Spletna banka N26 – banka mladosti

Se kdaj čudite bančnemu sistemu, za katerega se včasih zdi, da je počakal v 19. stoletju? Tudi mi se. A ugotovili smo, da ni treba, da je tako. Obstaja spletna banka N26, ki je na voljo tudi v Sloveniji. Je nemška banka in v celoti deluje preko aplikacije oz. spleta. To pomeni, da nima fizičnih poslovalnic, kar je v določenih merilih slabost, vendar prinaša tudi veliko prednosti.

Odprtje računa je izredno preprosto, poteka pa s pametnim telefonom, podobno kot prijava na Hot. Na spletni strani banke kliknemo na odprtje računa, vpišemo elektronski naslov, izberemo državo, nakar v nabiralnik dobimo povabilo za namestitev telefonske aplikacije. Nato je treba priložiti slikano osebno izkaznico ali potni list, davčno številno in račun je odprt. Čez en teden na dom dostavijo Mastercard debetno kartico, s katere v aplikacijo prepišemo kodo in že smo pripravljeni na uporabo.

Zanimivost banke je, da je skoraj povsem zastonj. To vključuje vodenje računa, prejem kartice, plačevanje preko spleta, uporabo aplikacije in plačevanje položnic. Obstaja le omejitev 5 dvigov na mesec na bankomatih, vsak ostali pa se zaračuna 2 €. Kartica je brezstična, v aplikaciji pa si vse omejitve določate sami. Lahko na primer določite limit, ki je sprva tolikšen, kolikor denarja je na računu, lahko izključite spletno nakupovanje in v primeru izgube ali kraje kartico zaklenete. Če jo spet najdete, jo lahko s klikom enostavno nazaj odklenete. S tem s prepreči veliko tveganje za krajo denarja, ki pri ostalih bankah ni preprečeno tako hitro in enostavno. Hkrati ob vsakem plačilu le-tega potrdimo s telefonom, na katerega pride tudi takoj obvestilo o nakupu.

Prikazi aplikacije na telefonu.  Vir slike: Starthinkmagazine

Banka ima več možnih računov: navadnega, črnega in poslovnega. Navadni in poslovni sta zastonj, črni pa stane 9,90 € na mesec. Razlikujejo se predvsem v tem, da ima črni dodatne varovalne mehanizme, posebno črno kartico (pri navadnem je kartica prozorna), dvigi na bankomatih v drugih valutah kot EUR pa so zastonj. Pred kratkim so predstavili tudi novo funkcionalnost, ki se imenuje Spaces. Omogoča, da si uporabnik ustvari nove, dodatne račune. To seveda niso novi bančni računi, bolje je o njih razmišljati kot o enem računu, razdeljenem na več enot. Eno enoto lahko na primer uporabljate za varčevanje za avto, drugo za potovanje v Pariz, tretjo pa za mesečne stroške. Denar lahko brezplačno premikate med temi računi, hkrati pa same račune po želji dodajate ali brišete. Pri navadnem bančnem računu imate na voljo še dva dodatna »mini računa«, pri črnem pa do 10 dodatnih.

Kljub vsem prednostim banka N26 ne omogoča tistih stalnih stvari, ki jih banke ponavadi. Ni možno vzeti kredita, prav tako na kartico ne moremo naložiti fizičnega denarja (saj nimajo poslovalnic, kjer bi bilo to možno). Ne ponujajo niti varčevalnega računa, ki pa je možen pri podobni spletni banki z imenom Ferratum. Poleg naštetega je v Sloveniji ob uporabi banke N26 pogosto problem, ker je banka nemška in ne slovenska. To pomeni, da so večje težave pri nakazovanju socialnih transferjev, nakazila plač pa niso možna povsod.

Morda uporaba banke N26 še ni primerna za vaš glavni bančni račun, definitivno pa jo lahko uporabljate kot pomožno kartico za spletno nakupovanje, plačevanje položnic ali kot kartico za otroka, ker lahko na njej porabi le denar, ki ste ga na kartico nakazali. Če boste pri banki odprli svoj račun ne pozabite, da ga morate v roku 8 dni prijaviti FURS-u, kar lahko storite na edavki.durs.si in kliknete Lastni dokument. Obrazec je na voljo tu.

V primeru, da banka propade, ni potrebno skrbeti, saj je v verigi drugih nemških in vam povrne do 100.000 €, ki so bili na računu. Čeprav še ne predstavlja najboljše ponudbe, pa vse funkcionalnosti, ki jih ponuja, močno konkurirajo našim »navadnim« bankam, za katere se lahko ob takšni ponudbi novih, spletnih bank, vprašamo kako še živijo. Če bi bilo (ali pa ko bo) omogočeno popolno poslovanje tudi v Sloveniji, bo to gotovo moja banka št. 1.

Cenik vseh storitev najdete tu.

Vir:

Komentarji

Sara Mikac

Tehnologija, tehnološki napredki in novosti so stvari, ki so jo zmeraj zanimale. Kot študentka Družboslovne informatike pa je ta zanimanja lahko dopolnila še z znanjem. Želi izvedeti kako narediti svet boljši in je tako zmeraj na tekočem z najnovejšimi tehnologijami in odmevnimi novicami iz sveta računalništva.
Sara Mikac

Sara Mikac

Tehnologija, tehnološki napredki in novosti so stvari, ki so jo zmeraj zanimale. Kot študentka Družboslovne informatike pa je ta zanimanja lahko dopolnila še z znanjem. Želi izvedeti kako narediti svet boljši in je tako zmeraj na tekočem z najnovejšimi tehnologijami in odmevnimi novicami iz sveta računalništva.

Ena misel o “Spletna banka N26 – banka mladosti

Komentarji so onemogočeni.