odmevnimi novicami iz sveta računalništva.
Sara Mikac

Sara Mikac

Tehnologija, tehnološki napredki in novosti so stvari, ki so jo zmeraj zanimale. Kot študentka Družboslovne informatike pa je ta zanimanja lahko dopolnila še z znanjem. Želi izvedeti kako narediti svet boljši in je tako zmeraj na tekočem z najnovejšimi tehnologijami in odmevnimi novicami iz sveta računalništva.