Sony Xperia X (Test)

Xperia X je prva naprava iz najnovejše Sonyjeve linije pametnih telefonov, imenovane X, ki je bila napovedana februarja sedanjega leta. Izšla je v maju, po njej pa je bilo predstavljenih kar nekaj njenih »sorodnikov«. Prvi nov telefon Sonyjeve X serije, je bil predstavljen le en mesec po prvotnem, imenuje pa se XA. Poleg osnovne obstajata še dve različici; Xperia XA Ultra ima večji zaslon, boljšo kamero, baterijo z večjo kapaciteto in je nasploh nekoliko boljša različica osnovne. Druga verzija je Xperia XA Dual, ki omogoča uporabo dveh SIM kartic.

Če se vrnemo k Xperii X ima ta za sedaj eno od treh načrtovanih različic. To je Xperia X Performance, ki je odporna na prah ter vodo in ima štiri-jedrni procesor, ki se razlikuje od X-ovega osem-jedrnega. Izid druge napovedane različice imenovane Premium je bil zaradi nezanimanja preklican, tretja pa je bila predstavljena na letošnji IFA konvenciji v Berlinu, ki je potekala med 2. in 7. septembrom. Imenuje se Xperia X Compact in je nekoliko manjša ter bolj preprosta verzija X-a.

V Berlinu je bila poleg X Compact predstavljena še zadnja znana naprava iz Sonyjeve X serije. To je Xperia XZ, za katero se pričakuje, da bo izšla Oktobra. Na splošno bo to najboljša izmed vseh naštetih naprav, z boljšo kamero, boljšo grafično kartico ter drugačnim procesorjem, imel pa bo tudi nekoliko bolj vzdržljivo baterijo.

This slideshow requires JavaScript.

Dizajn

Na prvi pogled deluje dizajn Xperie X dokaj podoben ostalim Xperia napravam, ko pa se vanj nekoliko poglobimo pa opazimo kar nekaj podrobnosti, ki prav gotovo izstopajo.

Telefon ima mere 142,7 x 69,4 x 7,9 mm, tehta pa 153 g. To ga uvršča med nekoliko manjše naprave, kot so njegovi tekmeci, kar pa bo mnogim ljudem celo bolj ustrezalo. Medtem, ko je zadnja stran narejena iz matirane kovine, je celotna sprednja stran prekrita s steklom, ki se lepo zakrivi proti stranicam naprave, kar da napravi nekako mehkejši in bolj gladek občutek. Obe glavni ploskvi sta povezani s plastično stranjo. Zaradi izbranih materialov se tako že na prvi pogled vidi, da naprava ni cenena. Na voljo je v štirih barvah imenovanih Grafitno črna, Bela, Limetno zlata in Rožnato zlata.

Razporeditev gumbov in vhodov

Kot velika večina naprav, tudi Xperia X nima omogočenega dostopa do baterije, zaradi česar so vsi vhodi na straneh telefona. Sony je vse gumbe prestavil na desno stran naprave; gumb za vžig, ki bere tudi prstni odtis je nekje na sredini, na spodnji polovici desne strani telefona pa sta gumb za zajemanje slik ter gumb za določanje glasnosti, za katerega bi lahko našli nekoliko boljše mesto. Poleg tega ima telefon še dva vhoda za tri namene. Na dnu telefona je vhod za Micro USB preko katerega se Xperia X polni, na zgornji levi strani pa je možno izvleči nekakšno podlago v katero lahko vstavimo nano-SIM kartico ter microSD kartico kapacitete do 256 GB.

Vhod za SIM in microSD kartico

Senzor za prstni odtis

Sony je senzor za prstni odtis pri Xperii X postavil na gumb za vžig, ki je nekoliko vbočen v ohišje. Na začetku se sam nanj nisem mogel navaditi, ko pa sem se navadil na silo in hitrost s katero je treba podrsati po gumbu za vžig telefona pa je ta deloval odlično. Sicer pa je nastavitev senzorja dosti preprosta, možno pa je dodati tudi prstne odtise za več prstov, s katerimi bo možno odklepati napravo.

