Sony Xperia XA Ultra (Test)

Daleč največja naprava iz Sonyjeve družine X naprav, Xperia XA Ultra, je bila na mednarodni trg predstavljena julija prejšnjega leta. Če odštejemo za kar en palec večjo diagonalo zaslona od Xperie XA (našo izkušnjo telefona si lahko preberete TUKAJ) ter Xperie XA Dual in odlično sprednjo kamero, so si ti modeli zelo podobni. Glede na to, da je telefon uvrščen v srednji cenovni razred in ima kar nekoliko nižjo ceno od najboljših naprav, pa se je izkazal presenetljivo dobro, vseeno pa ima še nekaj pomankljivosti.

Dizajn

S svojimi merami 164 x 79 x 8,4 mm in ogromno, kar šest palčno diagonalo zaslona, je ta pametni telefon pravi velikan, saj ima še večji zaslon kot iPhona 7 Plus. Sprednja stran Xperie XA Ultra je iz na praske odpornega stekla, ob straneh pa se lepo in elegantno zakrivi v kovinske stranice, kar je sedaj že nekakšna značilnost naprav iz Sonyjeve serije X. Zadnja stran telefona je narejena iz matirane plastike, ki pa vseeno da napravi presenetljivo prestižen občutek, na srečo pa se na njej tudi prstni odtisi ne poznajo tako dobro. Edina stvar, ki nekako odstopa od celote pa sta zgornja in spodnja plastična stranica med koti naprave, ki nekoliko razbijeta iluzijo elegantnosti naprave. Drugače pa lahko Xperio XA Ultra uvrstimo med težje pametne telefone, saj tehta kar zajetna 202 grama. Možno ge je dobiti v Beli, Grafitno črni in Limetno zlati barvi, sam sem testiral črno različico.

Razporeditev gumbov in vhodov

Prva stvar, ki jo boste verjetno opazili na tem pametnem telefonu je ogromna sprednja kamera z bliskavico; ti funkciji se nahajata na zgornji desni strani naprave. Na zgornji levi strani se nahajata senzor gibanja, čisto v levem zgornjem kotu pa je majhna led lučka za obvestila. Nad napisom Sony se nahaja še zvočnik za telefonske pogovore. Drugače pa se vsi fizični gumbi nahajajo na desni stranici Xperie XA Ultra. Najprej so to gumb za odklep oziroma zaklep telefona ter gumba za glasnost, ki sta tako kot pri Xperii X nekako nerodno postavljena na sredino stranice. Pod njimi je še gumb za zajem fotografij. Na sredini spodnje strani je vhod za micro USB kabel. Na njegovi desni strani je mikrofon, na levi pa zelo glasen zvočnik. Na zadnji strani Xperie XA Ultra sta poleg kamere in bliskavice še napis Xperia in znak za NFC prenos. Drugi mikrofon se nahaja na levi strani na vrhu naprave, najdete ga pa lahko zraven vhoda za slušalke. Edina vhoda na levi strani sta reži za nano-SIM ter microSD kartici, slednja je lahko velika do 256 GB. Obe se nahajata pod istim zaklopcem. Edino kar me je motilo od teh stvari, je že prej omenjena čudna pozicija gumbov za glasnost, pogrešal pa sem tudi senzor za prstni odtis. Čeprav je ta navadno del pametnih telefonov nekoliko višjega cenovnega razreda, je LG z Nexusom 5X dokazal, da je mogoče dober senzor za prstni vgraditi tudi v cenejše naprave.

Stranski pogled Xperie XA Ultra

Zaslon

Ogromen 6 palčni (15,2 cm) zaslon z resolucijo 1080 x 1920 pik in 376 piksli na palec (dpi – dots per inch) je definitivno eden glavnih adutov tega pametnega telefona. Zaseda približno 77% sprednje strani naprave, zmožen pa je prikazati kar 16 milijonov različnih barv. Ima tudi Sonyjevo BRAVIA Engine 2 tehnologijo, ki poskrbi za izboljšavo slike.

Nasploh ekran ni najboljši na trgu, vendar je za napravo srednjega cenovnega razreda zelo dober, lep pa bi bil po mojem mnenju večji razpon svetlosti; bolj temen zaslon v temi, bolj svetel na soncu, kipa kljub temu ni slab. Prav tako je kar nekolikokrat telefon zamenjal moje držanje ikone za le kratek pritisk, kar ni naredilo veike vloge, bilo pa je nekoliko nadležno, saj je tako prekinil naprimer ogled videa na YouTubu.

