Sonda Parker – prvi stik s Soncem

Sonce, neverjetno zmogljiva kemična in energijska tovarna, ki omogoča življenje na Zemlji, nam je bila 4,6 milijona let nedosegljiva, a znanstveniki podjetja Nasa so temu naredili konec. Zaradi hrepenenja po znanju o strukturi, delovanju in zmogljivostih Sonca so nanj izstrelili Sondo Parker.

Sonda Parker

Eno najnaprednejših sond do sedaj izstreljenih v naše osončje so Američani, natančneje NASA, izstrelili 12. 8. 2018.  Sonda se bo Soncu približala na neverjetnih 6,2 milijona kilometrov, kar se morda sliši veliko, a je glede na velikost zvezde izjemno majhna razdalja. S končno hitrostjo 192 km/s bi naj na površje Sonca prispela šele leta 2025.

LASTNOSTI IN INSTRUMENTI

Sonda je dolga 3 metre, široka pa približno 2,3 metra. Tehta dobrih 680 kilogramov in ima nameščene sončne celice velikosti 1,55 kvadratnega metra.

Zaradi vročine v bližini Sonca ima sonda spredaj nameščen tako imenovan toplotni ščit, ki varuje ostale inštrumente pred sončno toploto. Ščit je debel 12 centimetrov in narejen iz posebnega karbona, ki bo moral zdržati temperaturo preko 1300 stopinj Celzija.

Fields experiment instrument je odgovoren za odčitavanje gostote plazme, temperature elektronov in merjenje magnetnega polja.

Field experiment

ISOIS instrument bo na podlagi hitrih in težkih ionov, elektronov in protonov meril njihovo energijo in jo povezoval s strukturo Corone in Sončevim vetrom.

ISOIS

WISPR instrument je pravzaprav teleskop, ki bo posnel slike Corone in površja Sonca. V pomoč bo tudi pri raziskovanju Sončevega vetra, saj bo zajel slike z visoko resolucijo.

WISPR

SWEAP instrument meri lastnosti delcev (elektrone, protone, ione), ki so proizvedeni v Sončevem vetru. To pomeni njihovo energijo, gostoto, hitrost in temperaturo.

SWEAP

Nameščenih ima še ogromno tehnološko dovršenih instrumentov, ki so namenjeni preučevanju sončnega vetra, potovanju energije in obnašanju Sonca nasploh. Na poti proti naši zvezdi pa bodo preučevali tudi vremenska dogajanja v vesolju. Za sondo, ki preučuje vreme na Zemlji, kliknite to povezavo prejšnjega članka.

POT DO SONCA

Sedem let trajajoča zgodovinsko pomembna pot do sonca ne bo potekala kar naravnost po najbližji poti, kot to večina zmotno misli. Pot do Sonca bo namreč potekala s »Slingshot« strategijo, kar pomeni, da bo sonda pridobivala hitrost sprva s pomočjo Venerine in nato Sončeve gravitacije. Načrtovano bo skupaj 7- krat obkrožila Venero in 24- krat Sonce do končnega cilja – Corone. Za bolj podrobno opisano pot pa kliknite na povezavo.

Načrtovana pot sonde

Dr. EUGENE PARKER

Ena izmed najbolj pomembnih nalog sonde je odkriti odgovor na vprašanje, zakaj je Corona bolj vroča kot središče Sonca. To teorijo je leta 1987 zapisal dr. Eugene Parker, ki je tudi zaslužen za teorijo Sončnih vetrov (Solar wind). S to sondo in preučevanjem naše zvezde bodo dokazali in nagradili delo tega izjemnega astrofizika, po katerem je sonda tudi poimenovana.

Sončni vetrovi

Zahvaljujoč Nasi in dr. Eugene Parkerju nam bo Sonda Parker omogočila napreden vpogled v zgradbo in delovanje celotnega Osončja ter pomagala razumeti in podrobneje napovedovati vreme na Zemlji.

V kolikor vas zanima še kaj o privatnem podjetju Space X in najnovejši raketi Falcon Heavy  si poglejte Falcon Heavy članek.

 

 

Viri:

 

 

Komentarji
Follow me

Aljaž Krajnc

Dijak, zanima se za nove tehnologije, podjetništvo in prihodnost. Rad piše članke in izvaja javne predstavitve ter skozi tehnologije spoznava rešitve do lažjega in boljšega življenja ljudi.
Aljaž Krajnc
Follow me

Latest posts by Aljaž Krajnc (see all)

Aljaž Krajnc

Dijak, zanima se za nove tehnologije, podjetništvo in prihodnost. Rad piše članke in izvaja javne predstavitve ter skozi tehnologije spoznava rešitve do lažjega in boljšega življenja ljudi.

Ena misel o “Sonda Parker – prvi stik s Soncem

Komentarji so onemogočeni.