Spoznajte žanre iger – igre z igranjem vlog

Ta članek je del serije o žanrih videoiger. Ostale članke, ki so del te serije, si lahko ogledate s klikom na to povezavo.

Igre z igranjem vlog (role-playing (video) games oz. RPGs) so se pojavile sredi 70. letih prejšnjega stoletja na osrednjih računalnikih v univerzah, v osemdesetih pa so prešle na mikroračunalnike in konzole. Velik vpliv na te igre so predstaljale namizne igre z igranjem vlog in video igre drugih žanrov, predvsem pustolovske.

Skupne Lastnosti:

Namizne igre z igranjem vlog (npr. Dungeons & Dragons) so zelo vplivale na nastanek video iger z igranjem vlog. Slednje so od prvih povzele veliko konceptov in teminologije: igralec nadzira enega ali več karakterjev v skupini, raziskuje svet, razrešuje težave in se bori z nasprotniki. Ena izmed glavnih in najbolj značilnih lastnosti pa je ta, da karakterji tekom igre postajajo močnejši in/ali dobivajo nove sposobnosti in predmete, predvsem orožja.

 

Akcijski RPG-ji:

Kot je razvidno iz imena te podzvrsti, poleg lastnosti RPG-jev, si te igre sposojajo elemente akcijskih – potekajo v realnem času in od igralca do neke mere zahtevajo hitro in precizno igranje. Na konzolah je najbolj znana serija The Legend of Zelda, na osebnih računalnikih pa serija Diablo. Sem pa spadajo tudi mešanice med RPG-ji in strelskimi igrami, kot sta seriji Mass Effect in Borderlands.

Posnetek zaslona igre Diablo III.
Posnetek zaslona igre Diablo III. Vir: MobyGames

 

MMORPG-ji:

MMORPG (Massively multiplayer online role-playing game) je RPG igra, v kateri lahko preko spleta naenkrat igra več sto ali tisoč igralcev. Te igre imajo ponavadi precejšen poudarek na odnosih med igralci, saj je veliko nasprotnikov tako močnih, da jih mora napasti 5, 10, 25, včasih pa še več koordiniranih igralcev hkrati. Najbolj znani predstavniki te podzvrsti so Everquest, World of Warcraft in Final Fantasy XIV.

Posnetek zaslona igre World of Warcraft.
Posnetek zaslona igre World of Warcraft. Vir: Polygon

 

Roguelike in Rogue-lite igre:

Leta 1980 je izšla igra Rogue. Imela je kar nekaj posebnosti. Svet se je gradil proceduralno, kar pomeni, da je bil vsako igro drugačen. Poleg tega je igralec po smrti svojega karakterja moral začeti čisto od začetka. Veliko iger je bolj ali manj dosledno posnemalo igro Rogue, kar je privedlo do svoje podzvrsti. Roguelike je oznaka za igre, ki se vestno držijo značilnosti igre Rogue, Rogue-lite pa je oznaka za igre, ki od se po njej le delno zgledujejo.

Posnetek zaslona igre Rogue.
Posnetek zaslona igre Rogue. Vir: Wikimedia

 

RPG-ji z odprtim svetom:

Nekateri RPG-ji dovolijo igralcem kar nekaj svobode v raziskovanju njihovega prostranega sveta, kar pomeni, da si igralec lahko izbira med več različnimi potmi do končnega cilja. Ponavadi ima tak svet veliko NPC-jev (Non-playable character) in stranske vsebine, ki ni povezana z glavno zgodbo. Najbolj znane so serije Grand Theft Auto, The Elder Scrolls in Dark Souls.

Posnetek zaslona igre The Elder Scrolls V: Skyrim.
Posnetek zaslona igre The Elder Scrolls V: Skyrim. Vir: Nintendo

 

Taktični RPG-ji:

Te igre imajo velik poudarek na strategiji in sistem za bitke osnovan na potezah. Igralec ponavadi nadzira skupino karakterjev, ki se borijo proti skupini nasprotnikov na zemljevidu s koordinatno mrežo. Ponavadi se karakterji lahko premikajo le po celih poljih, podobno kot pri šahu, in velja, da so nekatere vrste enot šibke proti drugim in močne proti tretjim. Najbolj znani primerki te podzvrsti so serije XCOM, Fire Emblem in Divinity: Original Sin.

Posnetek zaslona igre Fire Emblem Heroes.
Posnetek zaslona igre Fire Emblem Heroes. Vir: Perfectly Nintendo

 

Igre z igranjem vlog so precej popularne, vendar velikokrat zahtevajo veliko časa za zaključek igre. Nekatere njihove lastnosti so zanimive tudi za igre drugih zvrsti. Zato so se v zadnjem desetletju nekatere lastnosti RPG-jev začele pojavljati tudi v drugih žanrih – veliko možnosti za izboljšavo glavnega karakterja, veliko novih orožij ter prostrani in odprti svetovi.

 

Vir:
Wikipedia

Komentarji

Anže Kristan

Kot študenta Fakultete za Računalništvo in Informatiko ga seveda zanima tehnologija, še posebej interaktivne vsebine in računalniška grafika. Poleg tega sta mu všeč tudi glasba in vizualna umetnost.

Prosti čas posveča igranju video iger, poslušanju glasbe ali učenju novih stvari iz področij zanimanja.

Latest posts by Anže Kristan (see all)

Ena misel o “Spoznajte žanre iger – igre z igranjem vlog

Komentarji so onemogočeni.