Kar pa se same velikosti tiče sem sam navajen in imam rad nekoliko manjše pametne telefone, po katerih lahko operiram z le eno roko. Pri Xperii XA Ultra so ta problem rešili tako, da so dodali možnost pomanjšanja zaslona, funkcija pa je izvedena zelo priročno in nemotljivo, kar je tudi zame zelo olajšalo uporabo tako velikega zaslona.

Zaslon telefona

Uporabniška izkušnja

Na Xperio XA Ultra je naložen Android verzija 6.0.1 imenovan Marshmallow, načrtovana pa je tudi nadgradnja na verzijo 7.0 imenovano Nougat. Izgled Androida pa je pri vseh pametnih telefonih iz serije X tako ali tako enak. Zanj sem že v testu Sony Xperie X napisal, da mi je všeč, tako, da še vedno ostajam pri tej odločitvi. Všeč mi je tudi možnost izbire izgleda sistema preko Xperia Theme aplikacije, vseeno pa je tu ena stvar, ki je ne prenesem. To so že prednaložene Sonyjeve aplikacije za multimedijo. Z Googlovimi verzijami teh aplikacij se namreč »tepejo«, ne da pa se jih onemogočiti, če bi rad uporabljal le Googlove.

Posnetki zaslona nekaterih aplikacij

V notranjosti telefona se nahajta osem-jedrni Cortex-A53 procesor in dvojedrna Mali-T860MP2 grafična kartica. Spremlja ju 3 GB RAM pomnilnika. Sam z delovanjem Xperie XA Ultra nisem imel nobenih težav, zato menim, da je Sonyju uspelo izbrati odlične komponente, kljub temu pa so ohranili dokaj nizko ceno končne naprave.

Prav tako kot pri osnovni XA različici, je tudi tu na voljo le ena velikost pomnilnika; to je 16 GB. Ker operacijski sistem porabi približno polovico tega prostora, je microSD kartica praktično nuja, velikost slednje pa ne sme presegati 256 GB.

Kamera

Glavna kamera

Glavna kamera Sonyja Xperie XA Ultra ima tipalo z 21,5 Megapikslov, kar je nekoliko manj kot dražji telefoni iz serije X (npr. Xperia X), kar pa je seveda razumljivo. Zaradi cene celotnega telefona je zato tudi kvaliteta slik nekoliko nižja kot pri že prej omenjeni napravi, vseeno pa je daleč od slabe. Poudarek kamere je viden v gumbu za zajem fotografij, ki ga velika večina ostalih naprav nima. Poleg tega se kamera Xperie XA Ultra lahko pohvali z hibridnim avtofokusom, sledenju objektom pri snemanju videov in solidno LED bliskavico.

Fotografije, ki jih je možn posneti s tem pametnim telefonom so daleč od slabih, imajo pa že Sonyju znan tako imenovan »mehek« in zrnast občutek. Vseeno pa ni izrazit na normalnih fotografijah, če pa uporabimo digitalno povečavo pa se opazi zelo hitro. Fotografije posnete pri nizki ravni svetlobe so presenetljivo dobre, bliskavica pa je uporabna le na motivih, ki niso preveč oddaljeni.

Značilno majhna kamera

Tukaj je še nekaj fotografij, posnetih s kamero Xperie XA Ultra:

This slideshow requires JavaScript.

Sprednja kamera

Verjetno prva stvar, ki jo opazimo na tem telefonu je ogromna sprednja kamera, ki je v resnici zelo enakovredna glavni, zadnji kameri. Prava zvezda tega telefona »selfie« kamera Xperie XA Ultra ima malo manjše število megapikslov kot jih ima glavna, ima jih »le« 16. Sprednja kamera se ponaša s svojo bliskavico, za katero mislim, da je skoraj edinstvena, ima pa tudi avtofokus.

Če povzamem, mislim, da je to definitivno najboljša sprednja kamera, kar sem jo uporabljal. Detajli posnetih fotografij so v pravi svetlobi kar dih jemajoči, če pa svetloba ni dobra pa uporabimo že prej omenjeno sprednjo LED bliskavico, ki opravi svojo nalogo zelo odlično.

Uporabniška izkušnja kamere

Aplikacija, ki skrbi za upravljanje kamere je enaka kot pri drugih napravah serije X in je za uporabo zelo preprosta. Ima veliko dodatnih možnosti, ki bodo izboljšale vaše fotografije, če pa se vam s tem ne da ukvarjati pa lahko uporabljate možnost samodejnega prilaganja, ki bo poskrbela za dober približek idealnih nastavitev.

