Sony Xperia L1 – TEST

Tokrat se je testirala Sony Xperia L1, telefon nižjega cenovnega razreda. Marsikdo bi rekel, da se naprave ne izplača niti testirati, a verjemite telefon ima več funkcionalnosti in zmožnosti kot bi na prvi pogled pričakovali. Razlog za njegov nastanek je usmeritev Sony-eve proizvodnje v nekoliko nižje cenovne telefone in jih do dobra izboljšati, saj vedo, da je veliko kupcev tudi v tem cenovnem razredu in z modelom Xperia L1 so na pravi poti, da jih pridobijo.

IZGLED:

Oblika telefona je njegovemu cenovnemu rangu primerna, je preprosta in kvadratna z zaobljenimi stranskimi robovi.  Z dimenzijami 151 x 74 x 8,7 mm (v x š x d) in težo 180g spada med večje telefone. Za tiste z manjšimi dlanmi je lahko enoročna uporaba telefona težavna, saj lahko zaradi svojega večjega dizajna in gladkega plastičnega ohišja, hitro zdrsne iz dlani. Dobra stran nekovinskega ali steklenega ohišja pa je ta, da se na napravi ne pozna čisto vsak prsti odtis.

Na ohišju lahko na desni zgornji strani najdemo dva precej občutljiva gumba, zgornjega za višanje in nižanje glasnosti in spodnjega za ugasnitev oz. zaklepanje. Na levi strani zgoraj pa se pod pokrovčkom nahajata reži za mikro-SD (zgornja reža) in nano-SIM kartico (spodnja reža). Pomnilna/povezljivostma reža se nahaja na sredini spodaj in podpira USB-C kabel. Poleg levo se nahaja zvočnik, ki je zmožen glasnega predvajanja glasbe. Za vse tiste, ki pa se radi vsake toliko časa odklopimo od  sveta pa je na vrhu levo tudi 3,5 mm reža za slušalke. Izkušnjo lahko izboljšamo s pomočjo avdio nastavitev, ki nam omogočajo, da si sami nastavimo izenačevalnik zvoka za Sony-jeve slušalke. Zvok je sicer kvaliteten, a je precej tih, predvsem pri predvajanju posnetkov iz Youtube-a.

BATERIJA:

Čeprav na prvi pogled izgleda, da je baterijo možno odstraniti, temu ni tako in raje ne poskušajte. Če pa bi že poskusili bi se dokopali do Li-Ion 2620 mAh baterije, ki naj bi omogočala do 63 urno predvajanje glasbe oz. 11,5 ur pogovora po telefonu. Za vse tiste, ki bi telefon stalno uporabljajo, bi priporočala, da si polnilni kabel oz. polnilno baterijo nosijo za vsak slučaj s sabo. Sama sem ga morala pri redni uporabi pomniti dvakrat na dan. Polnjene je solidno hitro, a bi še šlo hitreje.

ZMOGLJIVOST in SPOMIN:

Sony Xperia L1 ima 4 jedrni 1,45 GHz Cortex-A53 procesor, ki ga dobro izkorišča. Vgrajen ima android 7.0  (Nougat) operacijski sistem. Telefon ob osnovni rabi večinoma deluje ne motoma, do težav pride ob hitrem menjavanju aplikacij in pri igranju grafično zahtevnejših iger. Ob daljši uporabi se je zmožen kar segreti.
Ena izmed vedno redkejših možnosti pri novejših telefonih je razširitev spomina z micro-SD kartico, a ta poceni naprava, jo ima. Spomin lahko tako razširimo do 256 GB, čeprav je že osnovni notranji pomnilnik velik 16GB in delovni 2 GB.

ZASLON:

Glede na ceno je kvaliteta zaslona in njegovih barv več kot zadovoljiva. Sony Xperia L1 ima 5,5 inčni IPS LCD zaslon z 16 milijoni barv. Odtenki barv so pri resoluciji 720 x 1280 piksli dobra ločljivi, pri čemer pomaga še zelo močna osvetljenost zaslona, ki je včasih preveč svetla. Telefon ima funkcijo samodejnega osvetljevanja zaslona, možno pa je osvetlitev nastaviti tudi ročno, pri čemer pa lahko ugotovimo, da gre stopnjevanje nekako takole; “slabo svetlo, svetlo, presvetlo” in ne “temno, srednje svetlo, svetlo,” kar bi pri kakšnih obiskih kina ali gledališča prišlo prav. Telefon pa pozitivno preseneti s popolno prilagoditvijo beline zaslona, kar si lahko nastavimo v nastavitve >> naprava >> zaslon.  Tudi občutljivost zaslona na dotik je vrhunska in ni priporočljivo nezaklenjenega telefona dajati v kakšen žep ali torbico, ker se bo hitro pritisnilo kaj nezaželenega.

KAMERA:

Kakor večina telefonov ima tudi model L1 sprednjo in zadnjo kamero.  Glavna oz. zadnja kamera se lahko ponaša s kar 13 MP, kar je v bistvu več kakor jih ima višje cenovni Huawei p10 lite, ločljivost si je pa možno v nastavitvah tudi nastaviti. Sprednja kamera je nekoliko slabša, s svojimi 5 MP ni primerna za tiste, ki radi delajo »selfije«. Telefon ima tudi urejevalnik fotografij, ki je za osnovno urejanje čisto primeren.

IZKUŠNJA IN ZAKLJUČEK:

Najprej moram priznati, da me prvi vtis telefona ni niti najmanj prepričal. Že sama oblika me je spominjala bolj na starejše telefone kot na novejše, a bolj sem telefon uporabljala bolj sem bila nad njim navdušena. Preprosta oblika je v drugih zbudila zanimanje, saj je drugačna in to so opazili vsi. Zame najslabša (ne)funkcija telefona je nezmožnost nastaviti telefon na tih način brez vibriranja in še vseeno ostati dosegljiv. A razen te nadloge je telefon čisto funkcionalen in primeren za osnovno in malo bolj zahtevno rabo.

Preko časa uporabe Sony Xperia L1 sem ugotovila, da je telefon najbolj primeren za tiste, ki na telefonu preživijo precej časa in, ki jim ob trenutkih tudi zamenjava za računalnik, a zanj nočejo odšteti preveč.

 

Komentarji
Ingrid Mirnik

Ingrid Mirnik

Ingridine sanje so, da bi se njeno sklanjano ime slišalo normalno.
Navdušuje se nad tehnologijo, športom, psihologijo, sladicami, kavo, hribi, lepimi razgledi, vesoljem,v bistvu nad vsem kar niso špageti.
Je odvisnica od športa, ki ji nikdar ne zmanjka energije. Do cilja pa jo vleče moto: »Hitreje delam, hitreje končam, hitreje bom jedla.«
Ingrid Mirnik

Latest posts by Ingrid Mirnik (see all)

Ingrid Mirnik

Ingridine sanje so, da bi se njeno sklanjano ime slišalo normalno. Navdušuje se nad tehnologijo, športom, psihologijo, sladicami, kavo, hribi, lepimi razgledi, vesoljem, v bistvu nad vsem kar niso špageti. Je odvisnica od športa, ki ji nikdar ne zmanjka energije. Do cilja pa jo vleče moto: »Hitreje delam, hitreje končam, hitreje bom jedla.«