Sony Xperia XA2: kako pomembna vam je velikost?

Zadnjih nekaj let Sony na področju mobilne tehnologije bolj kot ne stagnira. V višjem cenovnem razredu so jih že dodobra izpodrinili Galaxyji in iPhoni, medtem ko hitro rastoči in cenovno ugodni kitajski primerki počasi prepravljajo spodnjo polovico tržišča. Pri Sonyju upajo na ponovno uveljavitev tudi na zahodnem trgu (predvsem v Združenih državah, kjer so bili zadnjih nekaj let skoraj povsem odsotni). Z letošno linijo pametnih aparatov so tako uvedli številne spremembe, s katerimi se trudijo znova privabiti tudi zahodne kupce. Tokrat smo si ogledali Xperio XA2 Ultra, ki predstavlja enega od letošnjih dostopnejših modelov.

Izdelava

Robovi so nekoliko tanjši, a še vedno zavzemajo precejšenj del prednje površine. Sonyjeve telefone so od nekdaj krasile bogato odmerjene stranice in ostri robovi, kar je dajalo vtis, da so se njihove naprave ustavile nekje v letu 2013. Pri prvi generaciji linije XZ smo prvič dobili tudi nekaj zaobljenosti, ki pa se zdaj končno seli tudi na dostopnejše modele. Ogromen šestpalčni zaslon prekriva zaobljeno zaščitno steklo Gorilla Glass 4, ki se precej neopazno preliva v aluminijaste stranice. Te se nadaljujejo v zadnji del, ki je v celoti plastičen, a se (dokaj uspešno) trudi imitirati kovino. V rokah telefon pusti soliden občutek, a s svojo debelino in ostrimi ter debelimi robovi ne predstavlja najbolj vizualno dodelanega aparata, ki bi se lahko spogledoval s paradnimi konji.

Pod kamero in NFC anteno se na zadnji strani nahaja okrogel čitalec prstnih odtisov, ki je precej hiter, a se ne more primerjati s tistim v dražji Xperii XZ2. Sam pogrešam postavitev na gumbu za vklop, ki je bila značilna za Sonyjeve paradne konje od telefona Z5 naprej, a je že sama odločitev, da so čitalec prstnih odtisov letos prvič vgradili tudi v dostopnejše modele, vredna vseh pohval. Na desni stranici poleg gumbov za glasnost in vklop najdemo tudi ločen gumb za zagon kamere in zajem posnetkov, ki prijetno poživi uporabniško izkušnjo in je ena od redkih stvari, ki jo je Sony ohranil vse od začetka. Nad zaslonom se nahaja še vhod za slušalke, ki so ga pri Sonyju iz paradnih konjev žal že eliminirali. Trudi se odkupiti za precej nenavdušujoč enojni zvočnik, ki ga Xperia XA2 Ultra premore, a mu to s slabo kvaliteto zvoka in opazno nizko maksimalno glasnostjo ne uspeva najbolje. Nekje pač morajo prihraniti, če želijo ustvariti kolikor toliko dostopen telefon. To se vidi tudi v odsotnosti IP oznake, kar pomeni, da z napravo ni pametno motoviliti okoli vode.

Zaslon

Zaslon je glavni adut Xperie XA2 Ultra. Gre za ogromen, šestpalčni FullHD zaslon, ki je odličen. Uporablja LCD tehnologijo, a se lahko kljub temu pohvali z živimi barvami in visokim kontrastom. Glede svetlosti navduši manj od Xperie XZ1 in XZ, a je dovolj svetel za uporabo v direktni sončni svetlobi. Velikanska šestpalčna površina omogoča enostavno poganjanje dveh aplikacij naenkrat in je odlična za spremljanje video vsebin in igranje iger, saj po velikosti že močno spominja na manjšo tablico. Manj sem bil navdušen, ko je bilo treba telefon spraviti v žep, saj velika diagonala in precejšnja debelina v žepu marsikaterih hlač ustvarita zelo neprijeten občutek. Kot pri Xperiii XZ1 me je razočarala odsotnost vgrajenega filtra za modro svetlobo in precej visoka najnižja svetlost, a so takšni kompromisi v srednjerazredniku precej lažje sprejemljivi. Pohvalil bi še to, da so pri Sonyju letos uporabili mrežasto postavitev svetlobnih pik (in ne diamantne), kar ustvari občutek ostrejše slike, ki je na tako velikem zaslonu zelo pomembna.

