Spoznajte žanre iger – akcijske igre

Akcijske igre so že od časov arkadnih iger ene izmed najpopularnejših, večinoma po zaslugi ene izmed prvih strelskih iger Space Invaders. Kmalu so ji sledile še druge popularne akcijske igre, kot sta Pac-Man in Donkey Kong.

 

SKUPNE LASTNOSTI:

Videoigre, ki spadajo v akcijski žanr, ponavadi od igralca zahtevajo izpopolnjene fizične veščine, kot sta ročno-očesna koordinacija in hitri refleksi. V teh igrah so tek, skakanje in napadanje pogoste naloge igralčevega avatarja, niso pa nujno prisotne. Večji poudarek na eni izmed teh dejavnosti ali drugačna implementacija le-te lahko privede do različnih podzvrsti, npr. strelske igre imajo drugačen način napadanja od borilnih, platformerji pa se predvsem osredotočajo na skakanje in tek.

 

STRELSKE IGRE:

Strelske igre preverjajo igralčevo sposobnost natančnega merjenja in refleksov. To je eden izmed najpopularnejših žanrov videoiger. Čeprav je ta žanr že podzvrst, se deli še naprej:
– v “shoot’em up” igrah ponavadi igralec gleda na dogajanje iz ptičje perspektive ter skoraj neprestano strelja na nasprotnike. V to kategorijo spada tudi prej omenjen Space Invaders.
– Veliko bolj razširjene in prepoznavne so prvoosebne strelske igre, kot so franšize Doom, Half-Life, Call of Duty in še mnogo drugih. Posebnost v teh igrah je ta, da simulirajo pogled skozi oči avatarja, kar omogoča lažje merjenje in večjo vživetost igralca.
– Podobne so tretjeosebne igre, razlika je le v tem, da igralec gleda na dogajanje čez rame avatarja, kar poveča prostorsko zavedanje na račun vživetosti. V to skupino spadajo serije Tomb Raider, Gears of War in tudi nekatere novejše “Battle Royale” igre, kot je Fortnite.
– Vredna omembe je tudi podzvrst Hero shooter, v kateri si igralci izberejo vnaprej narejene karakterje, ki se med seboj razlikujejo v izgledu in načinu igranja, in se pomerijo proti drugim igralcem. Najbolj znani taki igri sta Team Fortress 2 in Overwatch.

Igra Space Invaders
Igra Space Invaders. Vir: Smithsonian

BORILNE IGRE:

V borilnih igrah si ponavadi dva igralca izbereta avatarja iz nabora večih karakterjev z različnimi prednostmi in slabostmi, nato pa se borita. Navadno je zmagovalec tisti, ki nasprotnika premaga v dveh od treh rund. Večina takih iger spominja na borilne veščine, vendar so bolj njihove karikature, kot pa realistične simulacije. Najbolj poznane franšize so Street Fighter, Tekken in Mortal Kombat. Ena bolj posebnih serij borilnih iger je Super Smash Bros., saj vključuje elemente platformerjev in podpira več kot 2 igralca naenkrat.

Igra Street Fighter V.
Igra Street Fighter V. Vir: Street Fighter

PLATFORMERJI:

Za platformerje je značilno, da preverjajo igralčeve reflekse in prostorske sposobnosti, saj so, čeprav ima igralec ponavadi zelo dober nadzor nad gibanjem avatarja, potrebni precizni skoki, da se avatar izogne nasprotnikom in drugim oviram ali pa skoči iz ene lebdeče ploščadi na drugo in se prebije do konca nivoja. V platformerjih je ponavadi poudarek na vertikalnem gibanju, deloma pa tudi na horizontalnem, saj lahko z večjo hitrostjo avatar preskoči večje ovire. Najbolj poznani franšizi te podzvrsti sta gotovo Super Mario Bros. in Sonic the Hedgehog.

Igra Super Mario Odyssey.
Igra Super Mario Odyssey. Vir: Wikimedia

IGRE PREŽIVETJA:

Igre preživetja postavijo avatarja v sovražno in odprto okolje z minimalnim orodjem, s katerim si morajo priskrbeti surovine, da preživijo in pridobijo več surovin, s katerim potem lažje raziskujejo in preživijo. Te igre vebujejo sisteme za izdelovanje novih in boljših orodij. Veliko teh iger je možno igrati z drugimi igralci preko spleta. Najbolj znana igra te podzvrsti je Minecraft, veliko iger (npr. zadnje igre serije Tomb Raider) pa se tudi zgleduje po njih in si sposojajo njihove mehanizme.

Igra Minecraft: Pocket Edition.
Igra Minecraft: Pocket Edition. Vir: Windows Central

OSTALO:

Obstaja še nekaj različnih akcijskih iger, ki ne spadajo v prej omenjene kategorije, to so npr. ritemske igre, ki so osnovane okoli glasbe (npr. Rockband in Just Dance), poleg tega je tudi veliko iger, ki si sposojaje elemente akcijskega žanra, največkrat so to pustolovske igre, kot sta seriji The Legend of Zelda in Grand Theft Auto.

Akcijske igre in njihove razne podzvrsti so že od časov arkad ene izmed najbolj popularnih. Te igre pa lahko poleg zabave prinesejo še kaj dobrega. Raziskava ameriške univerze Rochester je pokazala, da se je študentom, ki so igrali strelsko igro Unreal Tournament dnevno, vid izboljšal za 20 %.

 

Viri:
Wikipedia (Action game)
Lifewire
Fandom
Wikipedia (Shooter game)
Wikipedia (Fighting game)
Wikipedia (Platform game)
Wikipedia (Survival game)
NewScientist

Komentarji

Anže Kristan

Kot študenta Fakultete za Računalništvo in Informatiko ga seveda zanima tehnologija, še posebej interaktivne vsebine in računalniška grafika. Poleg tega sta mu všeč tudi glasba in vizualna umetnost.

Prosti čas posveča igranju video iger, poslušanju glasbe ali učenju novih stvari iz področij zanimanja.

Latest posts by Anže Kristan (see all)

2 misli o “Spoznajte žanre iger – akcijske igre

Komentarji so onemogočeni.