Gumb za vžig telefona s senzorjem prstnega odtisa

Zaslon

Veliko zaslonov pametnih telefonov ima zaslone, ki so problematični v sončnem vremenu saj z njih ni možno razločiti skoraj nič. Drugače pa je z Xperio X, ki ima, kar so pri Sonyju poimenovali Bravia, Triluminos, X-Reality zaslon velikosti 5 palcev resolucije 1080 x 1920 pikslov z 441 dpi (dots per inch – piksli na palec), ki je zmožen prikazati 16 milijonov barv. Kar vse te oznake pomenijo je, da zaslon te naprave prikaže barve nekoliko drugače kot le navaden LCD zaslon, kar se zelo hitro opazi.

Sam sem bil z zaslonom zelo zadovoljen, kot sem omenil že prej je resolucija odlična, prav tako pa so pri Xperii X uspešno izboljšali kontrast tako, da so črni odtenki sedaj še boljši. Malo so mogoče zgrešeni le nasprotni beli odtenki, ki imajo nekoliko modrikast pridih, ki pa sicer skoraj ni opazen. Prav tako Sony omenja, da je steklo odporno proti praskam, omenjenega pa ni imena podjetja, ki bi ga proizvajalo.

Zaslon Xperie X

Uporabniška izkušnja

Ponavadi sem zelo skeptičen glede spreminjanja izgleda Android operacijskega sistema saj so takšne naprave zelo hitro lahko prenasičene oziroma preprosto povedano kičaste, zaradi česar dobijo cenen izgled. Čeprav Xperia X nima osnovnega Androida, pa so ohranili simplističen izgled sistema. Na Xperii X je prednaložen Android 6.0.1 (Marshmallow), verjetno pa bo kmalu na voljo tudi posodobitev na verzijo 7.0 imenovano Nougat.

Posnetki zaslona, ki predstavijo Android

Xperio X poganja šest-jedrni Qualcomm Snapdragon 650 procesor. Dve od teh jeder sta novi Cortex-A72, in sta hitrejši od ostalih. Temu je dodana Adreno 510 grafična kartica in 3 GB RAM pomnilnika, ki podpirata najnovejše 3D grafike. Nasploh z delovanjem telefona nisem imel nobenih težav razen, da se je naprava enkat naključno ponovno zagnala ko sem brskal po spletu.

Kar se notranjega pomnilnika tiče, sta na voljo dve verziji; prva z 32 GB in druga z 64 GB med katerima je okoli 100 € razlike. Ker pa se razvijalci Xperie X zavedajo, da veliko ljudem to ne bo zadosti, dodajajo možnost nadgradnje pomnilnika s pomočjo microSD kartice do velikosti 256 GB.

Kamera

Specifikacije

Glavna kamera Sony Xperie X ima tipalo z 23 MP, zaradi česar je ena od najboljših med njihovimi pametnimi telefoni. Da je bilo razvijalcem pomembno, da bo kamera na tem telefonu odlična in, da je ena glavnih funkcij naprav kaže že sam gumb za zajemanje fotografij, ki je dandanes že prava redkost. Prva izmed glavnih izboljšav je tako imenovan predvidljiv fokus, ki je odličen za premikajoče in akcijske posnetke. Druga funkcija je možnost izjemno hitrega posnetka s pomočjo že prej omenjenega gumba za zajemanje fotografij, kar traja le 0,6 sekunde iz zaklenjenega zaslona.

Tudi sprednja kamera ima odlične specifikacije; 13 MP in funkcije, ki se lahko primerjajo z glavnimi kamerami na telefonih nižjega cenovnega razreda.

Aplikacije je za uporabo preprosta, doda pa veliko funkcij za bolj entuziastične fotografe, ki bodo imeli veliko možnosti za izboljšanje svojih posnetkov. Za tiste, ki pa se s tem ne ubadajo pa ima kamera možnost samodejnega prilagajanja, ki opravi svojo nalogo odlično.

