Slovenija – zibelka tehnologije blockchain (I. del)

Svet se trenutno nahaja v pravi mešanici strahu, trepeta, pohlepa in špekulacij. Razlog tega je seveda neverjetna rast nekaterih – bolje rečeno vseh – kriptovalut. Tako ne mine dan, ko ne bi na slovenskih ulicah, avtobusih ali lokalih slišali besede Bitcoin. A za vso to kriptomanijo se skrivajo začetki povsem nove, samostojne industrijske panoge, ki bo popolnoma spremenila svet, kot ga poznamo danes. Blockchain je gonilna sila kriptovalut in na srečo je Slovenija ena izmed držav, ki je prepoznala priložnost, ki jo premore ta nova tehnologija, saj smo država z največ blockchain podjetij na prebivalca v Evropi. Prav zaradi tega vam bom v današnjem članku predstavil dve izmed številnih uspešnih podjetij, povezanih s tehnologijo blockchain.

Viberate

Viberate je eno izmed vodilnih slovenskih podjetij na področju tehnologije veriženja blokov. Njihov produkt je v bistvu platforma, ki združuje celotno glasbeno skupnost. Ker v posneti glasbi že dolgo kraljujejo številne založbe, so pri podjetju prepoznali priložnost, da izkoristijo senco, ki se je spustila nad glasbo v živo. Ciljajo predvsem na organizacijo koncertov, saj na tem področju prevladuje neorganiziranost in pomanjkanje komunikacije. S platformo tako želijo povezati glasbenike, menedžerje, organizatorje, ponudnike prizorišč in seveda poslušalce.

Podjetje Viberate Vir slike

Platforma bi tako analizirala glasbenika, žanr, zgodovino koncertov in presodila katera prizorišča so za glasbenika najbolj primerna. Na ta način se recimo ne bi zgodilo, da bi na istem prizorišču drug za drugim nastopila izvajalec elektronske glasbe in ansambel narodno zabavne glasbe, saj bi to zmanjšalo obiskanost koncerta, kar bi povzročilo zmanjšanje zaslužka, kakor tudi zadovoljstva vseh vpletenih.

Kje pa pride v poštev tehnologija blockchain?

Blockchain v svojem bistvu predstavlja model zaupanja, saj z beleženjem vseh preteklih dogodkov in verifikacijo njihove legitimnosti omogoča zaupanje. Viberate želi z decentraliziranim sistemom omogočati verodostojnost podatkov v njihovi bazi podatkov. Tako bi bila na primer organizatorjeva malomarnost pri ozvočenju zabeležena in potrjena s strani glasbenika, kakor tudi poslušalca. Viberate bi tako zbiral podatke, jih analiziral in na podlagi vsega tega glasbenikom ponudil najbolj primerne lokacije za njihove koncerte, hkrati pa bi skrbel tudi za komunikacijo med organizatorji in držanje dogovorov ter pogodb. Za svoje usluge pa bi zahteval majhen delež provizije.

Na svoji spletni strani imajo možnost, da z vnosom podatkov razširite njihovo podatkovno bazo in s tem pomagate pri pravilnem delovanju platforme. Za svoje delo ste plačani z njihovimi VIB žetoni. Tako Viberate namesto klasičnega rudarjenja svojo dnevno kvoto žetonov razdeli med tiste, ki dopolnijo njihovo bazo podatkov. Na ta način bodo v 2000 dneh vsak dan razdelili 5000 žetonov. Lahko bi rekli, da so se rudarjenja lotili na poseben in inovativen način.

»S tehnologijo veriženja blokov bodo vsi pod to streho veliko bolj varno poslovali, ljudje bodo lahko kupili vstopnice, glasbo, majice in tako naprej.« – Matej Gregorčič (ustanovitelj podjetja Viberate)
Iniciativa Music Moves Europe je ta zelo obetaven projekt, ki ima v ozadju sposobno ekipo, kakor tudi priznane glasbenike kot so DJ Umek, že pred časom izbrala med osem evropskih start-upov, ki bodo po njihovem mnenju spremenili svetovno glasbeno sceno.

SunContract

SunContract je slovenski blockchain projekt za trgovanje z energijo. Primarni cilj projekta je postavitev trgovalne platforme, na kateri bodo lahko kupci elektriko kupovali brez potrebe po posredniku oz. po vmesnem členu. Verodostojnost pa bodo seveda ohranjali s pomočjo blockchaina, ki srbi za direktno storitev za decentraliziran energetski sistem. Storitev je zato bližje tako potrošniku, kakor tudi proizvajalcu, seveda pa omogoča tudi transparentnost.

Podjetje SunContract
Vir slike

Pri SunContract-u svojo platformo gradijo na že obstoječem Ethereum blockchainu – pogosta praksa v svetu tehnologije veriženja blokov, saj s tem spodbudijo podjetja, da se lahko bolj posvetijo ideji kot pa tehnikalijam v ozdaju blockchaina. Na Ethereum tehnologiji so izdali tudi svoj ERC20 žeton SNC, ki je namenjen kupovanju in prodajanju energije na platformi.

Svoj kovanec so med poletjem 2017 ponudili na ICO-ju (Initial Coin Offering) in s tem zgenerirali okoli 122 milijonov kovancev, kar predstavlja tudi končno število SNC kovancev. Z onemogočenjem ustvarjanja novih kovancev želijo, da se bo vrednost žetonov povečevala glede na povišano povpraševanje po energiji na njihovi platformi.

Cilj projekta je znižanje stroškov in končne cene kilovatne ure električne energije. Na njihovi platformi pa bo imela prednost energija pridobljena iz obnovljivih virov energije.

V članku sem vam predstavil samo dve izmed številnih mladih slovenskih podjetij, saj sem se tokrat usmeril predvsem na podjetja, ki ponujajo produkt osnovan na blockchainu. V prihodnjih člankih pa bom predstavil še druga zelo uspešna, mednarodna priznana ali pa šele nastajajoča slovenska podjetja na področju tehnologije blockchain.

Viri in več informacij o podjetjih:

Komentarji

Žan Magerl

Poleg tega, da je splošno izjemno razgledan, je tudi človek, ki vsaki stvari želi priti do dna, ugotoviti kako kaj deluje, zakaj je takšno kot je in ali bi to lahko izboljšali. To pomeni, da se bo čisto spustil v stvar, ki mu je trenutno padla v oči, in ne bo nehal, dokler ne ugotovi vsega, kar je za ugotoviti o določeni temi.
Verjetno bi ga lahko z eno besedo povzeli kot radovednega.
Žan Magerl

Latest posts by Žan Magerl (see all)

Žan Magerl

Poleg tega, da je splošno izjemno razgledan, je tudi človek, ki vsaki stvari želi priti do dna, ugotoviti kako kaj deluje, zakaj je takšno kot je in ali bi to lahko izboljšali. To pomeni, da se bo čisto spustil v stvar, ki mu je trenutno padla v oči, in ne bo nehal, dokler ne ugotovi vsega, kar je za ugotoviti o določeni temi. Verjetno bi ga lahko z eno besedo povzeli kot radovednega.