Tehnologije in naprave, ki spreminjajo praznično vzdušje (2. del)

Prejšnji teden smo si v 1. delu tega članka ogledali posebno ambilight tehnologijo in javno aplikacijo za izmenjavo videoposnetka Youtube. Obe sta zelo dobro povezani z božičem in prazničnim vzdušjem nasploh. Če ste slučajno zamudili 1. del, si ga v miru preberite tu: 1. del članka. Kot že rečeno, bomo danes povedali nekaj več o moderni in predvsem elektronski tehnologiji s poudarkom na “gamingu”.

PlayStation

Na “gamerskem” trgu ena najboljših in najbolj znana znamka Playstation, je gaming blagovna znamka, ki se ukvarja z izdelavo domačih video–gaming konzol, internetnih storitev in gaming kontrolerjev. Lastnik Sony Interactive Entertainment je prvo domačo konzolo na trg postavil leta 1994 na Japonskem. A ker bo kmalu leto 2019, se gre vendarle osredotočiti na Sony–jevo najnovejšo konzolo in sicer Playstation 4. Ta je bila na trgovinske police postavljena že leta 2013 in je po besedah Sonyja kar 7 krat boljša od prejšnjega modela (PlayStation 3) in Microsoftovega Xboxa 360. Strojna oprema se kar konkretno postavi v bran tudi najboljšim računalnikom. Stane približno 250 eur, kar je glede na zmogljivost in značilnosti, ki jih ponuja, dokaj razumna cena. Torej, če ste vi, vaša družina ali prijatelji navdušeni nad videoigrami, si božični in novoletni večer polepšajte z zabavo ob igranju najmodernejših iger na najboljši igralni konzoli.

Konzola PlayStation 4. Vir: Walmart

VIRTUAL REALITY TEHNOLOGIJA

Virtual Reality tehnologija je oblika računalniške simulacije, kjer ima uporabnik navidezen občutek, da se nahaja v prikazovanem okolju. »Igralec« si okolje ogleduje skozi dva majhna računalniška zaslona, vgrajena v »Virtual Reality Headset«. Senzorji in pritiski na gumbe spremljajo premike uporabnika in glede na to prilagodijo sliko in položaj v navideznem okolju. Senzorji so natančneje rečeno senzorske rokavice ali DataGloves, ki so opremljene s senzorji, ki v igri ali simulaciji omogočajo uporabniku izvajanje številnih človeških, resničnih gibov. Tu govorimo o premikanju, pobiranju in streljanju ter metanju predmetov. Tehnologija je sicer še v razvoju, a kot tehnološki mogotci in vizionarji pravijo, bi se naj tovrstna oprema uporabljala kot vaja oz. priprava na težje in zahtevne naloge. Izpostavili so kirurške posege, vojaške misije, vožnjo zahtevnih strojev … Za domačo uporabo VR tehnologije, ki jo ponuja tudi znamka PlayStation, boste morali odšteti vsaj 55 eur, a ne pozabite še na kakšno dodatno igro, ki jo boste morali kupiti. Iz lastnih izkušenj vam lahko povem, da je to res zelo zanimiva in nadvse zabavna tehnologija, ki je lahko tudi odlično darilo za tehnološke navdušence in zagotovo lahko vaše praznike obogati ter še dodatno napolni z veseljem in radostjo.

 

Prikaz virtualne resničnosti. Vir: InterestingEngineering

Prazniki so vedno nekaj čarobnega in posebnega, zato si, če vas tehnologije in igričarstvo veselita, december popestrite z igranjem iger na PlayStation konzoli ali s potjo v navidezno resničnost. V primeru, da ste nekoliko bolj umirjeni in ne marate adrenalina, pa si lahko na vaši morebitni pametni televiziji vklopite tehnologijo ambilight in zavrtite kakšno od božičnih pesmi na platformi YouTube.

 

Viri:

Komentarji
Aljaž Krajnc
Follow me

Aljaž Krajnc

Dijak, zanima se za nove tehnologije, podjetništvo in prihodnost. Rad piše članke in izvaja javne predstavitve ter skozi tehnologije spoznava rešitve do lažjega in boljšega življenja ljudi.
Aljaž Krajnc
Follow me

Latest posts by Aljaž Krajnc (see all)

Aljaž Krajnc

Dijak, zanima se za nove tehnologije, podjetništvo in prihodnost. Rad piše članke in izvaja javne predstavitve ter skozi tehnologije spoznava rešitve do lažjega in boljšega življenja ljudi.