Glavna kamera

Sam sem bil nad kvaliteto fotografij navdušen. Kljub temu pa kamera ni popolna. Posnete fotografije imajo nekako mehek in zrnast občutek, ki se sprva ne opazi, je pa zelo izrazit, ko so le-te povečane. Prav tako bi ocenil, da bi telefon tega cenovnega okvira lahko imel boljšo bliskavico, sploh glede na to, da so pri Sonyju veliko dali na njegovo kamero. Zame ta preprosto ni dosegla pričakovanj saj z njo nisem mogel narediti solidnih posnetkov ne na blizu, ne na nekoliko daljši razdalji.

Majhna ampak zmogljiva kamera Xperie X

Spodaj je vidnih še nekaj fotografij, ki so nastale z Xperio X:

This slideshow requires JavaScript.

Baterija

V notranjosti Xperie X se skriva neodstranljiva baterija s kapaciteto 2620 mAh, kar je več od Xperie XA in manj od modelov XZ in Z5. Nasploh je v primerjavi z vodilnimi napravami drugih podjetij to kar malo, je pa to prvi telefon, ki ima Qnovo baterijo. To pomeni, da podpira Quick Charge 2.0, zaradi česar se bo baterija napolnila veliko hitreje, zdržala pa naj bi tudi veliko več polnjenj kot tradicionalne litijeve baterije. V praksi to pomeni, da bo čez leto ali dve življenska doba baterija skoraj enaka, medtem, ko se druge baterije ne bodo mogle več napolniti toliko, kot na začetku. To je zelo pomembno tudi, ker je baterija neodstranljiva in je zato drugače skoraj nemogoče izboljšati pokvarjeno baterijo.

Telefon ponuja tudi možnost varčevanja z baterijo imenovano Stamina Mode. Obstajata dve verziji te možnosti, prva izklopi le GPS, vibracije in onemogoči vse animacije, Ultra Stamina pa ponudi le en zaslon z dostopom do kontaktov, ure, kamere, nastavitev, sporočil in drugih najnujnejših aplikacij.

Izgled zaslona z uporabo Ultra Stamina načina

Zaključek

Mislim, da je Sony Xperia X odlična naprava, ki pa je mogoče le nekoliko predraga za to, kar ponuja. Kljub manjšim napakam je vsakdanja uporaba prijetna in nemotena. Osebno me po pravici povedano še najbolj moti dizajn, ki je zelo »kvadraten« in menim, da je čas za spremembo.

Hitri Pregled

Barve naprave:  Bela, Karbonsko Črna, Limetno Zlata, Rožnato Zlata

Masa:  153g
Velikost naprave:  14,7cm x 7,26cm x 0,79cm
Velikost zaslona:  5.0 inčov/palcev oz. 12,7cm
Vrsta zaslona:  IPS LCD
Ločljivost zaslona:  1080 x 1920 (Full HD)
 Zadnja kamera:  23 MP, avtofokus, LED bliskavica, HDR, zaznavanje obraza, lokacijska označba ipd.
Zadnja kamera (video):  1080p, 60fps
Sprednja kamera:  13MP
GSM/CDMA/HSPA/LTE
Baterija: (neodstranljiva) 2620 mAh

Viri: Sony Mobile, GSM Arena, techradar

Komentarji

Nik Leban

Osemnajstletni Nik obiskuje gimnazijo, kjer se je pridružil MaKLuS-ovi ekipi ter sčasoma postal eden glavnih piscev. Tako širi svojo razgledanost, saj ga zanima veliko različnih stvari, med njimi pa ima seveda eno najvišjih prioritet tehnologija, bolj specifično igričarska industrija ter glasba in filmi.
Svoj prosti čas porabi večinoma na svoji rolki, z igranjem videoiger ali pa risanjem.

Latest posts by Nik Leban (see all)

Nik Leban

Osemnajstletni Nik obiskuje gimnazijo, kjer se je pridružil MaKLuS-ovi ekipi ter sčasoma postal eden glavnih piscev. Tako širi svojo razgledanost, saj ga zanima veliko različnih stvari, med njimi pa ima seveda eno najvišjih prioritet tehnologija, bolj specifično igričarska industrija ter glasba in filmi. Svoj prosti čas porabi večinoma na svoji rolki, z igranjem videoiger ali pa risanjem.