Sony Xperia XZ (test)

Sony je v letu 2016 zaključil z linijo Z, ki je v preteklosti predstavljala njihove paradne konje. V serijo X, ki je nasledila Z, spada tudi telefon, ki smo ga na preizkus dobili tokrat – Xperia XZ. Ta je najboljša in najdražja pametna naprava, ki jo je japonsko podjetje lani poslalo na trg. Se je Sony dovolj dobro pripravil na močno konkurenco?

sony-xperia-xz-2551-002.jpg

Dizajn in izdelava

Dražji Sonyjevi telefoni od nekdaj slovijo po odličnem dizajnu in uporabi kakovostnih materialov. Xperia XZ tu ni izjema – gre za napravo, ki od prvega trenutka dalje daje občutek prestiža. Od starejših telefonov se razlikuje po bolj ukrivljenih linijah, rahlo zaobljeno steklo spredaj se neopazno nadaljuje v zaobljene robove, ti pa v zadnjo stran. Ta je narejena iz aluminija, stranice pa iz plastike. Tudi ostali gumbi na telefonu so narejeni iz aluminija. Zaobljeno steklo in tanek rob ob zaslonu dajeta vtis, da je tudi zaslon pod steklom rahlo ukrivljen. Velikost zaslona je odlična, če želimo Xperio XZ upravljati z eno roko, hkrati pa je zaslon z diagonalo 13 centimetrov dovolj velik, da je gledanje multimedijskih vsebin na njem v užitek. S 161 grami in debelino 8,1 milimetra je lahek in tanek in ceni, 700 evrov brez vezave, primerno lepo sede v roko.
Na sredini desne stranice je gumb za vklop, ki je hkrati tudi čitalec prstnih odtisov. Je zelo hiter, lokacija pa je po mojem mnenju izvrstna – če telefon zbudimo z registriranim prstom, se bomo takoj znašli na domačem zaslonu. Edina slabost je, da je čitalec precej majhen in nas zato ne bo prepoznal, če bomo prst nanj postavili pod neustreznim kotom. Pomaga, če isti prst v nastavitvah registriramo večkrat – registriramo lahko do pet prstnih odtisov. Pod gumbom za vklop sta gumba za glasnost. Sonyjevim uporabnikom bo lokacija znana, mene pa je motilo, da so ju japonski inženirji postavili tako nizko in ne na drugo stran telefona, na kateri ni niti enega gumba. Na dnu, pod njima, je ločen gumb za zagon kamere in zajemanje slik. Presenečen sem bil, kolikokrat mi je prišel prav in me spodbudil, da sem naredil dodaten posnetek, z ločenim gumbom za zajem slik sem imel občutek, da v roki držim pravi fotoaparat, kar je v meni očitno zbudilo fotografsko žilico. Na levi stranici telefona je prostor za nano SIM in SD kartico (do 256 GB). Pomanjkljivo je le to, da se telefon vsakič, ko vanj vstavimo ali iz njega vzamemo katerokoli od kartic, znova zažene. Na dnu je nov USB vhod tipa C. Veliko slabe volje mi je prihranil s tem, da sem lahko polnilni kabel vanj vstavil z obeh strani. Na vrhu telefona je zastarel vhod za slušalke, ki ga nihče ne potrebuje. Kar vprašajte Apple ali Motorolo. S pomočjo številnih programskih trikov uspe izhodu za slušalke oddajati soliden zvok, ki pa se po glasnosti in kvaliteti ne more primerjati npr. z HTCjem 10 ali Applovimi telefoni. NFC čip je zaradi kovine na zadnji strani na precej nenavadnem mestu, v levem zgornjem kotu zaslona. Na začetku lahko lokacija povzroči precej zmede, a se je sčasoma navadimo. Zaslon na dveh straneh obdajata stereo zvočnika. Ne navdušita z visoko glasnostjo, a je to, da sta obrnjena proti uporabniku, zelo dobrodošlo.
Xperia XZ ima IP 68 certifikat, kar pomeni, da je odporna na vodo (do globine enega metra in pol do pol ure) in prah. Za razliko od starejših modelov XZ nima motečih plastičnih pokrovčkov, ki ščitijo vse odprtine, kar mi je zelo všeč.

