Sony Xperia XA (test)

Sony Xperia XA, je nadaljevanje serije X, ki je bila napovedana februarja. Prvi izdelki pa so prišli na police maja.  Obstajata še dve različici in sicer Sony Xperia XA Ultra, ter Sony Xperia XA Dual. Prvi ima za razliko od običajnega XA večji zaslon, baterijo z večjim napajanjem, boljšo kamero in je na sploh nadgradnja samega XA, slednji pa ima možnost uporabe dveh SIM kartic.

Tu še imamo Xperia X, kjer so na voljo Performance, ki je odporna na prah in vodo, potem je tu Premium, ki je bil zaradi ne zanimanja preklican ter X Compact, ki je manjša in preprostejša različica Sony Xperije X.

Dizajn

Telefon tehta 137 g pri velikosti 143,6 x 66,8 x 7,9 mm, tako, da ga lahko uvrščamo med manjše naprave, kar je za večino bolje, saj ga lahko tako lažje uporabljamo z eno roko. Zadnja stranica telefona je narejena iz kovine, ki je prevlečena s snovjo, ki ji da občutek, da je narejena iz plastike, vendar je zato toliko bolj nedrseča. Sprednja stran je prekrita s steklom, ki bi naj bil odporen proti praskam, vendar je v primerjavi s Gorilla Glass, bolj podležen le tem, kot sem to opazil pri uporabi tega telefona. Za razliko od večine ima sprednjo stranico nekoliko zakrivljeno ob robu, kot smo to že videli pri Samsung Galaxy Plus liniji, in tako doda telefonu novo stran estetike, vendar je tudi praktično, saj ga lahko lažje držimo v roki in na sploh daje bolj naraven občutek v roki. Ohišje je narejeno iz aluminija, ki se tako kot materialno in barvno prilega napravi zelo ustrezno. Tu imamo seveda na voljo več barv, kot so to: bela, grafitno črna, limeta zlata in rožno zlata.

Razporeditev gumbov in vhodov

Vse bolj popularno pri današnjih mobilnih aparatih je neodstranljiva baterija.Razlog najverjetneje tiči v sami kompaktnosti telefona. Mogoče malo presenetljivo naprava nima prstnega odtisa, ki je bil prisoten na Sony Xperia X, vendar je glede na ceno, razumljivo. Tako imamo na levi strani vhod za SIM in in Micro SD, slednja je lahko velika do 256GB, ki se skrivata pod metalnim pokrovčkom. Na desni strani se nahaja gumb za vklop in izklop naprave kot gumba za spreminjanje glasnosti, pod tema pa imamo še gumb za zajemanje slik. Na vrhu najdemo vhod za slušalke, spodaj pa imamo vhod za napajanje tipa Micro USB, ter mono zvočnik.

Zaslon

Zaslon je pri telefonu dokaj soliden. Pri uporabi v zaprtih prostorih ne povzroča večjih težav, te pa seveda pridejo na plan, ko želimo napravo uporabiti zunaj na odprtem, kjer je potrebno nastaviti svetlost ekrana skoraj do konca, če želimo telefon uporabljati nemoteno. Kot uporabniku Samsung Galaxy S6, bilo zelo očitno,mi je bilo kmalu jasno, da ta naprava nima AMOLED zaslona, ampak LCD. V primerjavi z AMOLED zaslonom je zaslon občutno temnejši in nenatančen, vendar povprečnega uporabnika to ne bo zmotilo.

Zaslon je velikosti 5 palcev in ima razmerje velikosti 720×1280 oz. HD. Kot že omenjen zaslon je LCD, in je zato prikazovanje barv nekoliko manj natančneje, tudi sam kontrast ni tako dober. Vendar je za nezahtevne uporabnike, katerim je telefon tudi namenjen, več kot dober.

slika 4.jpg

Uporabniška izkušnja

Kot vesten uporabnik Samsunga, sem opazil podobnost dizajna pri samem vmesniku, kar mi je všeč. Vhod v meni in uporaba aplikacij, ter sama menjava teh in dostop do nastavitev je na znanih mestih in je za kot veterane in nove uporabnike, zelo dobro postavljeni in urejeni.

Ima pred naložen Android 6.0 oz. Marshmallow, ki ga bo seveda možno nadgraditi na prihajajoč 7.0 Nougat.

Telefon pod pokrovom skriva osem jedrni Cortex A53 procesor in grafično enoto Mali T860MP2, ki bosta skrbela, da bodo vaše aplikacije, delovanje telefona in pa seveda igre delovale ne moteno. Delovnega pomnilnika ima 2GB, kar je mogoče malo, vendar nisem doživel enkrat, da bi temu bilo tako. Pomnilnika ima 16 GB, da pa se ga razširiti z MicroSD do 256GB, kot sem omenil že prej.