Uporabniška izkušnja

Xperio XA2 Ultra poganja Snapdragon 630 v navezi z grafičnim procesorjem Adreno 508. Gre za čip, ki je značilen za srednji razred in po zmogljivosti precej konkretno zaostaja za vrhom ponudbe. V igrah se bomo tako morali sprijazniti z manj sličicami na sekundo in kako podrobnostjo manj, a je splošen vtis zelo soliden. Aplikacije se odpirajo hitro in navigiranje med njimi je zahvaljujoč štirim gigabajtom delovnega pomnilnika precej tekoče, zatakne se le, če naenkrat poganjamo večje število zahtevnejših programčkov. Nekoliko manj zmogljivo vezje pa prinese tudi manjšo porabo energije, kar je pri Xperii XA2 Ultra zelo dobrodošlo. Velikanski ekran bi 3580 mAh baterijo v navezi s potratnim procesorjem nedvomno izčrpal že pred večerom, tako pa lahko Xperio XA2 Ultra brez težav uporabljamo še dolgo v naslednji dan. Novost je tudi podpora QuickCharge 3.0, ki obljublja hitrejše polnjenje baterije, a priloženi polnilec standarda žal ne podpira.

Xperia XA2 Ultra je nedvomno dolgoživa tudi zahvaljujoč lahki androidni preobleki, ki jo je Sony poveznil čez Android Oreo. Ta je tako vizualno kot funkcionalno zelo blizu čistemu androidu, poleg nekaterih vizualnih spremembic in lastnih premikajočih se ozadij pa so dodali še cel kup prednaloženih aplikacij, ki so za povprečnega uporabnika (žal) precej neuporabne. Med množico prednaloženih Sonyjevih aplikacij najdemo nekaj odličnih primerkov (npr. Sonyjevo Glasbo in Album), a bi večino raje po potrebi naložil iz trgovine in tako prihranil dragocenih 32 gigabajtov vgrajenega spomina. Vključitev celotnega Googlovega nabora je morda res neizogibna, medtem ko so prednaložene Amazonove aplikacije precej bolj nezaželene, tembolj zato, ker se jih ne da izbrisati, temveč le onemogočiti. Ker vsa programska navlaka zasede doberšen del vgrajenega pomnilnika, sem režo za kartice SD, ki se po potrebi prelevi v režo za drugo kartico SIM, sprejel z odprtimi rokami. Vključitev Xperie XA2 Ultra v Googlov Project Treble je predvsem glede na cenovni razred vredna vseh pohval, saj proizvajalci na svoje cenejše predstavnike, ko pride do posodobitev, radi pozabijo.

Kot pri Xperii XZ1 tudi pri XA2 Ultra pogrešam unikatne programske trike, ki bi popestrili precej pusto uporabniško izkušnjo. Zanimivejši dodatki ostajajo Sonyjev STAMINA mode, ki zna pametno varčevati z energijo, in Battery care +, ki nočno polnjenje ustrezno podaljša in tako ohranja zdravo baterijo. Kljub temu znam na srednjerazredniku, ki mu strojne moči ne ostaja, ceniti lažje modificiran android precej bolj od težke preobleke, ki bi uporabniško izkušnjo nedvomno spravila na nižjo raven. Škoda je le, da pri japonskem podjetju tako zelo pretiravajo s prednaloženim programjem, ki ga v resnici nihče zares ne potrebuje.