Zaslon

Xperia XZ ima full HD LCD (1080×1920) zaslon z gostoto 424 svetlobnih pik na palec, ki v diagonalo meri 13cm. Čeprav je resolucija »le« full HD, me je presenetil z živahnimi barvami, dobrimi vidnimi koti in izvrstno svetlostjo. Verjamem, da je najboljši LCD zaslon, kar sem jih kadarkoli videl na telefonu, je pa tudi boljši od marsikaterega AMOLED zaslona z višjo resolucijo. Slika je živahna, barvita in kontrastna, v nastavitvah pa lahko izberemo način, ki barve še bolj poudari. Najbolj me je navdušila svetlost ekrana – Xperia XZ je prvi telefon, ki ga lahko na soncu uporabljam brez kakršnegakoli naprezanja oči. Full HD resolucija ne blesti z očali za virtualno resničnost, v vseh ostalih pogledih pa je celo dobrodošla, saj porabi manj energije, razlike med to resolucijo in višjimi pa večina ne bo opazila.

xperia-xz-hero.jpg

 

Drobovje
V Xperii XZ je Qualcommov Snapdragon 820, ki se je znašel v večini paradnih konjev, predstavljenih leta 2016. Gre za štiriinšestdeset-bitni štirijedrni procesor z dvema varčnima (Kryo, do 1,6 GHz) in dvema zmogljivejšima (Kryo, do 2,15 GHz) jedroma. V primerjavi s prejšnjo generacijo vrhunskih Qualcommovih procesorjev (Snapdragon 810) se občutno manj segreva in je precej zmogljivejši – v treh tednih, v katerih sem lahko preizkušal telefon, se ni niti enkrat zataknil. Programi in spletne strani se naložijo hitro in tudi velike, slabo optimizirane aplikacije socialnih omrežij (Facebook, Snapchat…) na Xperii XZ tečejo brez kakršnegakoli zatikanja. Trije gigabajti delovnega pomnilnika so kljub temu, da so v večini novejših vrhunskih telefonov vsaj štirje, dovolj za dobro večopravilnost. Dvaintrideset gigabajtov vgrajenega spomina se da enostavno nadgraditi s pomnilniško kartico. Grafična rešitev Adreno 530 v kombinaciji z nekoliko nižjo ločljivostjo zaslona ustvari odlično igričarsko izkušnjo, ki brez težav žene tudi najzahtevnejše 3D igre na visokih grafičnih nastavitvah.
Xperia XZ se tako v opravljanju vsakodnevnih kot zahtevnejših opravil lahko kosa z najboljšimi. To potrjujejo tudi rezultati programov za merjenje zmogljivosti, ki si jih lahko ogledate na priloženih slikah. [screenshot Geekbencha in Antutuja]

Uporabniška izkušnja

Na Xperii XZ teče Android 7.0 Nougat, preoblečen v Sonyjevo preobleko. Ta je minimalna in vizualno ohranja večino lastnosti »čistega« androida. Dodanih je precej funkcij in aplikacij, ki pa telefona, zaradi izvrstnih specifikacij, niti malo ne upočasnijo. Med dodatki najdemo (pre)številne Sonyjeve aplikacije: Sonyjeve Novice, Sonyjevo Vreme, Album, Video in Glasbo; aplikacijo Play Station, ki omogoča igranje z njihovo konzolo na daljavo; aplikacije Kaj je novega, Video & TV SideView in Xperia Lounge, preko katerih lahko nalagamo multimedijsko vsebino in aplikacije; fitness aplikacijo Lifelog; aplikacijo za ustvarjanje videov (Movie Creator) in risb (Sketch)… Večino prednaloženih aplikacij lahko onemogočimo v nastavitvah, a se vseeno ne morem znebiti občutka, da Sony z njimi odločno pretirava in da bi bilo do uporabnika (in omejenega spomina naprave) veliko bolj prijazno, če bi jih lahko po želji nalagal iz trgovine. Nekatere Sonyjeve aplikacije, npr. Glasba in Album, so sicer narejene zelo dobro in zlahka prekašajo konkurenčne Googlove. V nastavitvah baterije je več dodatnih možnosti. Poleg že opisanih načinov Stamina in Ultra Stamina je tu še Battery Care, funkcija, ki zazna, kdaj telefon polnimo po več ur hkrati (čez noč), in podaljša čas polnjenja, s čimer pripomore k daljši življenjski dobi baterije. Tudi v nastavitvah za zaslon je veliko možnosti: telefon lahko zbudimo s hitrim dvakratnim dotikom prsta, prilagodimo lahko nasičenost barv ali vklopimo način, ki poveča občutljivost na dotik in na ta način omogoča uporabo telefona z rokavicami – presenetilo me je, da ta funkcija dejansko zelo dobro deluje. Na voljo je tudi veliko nastavitev, povezanih z zvokom. Xperia XZ je zmožna predvajati visokokakovostne zvočne posnetke, ki s pomočjo številnih programskih trikov zvenijo še bolje. Sony je vgradil trgovino s temami, ki spremenijo videz uporabniškega vmesnika; osebno sem bil najbolj navdušen nad efektom, ki se aktivira pri nekaterih temah – gre za prozorno uro na zaklenjenem zaslonu, skozi katero lahko vidimo ozadje na odklenjenem zaslonu (razvidno iz slik). Gre za preprost, a originalen in vizualno zelo privlačen učinek – bravo, Sony!