Untitled_000000.png

Kamera

Sony Xperia XA ima kamero, katero bi označil za solidno. Sprednja se ponaša s 8 MP, zadnja pa s 13 MP. Sprednja zadostuje za kakšne »selfije« in podobno, za kaj več pa niti ni namenjena.

Zadnja kamera pa je seveda nekoliko slabša od tistih, ki jo najdemo na napravah Samsunga ali Nexusa, vendar je razlika v mejah pričakovanj. Fotografije so nekoliko bolj temačne in manj ostre, kjer razlog tiči v objektivu in leči kamere. Barve so prav tako manj natančne in žive ter naravne, kot bi to želel. Vendar je v večini primerov rezultat bil zadovoljiv, kar se zopet navezuje na samo ceno naprave.

Pri snemanju pa imamo možnost snemanja v Full HD formatu oz. 1920×1080 pri 30 slikovnih pik, in tu so zopet podobni rezultati kot pri slikanju, kar se tiče barv, kontrasta in natančnosti.

SLika 5.png

Baterija

Sony Xperia XA ima baterijo kapacitete 2300 mAh, ki bi naj po Sonijevem pričanju zdržala do 2 dni, kar v mojem primeru ne morem reči da drži. Ta seveda ima možnost napajanja Quick Charge, ki napolni baterijo do 100% v približno eni uri, ter do 50% okoli 30 minut. Naprava pa drugače zdrži tam od jutra pa do konca dneva brez težav, mogoče do naslednjega dne, če bi seveda imeli svetlobo zaslona pri nižjih vrednosti in pa uporabo same naprave znižali, torej manj gledanja videov, igranja iger in drugi zahtevnih opravil.

Tako kot njihov prednik ima tudi ta naprava Stamina Mode, kar je v bistvu varčevalni način.Izklopijo se mobilni podatki in WiFi, domači zaslon je omejen le na eno okno, omejena je uporaba aplikacij, izklopijo se določene funkcije in druge stvari, ki najbolj vplivajo na porabo baterije.

Zaključek

Menim, da je Sony Xperia XA naprave za tiste ljudi, ki v telefonu ne iščejo kaj veliko in ne zahtevajo veliko, vendar želijo, da jim naprava deluje gladko in dolgo, brez težav. Prav tako je bolj ustrezna tudi zaradi svoje nižje cene, ki je 293€ (Povzeto po Ceneje.si 7.11.2016). Konec koncev je solidna naprava in priporočam nakup.

Za vizualno predstavitev telefona pa priporočamo ogled video testa.

Hitri Pregled

Barve naprave:  Bela, karbonsko črna, limetno zlata, Rožnato Zlata
Masa:  137g
Velikost naprave:  143.6 mm x 66.8 mm x 7.9 mm
Velikost zaslona:  5.0 inčov/palcev oz. 12,7cm
Vrsta zaslona:  IPS LCD
Ločljivost zaslona:  720 x 1080 (Full HD)
 Zadnja kamera:  13 MP, avtofokus, LED bliskavica, HDR, zaznavanje obraza, lokacijska označba ipd.
Zadnja kamera (video):  1080p, 30fps
Sprednja kamera:  8MP
GSM/HSPA/LTE
Baterija: (neodstranljiva) 2300 mAh


Avtor: I. Srbič
Uredil in objavil: L. Srbič
Viri: Sony Mobile, GSM Arena, TechRadar
Želiš biti del ekipe MaKLuS? piši na makluslovenia@gmail.com
Vas zanima oglaševanje, marketing? maklus.kontakt@gmail.com
November 2016


Zahvaljujemo se Sony Sloveniji in Agenciji Zmaj za zaupanje in možnost testiranja najnovejših naprav.

Dostop do spletne strani Sony Slovenije: http://www.sony.si/
Dostop do Facebook strani Sony Slovenije: www.facebook.com/SonySlovenija/?fref=ts
Dostop do spletne strani Agencije Zmaj:  agencijazmaj.si

933969_557886890970772_1314181578_n

Komentarji

Matej Hernavs

Kot večina ostalih najstnikov rad preživlja čas za računalnikom, naj bo to igranje iger ali programiranje. Svoj prosti čas rad posveča tehnologiji in redno spremlja novosti na tem področju. Rad verjame da bo v tej smeri tudi sam uspel.
Matej Hernavs

Latest posts by Matej Hernavs (see all)

Matej Hernavs

Kot večina ostalih najstnikov rad preživlja čas za računalnikom, naj bo to igranje iger ali programiranje. Svoj prosti čas rad posveča tehnologiji in redno spremlja novosti na tem področju. Rad verjame da bo v tej smeri tudi sam uspel.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja