Spotify v Sloveniji-na temni strani

Večina Slovencev že pozna to pretočno storitev, ki ponuja obsežno glasbeno knjižnico in je v tujini tako zelo popularna. Z uporabo VPNja se da brez večjih težav tudi v Sloveniji registrirati in ustvariti brezplačen račun, ki pa ima napram plačljivemu številne omejitve; ena glavnih je, da brezplačne račune spotify avtomatsko odjavi vsake dva tedna, če se ne nahajajo v podprti državi. Tako smo prisiljeni na dva tedna ponavljati dokaj neprijeten postopek prijave z uporabo VPNja. Ker pa Spotify v Sloveniji uradno ni na voljo, se s slovensko bančno kartico ali Paypal računom ne da kupiti plačljive različice, ki bi nam poleg nepotrebnih ponovnih prijav prihranila še z nadležnimi oglasi, omogočala izbiro glasbe na mobilnih napravah, ponujala višjo kvaliteto zvoka in poslušanje glasbe brez povezave.

Če vam torej ne dišijo alternative v obliki Deezerja, Apple Musica in Google Play Musica, obstajajo načini, kako uporabljati Spotifyevo premijsko storitev tudi pri nas. Eden najenostavnejših načinov je, da za androidne telefone prenesemo modificirano aplikacijo, ki številne sicer plačljive funkcije omogoči v brezplačnem načinu. Celo znani in varni forumi, kot je XDA developers, ponujajo redno posodobljene različice modificiranih apk datotek. Žal ta rešitev ni popolna, saj na mobilni napravi sicer res omogoči prosto izbiranje glasbe, predvajanje v visoki kvaliteti in poslušanje brez oglasov, a kljub temu ne omogoča poslušanja prenešenih pesmi brez povezave in ne prepreči nadležnega samodejnega odjavljanja. Tudi za iOS obstajajo modifikacije. Jailbreakane naprave lahko s Cydie prenesejo razširitev (kot npr. Spotilife), ki omogoči enake funkcije in prinaša iste pomanjkljivosti kot modificirana androidna aplikacija. Še na računalniku se da na različne načine odstraniti oglase a se, pričakovano, nikakor (razen z drago in nadležno stalno uporabo VPNja) ne moremo ogniti nadležnemu odjavljanju.

Kdor ima debelejšo denarnico in nekaj potrpljenja, lahko ustvari ameriški Paypal račun brez kartice in nanj nakaže dobroimetje s slovenskega računa. Z ameriškim paypalom lahko tako mesečno plačuje za premijski spotify. Ta možnost je daleč najprimernejša za vse, ki se jim strošek več kot 120$ na leto ne zdi prevelik – k že osnovni ceni storitve (10$+davek/mesec) moramo prišteti še provizijo, ki si jo z vsakim prenakazovanjem denarja odščipne Paypal (cca. 60 centov na 10 evrov plačila). Tako v letu dni zapravimo kar zajeten znesek in tudi precej časa. Torej mora nekje biti še ena alternativa, kajne?

Da in ne. Obstajajo Ebay oglasi, ki za smešno nizke zneske, ki se začnejo že pri slabih petih evrih, ponujajo neomejen premijski Spotify račun z obljubo doživljenjske garancije. Obstajajo tudi manj sumljivi oglasi, ki za ceno od nekaj do več deset evrov ponujajo premijski dostop na svežem računu za obdobje od 60 dni do nekaj let. Taki oglasi obljubljajo, da je celoten nakup legalen, varen in da ves čas na izdelek velja garancija. Sam sem se odločil za bolj tvegan preizkus in kupil od prodajalca, ki je obljubljal doživljenjski dostop do premijskega Spotify računa za slabih osem evrov. In to ne na mesec – enkratno plačilo osmih evrov in v kratkem dobite dostop do plačljive storitve, ki bi sicer stala deset zelencev na mesec. Sliši se predobro, da bi bilo res, a kaj lahko izgubim? V svoji vnemi sem spregledal vrstico v opisu, ki je opozarjala, da so računi, ki jih kupci dobijo, v nekaterih primerih “deljeni”. Izkazalo se je, da je to lepši izraz za to, da so prijavni podatki odvzeti lastniku, ki mesečno plačuje naročnino in se mu niti ne sanja, da do njegove glasbene knjižnice dostopa tujec na drugem koncu sveta-ukraden račun, torej. Glede na to je jasno, da bo tujčev račun, vključno z vsemi njegovimi playlisti in shranjenimi komadi, na voljo le dokler lastnik ne bo česa posumil in spremenil prijavnih podatkov. A brez skrbi! Prodajalec bo v tem primeru velikodušno ponudil račun nove žrtve, ki ni izbrala dovolj težkega gesla. Gre torej za rešitev, ki v teoriji res deluje, a je v praksi precej nezanesljiva (ne moremo npr. poslušati svoje glasbe, če jo hkrati posluša lastnik), nedvomno ilegalna in konec koncev tudi etično sporna.

Ko sem ugotovil, kake vrste račun sem nabavil, sem se odločil, da bom izkoristil svojo “doživljenjsko garancijo”. Jasno seveda mora biti, da doživljenjska pomeni z drugimi besedami veljavna to trenutka, ko Ebay zaradi nečednih poslov zapre račun prodajalca. No, meni je s preprostim sporočilom uspelo izposlovati povrnjenje kupnine. Te vrste prodajalci so prestrašni pred negativnim “feedbackom” kupcev, ki bi jih lahko postavil pod Ebayev drobnogled. Poceni premijski računi z Ebaya se torej ne obnesejo. Če si želite premium Spotify računa za malo denarja, boste imeli boljšo uporabniško izkušnjo z uporabo brezplačne modificirane aplikacije. Seveda boste vsake dva tedna odjavljeni, a saj vemo, kaj pravijo: malo denarja, malo (pretočne) muzike.

Opomba: Gre za članek raziskovalne narave. Niti Maklus niti avtor ne spodbujata uporabe ilegalnih sredstev in za dejanja bralcev v nobenem primeru ne odgovarjata!

 

 

Komentarji

Oskar Sokolov

Dijak. Od malega je obseden s tehnologijo. Zanima ga vse od pametnih ur do dronov, njegovo področje pa so pametni telefoni. Kot otrok je ob nizkem "budžetu" razvil smisel za iztiskanje zadnje kapljice moči iz rabljenih telefonov, od koder tudi izvira njegovo zanimanje za prilagajanje mobilnih OS-ov.
Oskar Sokolov

Latest posts by Oskar Sokolov (see all)

Ena misel o “Spotify v Sloveniji-na temni strani

Komentarji so onemogočeni.