screenshot_20170126-182308

Rad bi pohvalil tudi hitre posodobitve programske opreme – v času ocenjevanja sem prejel kar dve.
Uporabniška izkušnja, ki jo Xperia XZ ponuja s svojo programsko opremo, je torej zelo dobra, a si želim, da bi Sony namestil nekoliko manj dodatnih aplikacij oz. mi vsaj dal možnost, da jih popolnoma odstranim in ne le onemogočim.

 

Kamera

Sony izdeluje kamere za vse večje proizvajalce pametnih telefonov: Apple, Samsung, HTC, Motorolo… Japonsko podjetje je znano po tem, da v svoje lastne telefone vgrajuje senzorje, ki se s tistimi, ki jih prodaja drugim velikim proizvajalcem, ne morejo kosati. To žal velja tudi za Xperio XZ – kamera zajema zelo dobre videe in slike, a so posnetki, ki jih delajo ostali telefoni v tem cenovnem rangu, dosti boljši. Japonski inženirji so se pri Xperii XZ odločili za 23MP kamero z laserskim ostrenjem slike, zaslonko velikosti f/2.0, elektronsko stabilizacijo slike, 1/2.3” velikim senzorjem, ločenim senzorjem za zaznavo barv in enobarvno LED bliskavico. Specifikacije delujejo navdušujoče, a v kombinaciji s Sonyjevim programjem ne dajejo rezultatov, ki bi jih pričakovali. Kot rečeno – slike so večinoma zelo kakovostne; v dobri svetlobi so svetle, podrobne in ostre, vendar za današnje standarde precej malo odprta zaslonka povzroči, da ozadja bližinskih posnetkov po mojem okusu velikokrat niso dovolj zabrisana. To pomanjkljivost zlahka odpustim. Resnejši problem nastane pri slabši svetlobi, kjer elektronska stabilizacija slike ne more nadomestiti optične. Fotografije so v temi zaradi premikov roke tako večkrat zamazane. Ločeni barvni senzor poskrbi, da so barve slik žive ne glede na svetlobo, a bomo za dobro nočno fotografijo potrebovali fotografsko stojalo ali zelo mirno roko.
Največji problem kamere v Xperii XZ je Sonyjeva programska oprema in pretiravanje z »megapiksli«, s katerim (tradicionalno) skušajo zavesti nevednega kupca, ki verjame, da več »megapikslov« pomeni boljšo sliko. Opazil sem, da je v avtomatskem načinu prednastavljena ločljivost osmih milijonov svetlobnih pik. V nastavitvah jo lahko nastavimo na vseh 23 MP, ki jih kamera premore, a so pri višji resoluciji posnetki praviloma slabši. Pri tem se upravičeno poraja vprašanje, zakaj so se pri Sonyju sploh odločili za tako visoko resolucijo, če dela slabše posnetke od nižjih. Če to rešitev primerjamo s tisto v Samsungovem Galaxyju S7, v katerem je Sonyjev fotografski senzor z ločljivostjo 12 milijonov pik, slednji s kamero v Xperii XZ zlahka pomete. Poleg tega je način HDR skrit v ročnem načinu, snemanje v resoluciji 4K pa je ločena aplikacija, ki jo odpremo iz osnovne aplikacije kamere. Ti odločitvi delujeta precej nenavadno in uporabnika velikokrat zmedeta.
Sony je vgradil funkcijo sledenja premikajočim se predmetom, ki pride prav predvsem med snemanjem videoposnetkov. Videi, ki jih kamera lahko posname v resoluciji do 4K, so zelo dobri, a je problem v tem, da se telefon med snemanjem hitro pregreje. Ko po nekaj minutah snemanja na zaslon skoči prvo obvestilo, da temperatura raste, sledenje premikajočim se predmetom preneha delovati. Če s snemanjem nadaljujemo, se bo naprava še bolj pregrela, snemanje se bo ustavilo in aplikacija kamere se bo na silo zaprla. To, da Sony, podjetje, ki je sposobno izdelovati vrhunske kamere za najrazličnejše proizvajalce pametnih telefonov, v svoj izdelek vgradi (glede na ceno) podpovprečno kamero s slabo organizirano aplikacijo, ki poleg vsega hitro pregreje telefon, se mi zdi nedopustno. Kljub temu opažam, da Sony počasi dela korake v pravo smer – v aplikaciji je končno pravi profesionalni način, v katerem lahko uravnavamo hitrost zaslonke, ostrenje, raven osvetlitve in uravnavanje beline (v starejših paradnih konjih družbe Sony smo za dostop do večine teh nastavitev potrebovali ločeno aplikacijo). Aplikacija za kamero se zažene občutno hitreje kot pri starejših modelih. Seveda so še vedno na voljo številni Sonyjevi zabavni načini (efekt nadgrajene resničnosti, panorama, počasen posnetek, izdelovalec izrezkov…), s katerimi si lahko krajšamo čas ali ustvarjamo umetniške foto in videoposnetke.
Prednja kamera z ločljivostjo 13 MP in f/2.0 odprto zaslonko dela nadpovprečne »sebke«. Slike so ostre in barvite. Vidni kot je dovolj širok, da lahko v »selfi« zajamemo več ljudi hkrati. Video je omejen na ločljivost Full HD, po kvaliteti pa bo dovolj dober za občasen vlog.

