ISS, ekologija in vse, kar vemo, ampak ne vemo

Svet danes: V času, ko nam vsi ponujajo svoje »najboljše« izdelke, ko vsak želi dokazati svoj prav in pol sveta samo hiti po opravkih, brez da bi se ozrli okoli sebe, ustavili in pomislili, je težko napisati, ustvariti ali podati neko dobro mnenje, ki ne bo naletelo na zgražanje in sovraštvo. A v resnici si večina želi enakih vrednot. Čeprav se tega vedno ne zavedamo. Ugotovimo šele, ko zbolimo, ko nekdo nepričakovano umre, ko gre za življenje ali smrt. Morda ta članek ne bo najbolj tehnološki, a lahko ga nehate brati, če ste prišli po nasvet glede telefona ali igrice.

Svet v katerem živimo, me včasih navdaja z gnusom. Ni nam mar, koliko smeti proizvedemo, ne pomislimo, preden rečemo kaj grozljivo neprimernega ali nasramnega. Malo nam je mar za druge. To seveda ni največji problem, dokler jih ne ogrožamo. Hkrati preveč razmišljamo o drugih. Kaj bodo mislili, kako bo to izpadlo. Nočem zveneti kot vsak, ki pametuje in misli, da vse ve. A svet je dejansko v krizi. Ne gospodarski, niti ne sociološki, kot trdijo ljudje, ki mislijo, da se mladi ne pogovarjajo samo zaradi telefonov. Mladi se pogovarjamo, samo vsi ne in ne vedno samo v živo. To pa ni nujno slabo. Svet se spreminja in spremembe prinesejo več sprememb. Tako pač je. Lahko se potrudimo in jih prilagodimo sebi v prid.

Tega žal ne delamo, kot bi lahko. Trenutno, ko se pripravljamo na volitve, niti ne preberemo programa strank, le vsemu slepo verjamemo. Nismo niti toliko, da bi nekomu rekli, da ne vemo odgovora, ker nismo natančno preučili programa ali se zavzeli za dejstva. Samo vztrajamo pri svojem prav. To se kaže na vseh področjih. Zanima me, koliko ljudi, ki bodo prebrali ta članek, ve, kaj pomeni kratica ISS. Ne ISIS.

Nikomu ne bi škodilo, da na svet pogleda iz perspektive te mednarodne vesoljske postaje (ISS). V članku spletne strani Big Think: »Life in orbit is better than you think. Ask Peggy Whitson.« odlično povzamejo kakšen privilegij imajo astronavti, ki lahko postajo obiščejo. Znano je, da dobijo na svet poseben pogled. Gledajo ga kot celoto. Iz vesolja ni vidnih mej, problem na Havajih je problem planeta in vsi smo samo majhne točke. Kaj točke, naša mesta so samo točke. In samo zaradi njih lahko tako visoko sploh opazimo naš obstoj.

Peggy Whitson, slavna ameriška astronavtka, ki se je lani vrnila iz vesolja, dobro ve, kako ranljivi smo. Ko 400 km nad Zemljo krožiš v orbiti, lahko šele vidiš, kako tanka je naša atmosfera. Zaradi nje lahko obstajamo. In ko pogledaš v nasprotno smer te pričaka roj zvezd, pogleda pa ne moti atmosfera spodaj. Takrat se zaveš, kako majhni in nepomembni verjetno smo. Peggy pravi, da Zemljo vidi kot veliko vesoljsko ladjo, ki potuje po vesolju. Vsi njeni prebivalci so posadka iste ladje.

Pogled na svet, kot ga vidi astronavt, lahko prevzamemo vsi, čeprav nimamo možnosti lebdeti v breztežnostnem prostoru. Ko gre kaj narobe, ko nas svet ne razume, imamo možnost. Lahko se vdamo v usodo, gledamo le še svoje noge in krivih hrbtov zavračamo pozitivo. Lahko pa se zazremo v nočno nebo in se vprašamo, kako bi stvar lahko rešili, zakaj pustimo, da nas zagreni majhen problem, ki v primerjavi z vsem vesoljem ali vsemi drugimi življenji, ni pomemben. Mogoče nas pomiri absurdno dejstvo, da ne vemo, zakaj smo tu in ne vemo, kam gremo po tem.

Peggy Whitson med opazovanjem Zemlje. Vir: Glamour

Čeprav včasih ne vidimo smisla, se lahko trudimo toliko, da vzdržujemo naš planet, se ne pobijemo med sabo, ne pohodimo vsega, kar nam je v napoto in morda nekoč kljub vsemu ugotovimo ta pomemben smisel. Ali pa, da je smisel, ker ga ni.

Ja, svet je v krizi. Nisem prepričana, da vem, kakšna kriza to je. Morda je le prehodna, izraz hitrih sprememb. A kot pravijo strokovnjaki za umetno inteligenco, se je pametno pripraviti in premisliti, preden storimo kaj nepopravljivega. Ne bo vam škodilo, če zares ločite odpadke. Ko boste kupovali naslednji avto premislite, če bi morda izbrali električnega. Če igrate veliko igric in imate možnost pridobivanja električne energije iz alternativnih virov, morda to storite. Ne spodbujajte nasilja, plastike ne zavrzite v naravi. Če je nekomu všeč tenis, vam pa se zdi to najslabši šport, je boljše, da mnenje (sploh na spletu) zadržite zase. V primeru, da vas njegovo mnenje ne ogroža, ga pustite pri miru. Bodite vsaj malo bolj strpni in premišljeni. Na svet glejte kot astronavti!

*Ideja Maklusa je poleg pisanja o novih tehnologijah in napredku, tudi ozaveščanje ljudi o dejstvih, novicah in mnenjih, ki niso nujno tehnološke narave, a so kljub temu nadvse pomembna in bistvena za boljši svet, ki si ga vsi želimo.

Za vse, ki bi nas želeli spremljati, pa vas vabimo, da nas všečkate na Facebooku, kjer bomo v prihodnjih tednih objavili več podobnih prispevkov.  Najdete nas lahko tukaj: Maklus na Facebooku

Viri:

Komentarji

Sara Mikac

Tehnologija, tehnološki napredki in novosti so stvari, ki so jo zmeraj zanimale. Kot študentka Družboslovne informatike pa je ta zanimanja lahko dopolnila še z znanjem. Želi izvedeti kako narediti svet boljši in je tako zmeraj na tekočem z najnovejšimi tehnologijami in odmevnimi novicami iz sveta računalništva.
Sara Mikac

Sara Mikac

Tehnologija, tehnološki napredki in novosti so stvari, ki so jo zmeraj zanimale. Kot študentka Družboslovne informatike pa je ta zanimanja lahko dopolnila še z znanjem. Želi izvedeti kako narediti svet boljši in je tako zmeraj na tekočem z najnovejšimi tehnologijami in odmevnimi novicami iz sveta računalništva.