Baterija

Za uporabo Xperie XA Ultra skrbi 2700 mAh velika Li-Ionska baterija, ki se skriva pod neodstranljivim površjem. To je za pameten telefon takšne velikosti zelo malo, saj če ga primerjamo z skoraj enako velikim Nexusom 6, ki ga proizvaja Motorola, ima ta baterijo kapacitete 3220 mAh. Zaradi tega je baterija prav ena od največjih slabosti telefona, ki ne ponudi niti kakšnega načina hitrega napajanja, ki bi to pomankljivost vsaj nekoliko popravil. Po izvedenih testih se je izkazalo, da baterija Xperie XA Ultra zdrži 55 ur brez ponovnega napajanja.

Če pa vam ni tako pomembna zmogljivost telefona, pa je možno vključiti Stamina način. Navadna verzija tega načina bo izklopila le nekatere ne tako bistvene nastavitve, kot so GPS, vibracije in animacije. Če pa vam to ni dosti in želite narediti vse možno, da se vam telefon ne izklopi, pa lahko vklopite Ultra Stamina način, ki vam bo omogočil uporabo le najnujnejših funkcij, ki so kontakti ter sporočila, kamera, ura, nastavitve, kalkulator, koledar in glasba.

Ultra Stamina način

Po uporabi lahko trdim, da je Sony Xperia XA odličen telefon, sploh za svojo ceno. Edina večja slabost je že omenjena šibka baterija, vse ostalo pa mi je bilo zelo všeč. Čeprav je dizajn zelo podoben ostalim Sonyjevim pametnim telefonom je vseeno lep. Prav tako telefone istega cenovnega razreda zasenči z ogromnim zaslonom ter izjemno sprednjo kamero. Moja pričakovanja pred testom niso bila najvišja, ker sem pričakoval da bosta izstopala le sprednja kamera in zaslon, po uporabi pa lahko res rečem, da je to eden najboljših srednjerazrednih pametnih telefonov na trgu, kosa pa se lahko tudi z dražjimi tekmeci.

Hitri Pregled

Barve naprave:  Bela, Grafitno Črna, Limetno Zlata

Masa:  202g
Velikost naprave:  16,4 cm x 7,9 cm x 0,84 cm
Velikost zaslona:  6.0 inčov/palcev oz. 15,2cm
Vrsta zaslona:  IPS LCD
Ločljivost zaslona:  1080 x 1920 (Full HD)
 Zadnja kamera:  21,5 MP, avtofokus, LED bliskavica, HDR, zaznavanje obraza, lokacijska označba ipd.
Zadnja kamera (video):  1080p, 60fps
Sprednja kamera:  16 MP, avtofokus, LED bliskavica
Baterija:  2700 mAh (neodstranljiva)

Največje prednosti pametnega telefona: Že na prvi pogled opazna ogromen zaslon in odlična sprednja kamera.

Največje slabosti telefona: Baterija z malo kapaciteto in včasih slabo odziven zaslon na dotik.

Komu bi priporočil ta telefon najprej: Tistim, ki obožujejo selfije in/ali ogromne zaslone za ogled videoposnetkov ali filmov.

Bi sam uporabljal telefon: Da, čeprav imam rajši pametne telefone z manjšimi zasloni.

Komentarji

Nik Leban

Osemnajstletni Nik obiskuje gimnazijo, kjer se je pridružil MaKLuS-ovi ekipi ter sčasoma postal eden glavnih piscev. Tako širi svojo razgledanost, saj ga zanima veliko različnih stvari, med njimi pa ima seveda eno najvišjih prioritet tehnologija, bolj specifično igričarska industrija ter glasba in filmi.
Svoj prosti čas porabi večinoma na svoji rolki, z igranjem videoiger ali pa risanjem.

Latest posts by Nik Leban (see all)

Nik Leban

Osemnajstletni Nik obiskuje gimnazijo, kjer se je pridružil MaKLuS-ovi ekipi ter sčasoma postal eden glavnih piscev. Tako širi svojo razgledanost, saj ga zanima veliko različnih stvari, med njimi pa ima seveda eno najvišjih prioritet tehnologija, bolj specifično igričarska industrija ter glasba in filmi. Svoj prosti čas porabi večinoma na svoji rolki, z igranjem videoiger ali pa risanjem.