Stadia – Googlova prihodnosti videoiger?

Devetnajstega marca je Google na konferenci GDC (Game Developers Conference) 2019 predstavil svojo vizijo za prihodnost igranja videoiger. Oznanili so ustanovitev studia Stadia Games and Entertainment, ki bo ‘gradila izkušnje ekskluzivno za Stadio’.

 

Kaj je Stadia?

Stadia je Googlova nova platforma za igranje iger v oblaku. Igralec se bo preko brskalnika Google Chrome (na računalniku, televiziji, tablici ali telefonu) povezal z Googlovimi podatkovnimi centri, v katerih bo na posebni strojni opremi tekla igra in pošiljala nazaj video in zvok. Zaenkrat trdijo, da bo slika v resoluciji do 4K HDR in 60 FPS, načrtujejo pa tudi podporo za 8K in 120 FPS. Poleg tega so omenili še veliko dodatnih funkcionalnosti kot prednosti platforme.

Prednosti

Kot glavno prednost Stadie je osmišljena dostopnost do grafično zahtevnih videoiger od kjerkoli (če imate dostop do internetne povezave) iz katerekoli naprave (ki je podprta). To pomeni, da za igranje najnovejših iger ne boste potrebovali najnovejše in najboljše strojne opreme.
Ena izmed bolj pomembnih prednosti je tudi, da bodo podprte igre že naložene na Stadii in boste lahko po ogledu napovednika na youtube pritisnili na gumb ‘PLAY’ in boste lahko igrali brez čakanja na prenos in nameščanje igre. Poleg tega, ker so vsi podatki igre shranjeni pri Googlu, boste lahko na eni napravi nadaljevali igro od iste točke, kjer ste nehali na drugi.
Omenili so tudi, da bo zaradi narave Stadie možna izdelava in igranje igre s podporo za tisoč ali več igralcev hkrati (kot primer so podali igre battle royale).
Predstavili so tudi nekaj zanimivih orodij za razvijalce iger in oznanili, da bo Stadia podpirala cross-play (igranje online iger z igralci, ki igrajo na drugih platformah).

Slabosti in pomisleki

Največja skrb za nekatere je, da je potrebna hitra in stabilna internetna povezava in da bo morebiti občuten zamik med pritiskom gumba, spremembo v igri, in posredovanjem slike nazaj do igralca. Kakovost slike in zvoka je tudi odvisna od igralčeve internetne povezave.
Za Stadio še ne vemo točno, kako bo potekal nakup iger oz. dostop do platforme, vendar pričakujem, da bo šlo za pristop games as a service (igre kot storitev), kar je lahko zaskrbljujoče še posebno zaradi iger, ki bi jih lahko igrali brez internetne povezave. Tak pristop bi namreč pomenil, da igralec ne bi bil lastnik teh iger, ampak bi mu bile le na voljo za igranje pod Googlovimi in/ali razvijalčevimi pogoji.
Še ena opazka je, da bo Google verjetno zbiral podatke o igralcih in kako igrajo igre.
Zaenkrat je Stadia načrtovana za Severno Ameriko, Veliko Britanijo in del Evrope.

 

Stadia se sliši kot zanimiv poskus novega načina igranja iger, vendar ima poleg nekaj prednosti tudi nekaj slabosti in pomislekov. Več informacij o Stadii naj bi prišlo poleti, glede datuma izida Stadie pa je zaenkrat znana le letnica 2019.

 

Viri:
Predstavitev Stadie (Youtube)
Stadia
Google Store (Stadia)
Povzetek predstavitve (Youtube)

Komentarji

Anže Kristan

Kot študenta Fakultete za Računalništvo in Informatiko ga seveda zanima tehnologija, še posebej interaktivne vsebine in računalniška grafika. Poleg tega sta mu všeč tudi glasba in vizualna umetnost.

Prosti čas posveča igranju video iger, poslušanju glasbe ali učenju novih stvari iz področij zanimanja.

Latest posts by Anže Kristan (see all)