Tehnologija prstnih odtisov, kako deluje?

Še ne tako nedavno, je bila tehnologija prstnih odtisov nekaj, čemu smo lahko bili priča samo v filmih. Toda časi so se spremenili in tehnologija je zmagovito napredovala naprej. Prstne odtise danes najdemo že na skoraj vsaki mobilni napravi, kot so to OnePlus 6 in Sony Xperia XA2 ter celo na nekaterih prenosnih računalnikih.

Sam razvoj in razširitev te avtorizacije sta prinesla mnogo ugodnosti, kot so: hitrejša avtentikacija in višja ter natančnejša varnost. Toda kako ta tehnologija sploh deluje in kako se je prenesla na skoraj vse mobilne naprave?

Delovanje

Večina prstnih skenerjev deluje po principu kapacitivnosti. Kapacitivnost je razmerje med električnim nabojem in električnim potencialom prevodnega materiala. Ta način uporabe zasledimo tudi pri sledilni ploščici in zaslonih na dotik. Slednji delujejo po principu električnega naboja in sicer zaznajo razliko naboja med spodnjim slojem kože, ki je električni prevodnik ter zaslonom telefona. Tako lahko računalnik ve, kje se trenutno nahajajo naši prsti.

Tipi

Če pa se pogovarjamo o bralnikih prstnega odtisa, je zgodba dokaj podobna. V bralniku se nahaja zelo veliko število majhnih kapacitivnih ploščic, ki so celo ožje od grebenov na naših prstih. Ko uporabnik pritisne na čitalec prstnega odtisa, senzorji zaznajo kateri del prsta (grebeni) se dotikajo senzorja in kateri se ne. Zaradi razdalje med posameznimi grebeni se poveča tudi kapacitivnost senzorjev. S pomočjo tega pa lahko senzorji dejansko oblikujejo sliko našega prstnega odtisa in ustvarijo virtualno risbo grebenov.

Zanimivo je, da so bili ti senzorji prisotni že daljnega leta 2007, vendar so se komercialno razširili šele, ko je podjetje Apple izdalo Touch-ID leta 2013. Seveda so na trgu prisotni še drugi tipi optičnih bralnikov prstnega odtisa. Optični skenerji uporabljajo vidno svetlobo za slikanje prstnega odtisa, ki je bolj tradicionalen pristop temu podvigu, vendar so zaradi svoje velikosti na področju mobilnih naprav skoraj neprisotni. Poznamo še tako imenovani ultrazvočni bralec prstnega odtisa, ki se počasi prebija na trg in ga lahko pri izbranih napravah že uporabljamo. Slednji do zdaj deluje še najbolj drugače od večine in sicer s pomočjo ultrazvoka, kjer je uporaba podobna tisti pri netopirjih. Sam senzor oddaja impulze, ki se nato odbijejo od grebenov na prstu. Nato se s pomočjo variacij, ki pridejo pri samem pritisku prsta na senzor, oblikuje slika našega odtisa.

Glavna prednost tega pristopa je sposobnost branja odtisa skozi različne materiale. To v praksi pomeni praktična nevidna integracija samega skenerja v zaslon naprave in večja zanesljivost pri uporabi, ko imamo vlažne prste.

Trenutne težave

Vse omejene pristope pa še vedno bega sama varnost, saj izmed omejenih pristopov ni takega, ki bi bil popolnoma varen in zanesljiv. Pa si za primer poglejmo naslednje. Prvič odklenemo telefon s pritiskom prsta v nekem položaju. Drugič pa prav tako odklenemo telefon, vendar smo zdaj prst nekoliko zamaknili, toda naprava se je še vedno odklenila in nam omogočila popoln nadzor. Sam položaj prsta je lahko zlorabljen in pride v nekaterih primerih do tega, da napravo odklene nekdo, ki ni pooblaščen. Razlog za to tiči pri zahtevah skenerja, kajti ta potrebuje le delno ujemanje prstnega odtisa, da je avtorizacija lahko odobrena. Seveda je ta pristop v 90 % popolnoma zadosten in nam omogoča vstop v napravo pri mnogih različnih položajih prsta, vendar pa je v 10 % zaznava lahko napačna in bo omogočila dostop nekomu, ki tega ne bi smel imeti.

Če se v to potopimo malo globlje, lahko sicer povečamo varnost, kot je to naredilo podjetje Apple, ki prstne odtise svojih uporabnikov dodatno zašifrira in shrani lokalno na napravi, vendar pa lahko nepridiprav tudi tam pride do neavtoriziranega dostopa. Na površini, ki smo se je nedavno dotikali, lahko nepridiprav uporabi močno lepljivo površino, jo prislonil na mesto kjer se nahaja naš odtis in nato tega prenesel na skener, ki bi tega lahko zaznal kot pristnega in napravo odklenil.

Vprašanje prihodnosti

Kaj pa nam bo v prihodnosti ta tehnologija prinesla, ne ve nihče. Definitivno se bo sama raba še bolj razširila in skupaj prinesla rešitve za trenutne težave ter z njimi tudi nove probleme, na katere se bomo morali osredotočiti. Vprašljivo je tudi samo zbiranje prstnih odtisov, saj so nam nedavni dogodki, ki smo jim bili priča s strani Facebook-a znova pokazali, da ni mogoče zaupati nikomur. Kakšno pa je vaše mnenje? Ali se vam zdi, da je uporaba prstnih odtisov prava rešitev za identifikacijo ali pa se odgovor še vedno skriva nekje drugje?

Viri:

Komentarji

Ivan Srbič

Programer, umetnik in pesnik po duši. Rad posluša glasbo in ustvarja nekaj drugačnega. Med ostalimi piše tudi članke in se ubada s težavami, ki pestijo 21. stoletje. Je zelo velik video nerd in uživa v dobrem filmu. Prav tako je oboževalec "French Touch"-a.
Ivan Srbič

Latest posts by Ivan Srbič (see all)

Ivan Srbič

Programer, umetnik in pesnik po duši. Rad posluša glasbo in ustvarja nekaj drugačnega. Med ostalimi piše tudi članke in se ubada s težavami, ki pestijo 21. stoletje. Je zelo velik video nerd in uživa v dobrem filmu. Prav tako je oboževalec "French Touch"-a.

2 misli o “Tehnologija prstnih odtisov, kako deluje?

Komentarji so onemogočeni.