Spletna banka Revolut

Podobno kot smo nedavno pisali o spletni banki N26, vam danes predstavljamo novo – tokrat spletno banko Revolut. Tako kot N26 tudi Revolut nekatere funkcije ponuja zastonj in ima tudi določene prednosti pred N26.

Na voljo so tri vrste računov. Prvi je standarden, ki je edini zastonj, omogoča pa zastonj prenose/pošiljanje denarja v 24 denarnih valutah, zastonj dvige na bankomatih do 200 € na mesec in FX tečaje. Naslednji je račun Premium, ki vas bo na mesec stal 6,99 britanskih funtov, poleg vseh funkcij standardnega računa pa nudi še vrsto drugih. Dvigi na bankomatih so zastonj do 400 € na mesec, kartico vam dostavijo zastonj s hitro pošto, nudijo vam zastonj zdravstveno zavarovanje v tujini in tudi zavarovanje v primeru zamud na letališčih (vsako uro čakanja dobite povrnjeno v denarju). Poleg naštetega pa Premium račun nudi tudi takojšen dostop do kriptovalut (ki jih lahko hranite na svojem računu, menjate za druge valute ali pa z njimi plačujete), ponujajo pa tudi virtualen račun za enkratno uporabo, ki omogoča večjo varnost pri nakupih preko interneta.

Tretji račun se imenuje Metal. Omogoča vse, kar sem naštela za račun Premium, dodaja pa še zastonj ekskluzivno kartico Metal (ki je iz kovine) in povrnjen denar za nakupovanje preko kartice. To pomeni, da lahko privarčujete do 1 % denarja, ki ga zapravite s kartico. Če boste na primer kupili kavč za 1500 € in ga plačali s kartico Revolut Metal, se vam bo 15 € povrnilo na kartico. Za te storitve boste odšteli 12,99 britanskih funtov na mesec.

Poleg vabljivih funkcionalnosti Revolut nudi še druge, zanimive storitve. Ena od teh so Sefi (angl. Vaults), ki vam pomagajo pri varčevanju. Lahko si nastavite, da za vsak nakup, ki ni okrogla številka, preostanek do te najbljižje številke kartica shrani v vaš »sef«.  To pomeni, da v primeru nakupa kave za 1,5 €, 50 centov pristane v vašem sefu. Ti centi se bodo nabrali v več evrov, vi pa se boste počutili bolje. Deluje kot neko varovalo, ki v primeru zapravljanja vsaj nekaj odbije za vaše prihranke.

To funkcionalnost lahko nastavite tudi tako, da se 50 centov namesto v sef pretvori v določeno kriptovaluto. Kupi se na primer za 50 centov Litecoina, na koncu meseca pa imate lahko z vsemi pretvorjenimi centi več ali pa manj kot v primeru, da denarja ne bi pretvorili v kriptovaluto (odvisno od tega, kaj se dogaja na kriptotrgih).

 

Vir slike: Revolut

Glede varčevanja in premišljenega zapravljanja denarja imajo pri Revolut-u še eno rešitev. Če se včasih vprašate, kam je izginila vsa vaša plača, lahko enostavno nastavite, koliko želite v določenem mesecu zapraviti in aplikacija na mobilnem telefonu vas bo ob vsakem nakupu obvestila, koliko še lahko v tistem dnevu zapravite, da boste ostali zvesti svojemu načrtu. Varčevanje in analiza porabljenega denarja bosta hitrejša in učinkovitejša tudi z analitiko, ki jo aplikacija pripravi za vas. Pove vam lahko koliko ste zapravili za hrano, oblačila in prevoz, da natančno veste, kje zapravite največ (in to morda tudi zmanjšate).

V razvoju pa je še ena funkcija, ki bo razveselila zapravljalce in uživače, pa tudi vse, ki radi varčujete ob nakupovanju. Ta novost je sicer še v izgradnji in tako dostopna le določenim uporabnikom, imenuje pa se Perks. V bistvu deluje kot kuponi, saj za vsak 10. nakup dobite darilo. To darilo predstavlja znižane nakupe, ki so za različne vrste nakupov tudi različni. Kupon za hrano predstavlja 45 % znižanje, za prevoz 20 %, za restavracije 50 %, za potovanja 35 % …

Kot omenjeno ponujajo tudi menjavo kriptovalut, ki je, kot trdijo, zelo ugodna. V 25 valutah lahko kupite Bitcoin, Ether, Litecoin, Bitcoin Cash in Ripple. V aplikaciji lahko spremljate, kako vaša kriptovaluta napreduje (ali nazaduje) in z njo plačate prijatelju, prav tako vas aplikacija opozori, če določena kriptovaluta preseže znesek, ki ga čakate.

Račun Revolut si lahko odprete v eni minuti, vse kontrolirate iz aplikacije na telefonu, na voljo pa so vam tudi poslovni računi. Podjetjem bo všeč, da lahko Revolut račun z API-ji integrirajo v svoj sistem oz. program, tako da se na primer denar avtomatsko pošlje dostavljalcu hrane. Račun lahko integrirate tudi z drugimi aplikacijami, na primer s Slack-om, ki vam lahko za poslovni račun takoj pošlje obvestilo o plačilu.

Čeprav standardni račun ne omogoča toliko svobode glede dvigovanja denarja na bankomatih kot N26, pa je Revolut v prednosti kar se tiče kriptovalut in poslovnih računov, ki imajo več možnosti integracije in boljše funkcionalnosti. Če se odločate za odprtje računa na eni izmed spletnih bank pa vsekakor preverite še druge, kot je Ferratum.

 

Viri:

Komentarji

Sara Mikac

Tehnologija, tehnološki napredki in novosti so stvari, ki so jo zmeraj zanimale. Kot študentka Družboslovne informatike pa je ta zanimanja lahko dopolnila še z znanjem. Želi izvedeti kako narediti svet boljši in je tako zmeraj na tekočem z najnovejšimi tehnologijami in odmevnimi novicami iz sveta računalništva.
Sara Mikac

Sara Mikac

Tehnologija, tehnološki napredki in novosti so stvari, ki so jo zmeraj zanimale. Kot študentka Družboslovne informatike pa je ta zanimanja lahko dopolnila še z znanjem. Želi izvedeti kako narediti svet boljši in je tako zmeraj na tekočem z najnovejšimi tehnologijami in odmevnimi novicami iz sveta računalništva.