Spoznajte žanre iger – strateške igre

Ta članek je del serije o žanrih videoiger. Ostale članke, ki so del te serije, si lahko ogledate s klikom na to povezavo.

Strateške video igre (strategy games) izhajajo iz strateških namiznih iger, kot so šah in bojne igre. Prva strateška video igra se je pojavila leta 1972, bolj pogoste pa so postale v 80. letih prejšnjega stoletja. Večinoma se delijo glede na to, ali je igra osnovana na potezah (turn-based strategy oz. TBS) ali poteka v realnem času (real time strategy oz. RTS) ter ali se osredotoča na strategijo ali taktiko.

SKUPNE LASTNOSTI:

V strateških igrah igralec ponavadi prevzame nadzor nad večjim številom različnih enot, ki jih premika po polju in jim daje različne ukaze. Pri teh igrah je poudarek na razmišljanju in načrtovanju za dosego cilja, ki je ponavadi ukaniti in/ali premagati nasprotnika.

4X:

Strateške igre z oznako 4X (explore, expand, exploit, exterminate) imajo poudarek na ekonomskem in tehnološkem razvoju imperija pod igralčevim nadzorom. Najbolj znana primera te podzvrsti sta seriji Sid Meier’s Civilization in Total War.

Prikaz igre Total War Warhammer.
Prikaz igre Total War Warhammer. Vir: Sega

Real time strategy:

Strateške igre v realnem času (real-time strategy oz. RTS) so igre, v katerih igralec pridobiva surovine, proizvaja in nadzira enote, gradi stavbe in mora neprestano spremljati dogajanje. Nekatere izmed najbolj znanih iger te podzvrsti spadajo v serije Command & Conquer, Warcraft in Starcraft.

Posnetek zaslona igre Starcraft II.
Posnetek zaslona igre Starcraft II. Vir: Starcraft2

MOBA:

Igre z oznako MOBA (multiplayer online battle arena) so se razvile iz RTS iger. V njih se vsak igralec osredotoča na nadziranje le enega izmed karakterjev v ekipi, ki poskuša premagati nasprotno ekipo. Najbolj znani igri te podzvrsti sta Dota 2 in League of Legends.

Posnetek zaslona igre Dota 2.
Posnetek zaslona igre Dota 2. Vir: Steam

 

Turn based strategy:

Strateške igre na osnovi potez (turn based strategy oz. TBS) so podobne RTS igram, le da ima igralec nekaj časa za premislek o svoji naslednji potezi, podobno kot pri šahu. Najbolj znani primeri te podzvrsti prihajajo iz serij Sid Meier’s Civilization in Heroes of Might and Magic.

Posnetek zaslona igre Sid Meier's Civilization VI.
Posnetek zaslona igre Sid Meier’s Civilization VI. Vir: Steam

Turn based tactics:

Taktične igre na osnovi potez (turn based tactics oz. TBT) so podobne TBS igram, vendar igralec pridobi nadzor nad določenimi enotami in se osredotoča le na nadziranje teh enot, namesto na katere enote in surovine potrebuje. Najbolj znana primera te podzvrsti sta serija X-COM in serija taktičnih RPG-jev Fire Emblem.

Posnetek zaslona igre Fire Emblem Echoes.
Posnetek zaslona igre Fire Emblem Echoes. Vir: Nintendo

 

Strateške igre so se razvile iz namiznih strateških iger, vendar pa so sčasoma začele nastajati tudi igre, ki potekajo v realnem času. Strateške igre (razen tiste z oznako MOBA) niso več toliko popularne, kot so bile včasih, imajo pa še vedno kar nekaj oboževalcev in močno prisotnost v sceni ešporta.

 

VIR:

Wikipedia

Komentarji

Anže Kristan

Kot študenta Fakultete za Računalništvo in Informatiko ga seveda zanima tehnologija, še posebej interaktivne vsebine in računalniška grafika. Poleg tega sta mu všeč tudi glasba in vizualna umetnost.

Prosti čas posveča igranju video iger, poslušanju glasbe ali učenju novih stvari iz področij zanimanja.

Latest posts by Anže Kristan (see all)