Kamera

Ko pride do teme fotografskih tipal, se v srednjem razredu večinoma prvič zares pokaže razlika v ceni. Žal je tako tudi pri Xperii XA2 Ultra. Vgrajena je sposobna kamera, ki v določenih situacijah zna ustvariti dobre posnetke, a se vse prevečkrat pokažejo tudi njene pomanjkljivosti. Tipalo pri fiksni zaslonki f/2.0 ustvarja do 23 MP velike posnetke, manjkajo pa lasersko ostrenje, pametna digitalna stabilizacija in ločen barvni senzor, ki jih najdemo na modelih XZ, XZ1 in XZ2. Ravno pri barvah se pokažejo prve pomanjkljivosti. Xperia XA2 Ultra predvsem v svetlih prostorih sliko pogosto presvetli in prikaže zelo sprane barve, ki tudi v manj zahtevnih svetlobnih pogojih pogosto razočarajo z nenatančnostjo in pustostjo. Način HDR pomaga, a je procesiranje takšnih posnetkov dolgotrajno, nastavitev pa je iz neznanega razloga skrita v ročnem načinu. Ročni način je bogato obložen in nudi vse možnosti, ki bi jih tam pričakovali. Bližinski posnetki so dobri, a jih omejuje za Sony značilna prevelika minimalna razdalja ostrenja, zato je prisotnost naravne boke kljub relativno odprti zaslonki (f/2.0) precej pod pričakovanji. Umetnega ustvarjanja te foto-poslastice na telefonu žal nisem našel, nekoliko razočaranega pa so me pustili tudi nočni posnetki. Iz njih programski algoritmi sicer res uspešno odstranijo večino šuma, a se s tem izgubi tudi velika večina podrobnosti, tako da je končni rezultat daleč od idealnega.

Xperia XA2 Ultra je sposobna ustvariti dobre posnetke …
… a nas posnetki v neidealnih pogojih vedno znova opozarjajo, da je kamera daleč od odlične.

Prijetno me je presenetilo, da je telefon sposoben snemati videoposnetke ločljivosti 4K. So solidni in zahvaljujoč programski stabilizaciji tudi dovolj stabilni, a se v neidealnih svetlobnih pogojih vanje zelo hitro prikrade precej šuma. Ni mi jasno, zakaj Sony v svojih srednjerazrednikih še vedno vztraja pri ločeni aplikaciji za 4K snemanje, kar ustvarja le zmedo in je daleč od intuitivne rešitve. Precej bolj intuitivni pa sta prednji kameri, v kateri je japonsko podjetja očitno vložilo precej več truda kot v fototipalo na zadnji strani. Ena od njiju je optično stabilizirana in premore 16 megapik ter samodejno ostrenje, medtem ko je druga sposobna pri osmih “megapikslih” ustvarjati širokokotne posnetke, v katere lahko spravimo več prijateljev naenkrat. Spredaj najdemo še ločeno bliskavico za nočne samoportrete. Očitno je, da je telefon namenjen ljudem, ki cenijo “selfije” in bodo vse dodatne funkcionalnosti sprednjih kamer znali izkoristiti, saj so rezultati sprednjih tipal res precej nad povprečjem.

Zaključek

Ali je Xperia XA2 Ultra vredna vašega denarja, je odvisno od tega, kako pomembna vam je velikost. V tem cenovnem rangu namreč ni predstavnika, ki bi predstavljal alternativo s tako ogromnim in dobrim zaslonom. Hkrati ne gre spregledati, da na drugih področjih Xperia XA2 Ultra ne navdušuje. Izdelava je sicer solidna, a daleč od prestižne. Drobovje se po zmogljivosti prej primerja s cenejšo ponudbo kot s paradnimi konji, medtem ko zadnja kamera v večini primerov razočara. Odličen zaslon in inovativni prednji kameri sta edina aduta, ki se trudita opravičiti ceno slabih 400 evrov v prosti prodaji. Če je to vredno, je odvisno od tega, koliko vam sebki in gigantski zaslon pomenijo. Sam bi za ta denar raje kupil lansko Xperio XZ1, ki za podobno ceno pusti precej boljši vtis, ali  pa investiral v rabljenega paradnega konja ter ga renoviral. Zame velikanski zaslon in odlični prednji kameri pač nista dovolj. Odločitev pa je vaša.

Komentarji
Oskar Sokolov

Oskar Sokolov

Dijak. Od malega je obseden s tehnologijo. Zanima ga vse od pametnih ur do dronov, njegovo področje pa so pametni telefoni. Kot otrok je ob nizkem "budžetu" razvil smisel za iztiskanje zadnje kapljice moči iz rabljenih telefonov, od koder tudi izvira njegovo zanimanje za prilagajanje mobilnih OS-ov.
Oskar Sokolov

Latest posts by Oskar Sokolov (see all)