So dvojne kamere “out”?

V preteklih letih se je v industriji pametnih telefonov pojavil trend vgrajevanja dvojnih fotografskih tipal na zadnjo stran pametnjakovičev in danes z izjemo Googla skorajda ni proizvajalca, ki ne bi ponujal tega fotografskega posladka. Od ponujanja več goriščnih razdalij v obliki “telephoto” ali širokokotne sekundarne kamere do ločenega tipala za globino in za Huawei značilnega ločenega črnobelega tipala; vsak proizvajalec je našel svojo nišo. Huaweiev P20 Pro je s tremi kamerami ponudil zanimivo kombinacijo ločenega črnobelega tipala in trikrat približane “telephoto” kamere, ki pri ustvarjanju posnetkov sodelujeta z glavnim barvnim tipalom. Pred kratkim pa se je na spletu pojavila slika prototipa Nokiinega novinca, ki se lahko pohvali kar s petimi kamerami na zadnji strani. Se nam približuje nov trend?

Že leta 2015 je bil predstavljen Light 16, ki je pri fotografiranju uporabljal informacije iz kar šestnajstih fotografskih tipal. Čeprav je bila izvedba precej šepava in napravica nikoli ni šla zares v prodajo, je predstavljala zanimiv pogled na uporabo velikega števila tipal na različnih goriščnih razdaljah za izdelavo slike v res visoki resoluciji z ogromno podrobnostmi. Podobno taktiko je letos ubral Huawei. P20 Pro je sposoben ustvarjati do petkrat približane 10 MP posnetke, čeprav je “telephoto” tipalo omejeno na osem milijonov pik. Kako bo Nokia na pricurljanem posnetku izkoristila pet kamer, ni jasno. Najbolj verjetno je, da stavi predvsem na možnost izbire; poleg glavne kamere bi lahko bili na voljo tako širokokotna in približana “telephoto” kamera kot tudi ločeno črnobelo in globinsko tipalo, ki bi prispevala informacije glavni kameri, vse pa bi utegnile sodelovati pri ustvarjanju prepričljive umetne boke. Tudi že omenjeni Light proti koncu leta napoveduje nov prototip, ki bo informacije iz devetih različnih kamer zbral v en 64 MP posnetek.

Preden lahko z gotovostjo trdimo, v katero smer se premika trg, moramo počakati še nekaj časa. Že pred koncem leta pa utegnemo izvedeti, kakšno taktiko bo s svojim novincem izbrala Nokia. V prid govoricam govorijo tudi informacije o investicijah podjetij Nokia in HMD Global, v katerega lasti je omenjena blagovna znamka. Še pred pred prevzemom je podjetje vložilo v startup Pelican Imaging, ki se ukvarja z uporabo več kamer naenkrat. Tudi Nokiin partner FIH mobile je nekaj let nazaj investiral v prej omenjeni Light in si s tem zagotovil pravico za uporabo njihovih tehnologij. Zanimiv je tudi HMD-jev nedavni nakup Microsoftove znamke PureView, ki bi se na Nokiine telefone utegnila vrniti prav s predstavitvijo petlečnega pametnjakoviča. Prav mogoče je, da se nam bodo čez nekaj let naprave z dvema kamerama zdele zastarele. Bodo pa zato naše slike še ostrejše.

Komentarji

Oskar Sokolov

Dijak. Od malega je obseden s tehnologijo. Zanima ga vse od pametnih ur do dronov, njegovo področje pa so pametni telefoni. Kot otrok je ob nizkem "budžetu" razvil smisel za iztiskanje zadnje kapljice moči iz rabljenih telefonov, od koder tudi izvira njegovo zanimanje za prilagajanje mobilnih OS-ov.
Oskar Sokolov

Latest posts by Oskar Sokolov (see all)

Ena misel o “So dvojne kamere “out”?

Komentarji so onemogočeni.