Zaključek
Sony Xperia XZ je odličen telefon s previsoko ceno. Zaslon in izdelava sta odlična. Uporabniška izkušnja in specifikacije so zelo dobre. Tudi kamera je solidne kakovosti, a sem glede na cenovni rang telefona in vrhunske Sonyjeve fotografske senzorje v drugih telefonih pričakoval več. XZ je torej dober telefon, ki pa mu manjka nekaj, da bi zablestel. Za primerjavo – Samsungov Galaxy S7 navduši s kamero in zaslonom, HTC 10 navduši s povsem kovinskim ohišjem, hitrostjo in kakovostjo zvoka, Moto X navduši z modularnostjo, Nexusi, Pixli in iPhone-i navdušijo z brezhibno dodelano programsko opremo… Kdor bo kupil Xperio XZ, nikakor ne bo razočaran. A v današnjem času, ko za tretjino manj dobimo pametne telefone s specifikacijami, ki Sonyjevega paradnega konja na marsikaterem področju dohitijo in celo prehitijo (Oneplus 3T, Axon 7, Honor 8…), ceno 700 € za najnovejšo Xperio težko upravičimo.

Za boljšo vizualno predstavitev telefona pa priporočamo ogled video testa.


Avtor:O. Mastnak Sokolov
Uredil in objavil: L. Srbič
Viri: Sony Mobile, GSM Arena, TechRadar
Želiš biti del ekipe MaKLuS? piši na makluslovenia@gmail.com
Vas zanima oglaševanje, marketing? maklus.kontakt@gmail.com
Februar 2017


Zahvaljujemo se Sony Sloveniji in Agenciji Zmaj za zaupanje in možnost testiranja najnovejših naprav.

Dostop do spletne strani Sony Slovenije: http://www.sony.si/
Dostop do Facebook strani Sony Slovenije: www.facebook.com/SonySlovenija/?fref=ts
Dostop do spletne strani Agencije Zmaj:  agencijazmaj.si

Komentarji

Matej Hernavs

Kot večina ostalih najstnikov rad preživlja čas za računalnikom, naj bo to igranje iger ali programiranje. Svoj prosti čas rad posveča tehnologiji in redno spremlja novosti na tem področju. Rad verjame da bo v tej smeri tudi sam uspel.
Matej Hernavs

Latest posts by Matej Hernavs (see all)

Matej Hernavs

Kot večina ostalih najstnikov rad preživlja čas za računalnikom, naj bo to igranje iger ali programiranje. Svoj prosti čas rad posveča tehnologiji in redno spremlja novosti na tem področju. Rad verjame da bo v tej smeri tudi sam uspel.

Ena misel o “Sony Xperia XZ (test)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja