Sony Xperia XZ4 – Sony se vrača

Japonski Sony je v preteklih letih le redko prišel na naslovnice večjih tehnoloških medijev. Telefoni, ki so se dolgo časa držali njihovega konservativnega dizajna, so kmalu zdrsnili v pozabo in letošnja radikalna preobrazba jih je le delno vrnila na sceno. Glede na govorice, ki se širijo glede prihajajoče Xperie XZ4, pa se utegne vse to zelo hitro spremeniti.

Letos predstavljeni Xperia XZ2, XZ2 Premium in XZ3 so nas v glavnem pozitivno presenetili, vseeno pa si je vsak od njih prislužil tudi nekaj kritik. Predvsem portretni način je bil pri XZ2 in XZ3 razočaral s svojim zastarelim pristopom združevanja posnetkov, ki smo ga pri Samsungu videli že leta nazaj. Od podjetja, ki prodaja svoja fotografska tipala vsem vidnejšim proizvajalcem pametnih telefonov, smo pirčakovali več. In morda bomo to dobili prav v prihajajoči Xperii XZ4. Obeta se namreč, da bo kamera novega Sonyjevega pametnjakoviča prava poslastica.

Time of flight

Xperia XZ4 naj bi imela kar tri fotografska tipala na zadnji strani. Glavno naj bi bilo pri F/1,6 sposobno ustvarjati neverjetne 52MP posnetke, drugo z večjo goriščno razdaljo (telephoto) naj bi imelo ločljivost 16MP in fiksno zaslonko F/2,6, tretje pa naj bi služilo kot t.i. “time of flight” senzor. In ravno tretje tipalo je za nas najbolj zanimivo, saj tri kamere v pametnem telefonu same po sebi že nekaj časa niso več nič posebnega. “Time of flight” je tehnologija, ki zna s pomočjo hitrosti svetlobe, ki se odbija od predmetov, ustvariti globinsko 3D sliko prostora. Naprava, ki uporablja “Time of flight” tehnologijo, najprej odda svetlobni impulz, ki se odbije od predmetov v prostoru in se vrne do tipala. Glede na čas, ki ga je svetlobni impulz porabil za vrnitev do naprave, se da enostavno izračunati oddaljenost točk v prostoru od naprave, iz katerih nastane 3D slika. V mobilnih telefonih je ta tehnologija skorajda nepoznana (uporabo je lani v sklopu prepoznave obraza napovedalo le podjetje Vivo). Sony bo tako zelo verjetno prvi na trgu, ki bo to tehnologijo uporabil za ustvarjanje portretnih posnetkov. In prav ti v Sonyjevih telefonih nujno potrebujejo nadgradnjo.

Sonyju gre nedvomno priznanje za inovativno mišljenje. Morda bodo odlični portretni posnetki, ki jih obljublja uporaba nove tehnologije, dali japonskemu podjetju zopet veter v jadra. In v času, ko le še redkokdo govori o “najnovejši Xperii” je morda ravno to nekaj, kar Sony krvavo potrebuje. Srečno, Xperia XZ4.

Vir slike

Komentarji

Oskar Sokolov

Dijak. Od malega je obseden s tehnologijo. Zanima ga vse od pametnih ur do dronov, njegovo področje pa so pametni telefoni. Kot otrok je ob nizkem "budžetu" razvil smisel za iztiskanje zadnje kapljice moči iz rabljenih telefonov, od koder tudi izvira njegovo zanimanje za prilagajanje mobilnih OS-ov.
Oskar Sokolov

Latest posts by Oskar Sokolov (see all)

Ena misel o “Sony Xperia XZ4 – Sony se vrača

Komentarji so onemogočeni.