Slovenske inovacije v tehnološkem svetu

Pri Slovencih je že iz zgodovine jasno, da nam inovacije na najrazličnejših področjih niso tuje, zato bomo današnji članek posvetili sodobnim, pomembnim in predvsem tehnološkim inovacijam. Kdo so inovatorji in s katerimi izdelki so pripomogli k izboljšavi sveta v katerem živimo?

Podjetje Adria Mobil, ki se ukvarja z izdelavo avtodomov, je s svojo inovacijo na odličen način spremenila uporabo slednjih. Izdelali so namreč tako imenovano tehnološko tehniko Slide Out, ki raztegne zadnjo steno in s tem uporabnikom pridobi veliko še kako potrebnega prostora. Pomembno pa je poudariti, da se zaradi varnosti funkcija omogoči zgolj v času mirovanja vozila.

Slide Out.

 

Sledi vedno inovativno in bogato podjetje Akrapović, ki že 30-to leto zapored izdeluje najboljše in najprestižnejše izpušne sisteme za motorje z notranjim izgorevanjem. Z nadgradnjo klasičnega heksagonalnega izpuha na podlagi vodoodpornega titana so izdelali karbonsko – titanski heksagonalni izpušni sistem, ki v primerjavi s prejšnjimi predstavlja kar 26 % lažjo strukturo, ki predvsem voznikom MotoGP prvenstva omogoči še bolj vrtoglave hitrosti.

Akrapović.

 

Veliko slovensko podjetje BHS Nazarje se ukvarja z razvojem in izdelavo malih gospodinjskih aparatov za pripravo hrane in napitkov. Izdelali so kuhinjski pripomoček z več kot 50 različnimi funkcijami, ki uporabnikom pričara lažje in boljše vzdušje pri kuhi. Časnik Delo o produktu meni takole: »Prostorska ekonomičnost aparatu daje možnost shranjevanja pribora neposredno v posodi (dizajn SmartStorage), prav tako ima aparat integriran prostor za shranjevanje kabla. Glavna inovacija kavnega aparata pa je v sistemu upravljanja − ta omogoča intuitivno upravljanje, možnost naprednejših (barista) nastavitev za zahtevnejše uporabnike. Nastavitve napitkov se shranijo v uporabniške profile in jih je mogoče kadarkoli ponovno priklicati«. Poleg tega pa je tudi jasno, da se posvečajo mirnejši uporabi, torej, da je aparat čim tišji.

BSH.

 

Na področjih transporta, priprave jedi in napitkov ter vožnje z motociklom nas očitno ni treba biti strah za našo prihodnost. Poleg teh izbrancev za inovativni izdelek leta 2016, se je do danes razvilo še veliko različnih inovacij, ki tako ali drugače pripomorejo k lažjemu življenju. O tem, kakšno prihodnost ustvarjajo slovenske inovacije, pa se pustimo presenetiti.

 

 

 

Viri:

Komentarji
Follow me

Aljaž Krajnc

Dijak, zanima se za nove tehnologije, podjetništvo in prihodnost. Rad piše članke in izvaja javne predstavitve ter skozi tehnologije spoznava rešitve do lažjega in boljšega življenja ljudi.
Aljaž Krajnc
Follow me

Latest posts by Aljaž Krajnc (see all)

Aljaž Krajnc

Dijak, zanima se za nove tehnologije, podjetništvo in prihodnost. Rad piše članke in izvaja javne predstavitve ter skozi tehnologije spoznava rešitve do lažjega in boljšega življenja ljudi.