SpaceX in NASA, za višjo varnost astronavtov.

SpaceX in NASA, za višjo varnost astronavtov

SpaceX, ameriški izdelovalec raket in vesoljskih plovil, ima na sporedu prvo odpravo s človeško posadko. Let naj bi bil aprila 2019, do Mednarodne vesoljske postaje bi poslali dva astronavta NASA-e. Za raketo, ki bo dvočlansko posadko popeljala do Mednarodne vesoljske postaje so izbrali znano raketo Falcon 9. Posadka pa bo v plovilu Dragon. ZDA že sedem let nima svojih raket, v vesolje pošiljajo astronavte z ruskimi, zato bo SpaceX postalo edino ameriško podjetje zmožno pošiljanja ljudi v vesolje.

Septembra 2016 je pri izstrelitvi rakete Falcon prišlo do nesreče. Med testom pred izstrelitvijo je raketo razneslo. Za nesrečo je bila kriva napaka v sistemu za gorivo. Odpovedal je sistem, ki skrbi za pravilen pritisk kisika v rezervoarjih. Preiskavo po nesreči so naredili v Texasu. Inženirji so uspešno obnovili nesrečo, do katere je prišlo zaradi razmer pri polnjenju rezervoarjev s helijem. NASA jih nadzoruje in preverja, ali ravnajo po navodilih. Čeprav so to težavo odpravili, NASA še ni odobrila leta, preveriti želijo še druge morebitne težave, preden astronavte pošljejo proti Mednarodni vesoljski postaji. SpaceX pa je v procesu vzletov spremenil nekaj, kar je NASA do sedaj počela drugače. Raketo bodo z gorivom napolnili šele potem, ko bo posadka že vkrcana. Preden bodo raketo začeli polniti z gorivom, bodo aktivirali sisteme za »pobeg« v sili. To bo astronavtom omogočilo najvišjo varnost.

Ta let je izjemnega pomena za obe podjetji. SpaceX bo imel možnost pokazati da je potovanje v vesolje lahko hitrejše in cenovno bolj ugodno, uspeh pa jim bo zagotovil nadaljnje sodelovanje z NASO, ki je dobila ameriškega partnerja in osvežitev tehnologije, ki jo SpaceX nudi.

Priporočamo še: Najpomembnejša izstrelitev podjetja SpaceX in Kako bomo lahko do interneta dostopali tudi na najbolj odročnih krajih

 

 

 

Komentarji

Latest posts by Robert Radik (see all)