Spoznajte žanre iger – simulacijske igre

Ta članek je del serije o žanrih videoiger. Ostale članke, ki so del te serije, si lahko ogledate s klikom na to povezavo.

Simulacijske igre so prišle na dan v 80. letih prejšnjega stoletja z izidom igre Fortune Builder v letu 1984. Nekatere igre, ki spadajo v to zvrst, se od večine videoiger razlikujejo v tem, da se uporabljajo za urjenje veščin, kot je upravljanje ali letenje letala v varnem okolju. Obstaja tudi veliko število iger, ki so parodija na to podzvrst.

 

SKUPNE LASTNOSTI:

Simulacijske igre se ponavadi osredotočajo na (bolj ali manj) podrobno simuliranje dejavnosti iz resničnega ali namišljenega sveta. Te igre ponavadi prepustijo igralcu proste roke za upravljanje karakterja ali okolja.

 

GRADBENI IN UPRAVLJALSKI SIMULATORJI:

Gradbeni in upravljalski simulatorji (construction and management simulators oz. CMS) je podzvrst simulacijskih iger, katere igre postavijo igralca v vlogo načrtovalca in upravljalca skupnosti ali projektov in mu dajo na razpolago omejena sredstva. Ta podzvrst se deli še naprej; podzvrsti najbolj vredne omembe so igre, kjer igralec gradi mesta, kjer gradi parke in kjer se osredotočajo bolj na poslovanje. Najbolj znane igre spadajo v serijo SimCity, serijo RollerCoaster Tycooon in serijo Theme.

Prikaz igre Cities: Skylines.
Prikaz igre Cities: Skylines. Vir: Steam

SIMULATORJI ŽIVLJENJA:

Simulatorji življenja (life simulation oz. artificial life games) je podzvrst simulacijskih iger, ki se osredotoča na življenja virtualnih bitij. Deli se še naprej na podzvrsti:
– digitalne domače živali (digital pets), v kateri igralec skrbi za enega ali več hišnih ljubljenčkov. Dve izmed najbolj znanih iger iz te podzvrsti sta Tamagotchi in Nintendogs.
– Biološke simulacije (biological simulations) so igre v katerih igralec prevzame nadzor nad večjo populacijo ali celotnim ekosistemom, včasih pa le nadzor enega osebka v ekosistemu. Sem spadajo tudi tako imenovane “god game” igre. Najbolj znane igre te podzvrsti so Spore in serija Black and White.
– Družbene simulacije (social simulation) so igre, ki se osredotočajo na socialno interakcijo virtualnih bitij v družbi. Sem spadata dobro poznana serija iger The Sims in serija Animal Crossing.

Prikaz igre The Sims 4.
Prikaz igre The Sims 4. Vir: Origin

 

SIMULATORJI VOZIL:

Simulatorji vozil (vehicle simulation) je podzvrst iger, ki skušajo realistično prikazati kako upravljati z nekim vozilom. Sem spadajo tudi igre, v katerih igralec upravlja vozilo z orožji. Nekatere izmed najbolj znanih iger te podzvrsti so v seriji Truck Simulator, seriji Farming Simulator in igra War Thunder.

Prikaz igre Euro Truck Simulator 2.
Prikaz igre Euro truck Simulator 2. Vir: Steam

 

Obstaja še mnogo tipov simulacijskih iger, vredne omembe so še igre, ki so parodije na simulacijske igre. Pod simulacijske igre deloma spadajo tudi športne igre, o katerih si lahko preberete na tej povezavi. Naslednjič sledi zaključek serije člankov Spoznajte žanre iger.

VIRI:
Wikipedia
Wikipedia (Simulation games)
Wikipedia (Construction and management simulation)
Wikipedia (Life simulation)
Wikipedia (Vehicle simulation)

Komentarji

Anže Kristan

Kot študenta Fakultete za Računalništvo in Informatiko ga seveda zanima tehnologija, še posebej interaktivne vsebine in računalniška grafika. Poleg tega sta mu všeč tudi glasba in vizualna umetnost.

Prosti čas posveča igranju video iger, poslušanju glasbe ali učenju novih stvari iz področij zanimanja.

Latest posts by Anže Kristan (see all)